Καθώς ο Ερντογάν προχώρησε τελικά στον συριακό «Αττίλα» του, οι Κούρδοι καλούνται να υπερασπιστούν την αυτονομία που έχουν κατακτήσει με το αίμα τους μέσα στη Συρία. Δύο συνεντεύξεις κορυφαίων εκπροσώπων τους οι οποίες φιλοξενούνται στον ιταλικό Τύπο δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν παρά την «προδοσία του Τραμπ», συμμαχώντας ακόμη και με τον Ασαντ. Πρόκειται για τον υπέρ πάντων αγώνα τους.
Tα σημεία στα οποία συγκλίνουν οι δύο συνεντευξιαζόμενοι, η Νεσρίν Αμπντουλάχ που διοικεί το στρατιωτικό σώμα Γυναικείες Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (Corriere della Sera) και ο Ανουάρ Μούσλεμ πρώην δήμαρχος της πόλης Κομπάνι (La Repubblica), είναι τα παρακάτω:
- Αμυνα πάση θυσία, με επίγνωση των αδυναμιών και των πλεονεκτημάτων κάθε πλευράς.
- Καταδίκη της στάσης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος καθιστά τις ΗΠΑ αναξιόπιστες.
- Προβολή της επιθυμίας των Κούρδων για δυναμικότερη στάση της Ευρώπης.
- Προβολή του κινδύνου ανασύνταξης των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία.
- Προβολή του ενδεχομένου συμμαχίας των κουρδικών δυναμεων με τις δυνάμεις του Ασαντ.
Η κούρδισσα πολέμαρχος δεν μασά τα λόγια της: «Μας επιτίθενται. Πέφτουν βόμβες. Εμείς οι Κούρδοι είμαστε έτοιμοι, θα αμυνθούμε με κάθε τρόπο». Και η υπεροπλία της Τουρκίας δεν την πτοεί: «Γνωρίζουμε ότι ο τουρκικός στρατός είναι πολύ ισχυρός, εξοπλισμένος με εξελιγμένα όπλα. Αλλά εμείς οι Κούρδοι εκπαιδευόμαστε για την καταπολέμηση ισχυρότερων εχθρών. Θα εφαρμόσουμε τεχνικές ανταρτοπολέμου, το απαιτεί η γεωγραφία. Ο Ερντογάν θέλει να μας εξαλείψει από προσώπου Γης, να εξαφανίσει τις κοινότητές μας. Πολεμάμε μόνοι τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν».
Για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι καταπέλτης: «Εκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα από τα σύνορα. Αν και ήταν μόνο μερικές ντουζίνες φαντάροι, αντιπροσώπευαν συμβολικά τη δύναμη αποτροπής. Η απόσυρσή τους ήταν το ‘πράσινο φως’ στον Ερντογάν. Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα αναθεωρήσουν. Αν όχι, όλος ο κόσμος θα τους θεωρήσει προδότες, αναξιόπιστους συμμάχους. Μας εγκαταλείπουν σε ώρα ανάγκης. Κανείς δεν θα τους εμπιστευθεί ποτέ πια».
Η Νεσρίν στέλνει και ένα μήνυμα στην Ευρώπη: «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέκριναν την τουρκική επιθετικότητα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα πράγματα από την ηθική στήριξη».
Το πρόβλημα που λέγεται ISIS
Η συριακή πόλη Κομπάνι, τόπος με κατοίκους Αραβες και Κούρδους, βρίσκεται πλησίον των συροτουρκικών συνόρων, ανατολικά του Ευφράτη, στην «καρδιά» του συριακού Κουρδιστάν. Αυτή η μικρή πόλη έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο το 2014 όταν, στο πλαίσιο του συριακού εμφυλίου, πολιορκήθηκε από τους τζιχαντιστές του ISIS επί 134 ημέρες και υπέστη τρομερές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό: 700 άτομα σκοτώθηκαν και χιλιάδες πέρασαν στην Τουρκία σαν πρόσφυγες.
Από πλευράς του ο πρώην δήμαρχος του Κομπάνι δηλώνει την απογοήτευσή του από τη στάση της «διεθνούς κοινότητας», με τρόπο ευθύ: «Ο κόσμος μας εγκατέλειψε, και πλέον κινδυνεύουμε από την επιστροφή των τζιχαντιστών». Ο Μούσλεμ πήγε στη Ρώμη για να εξηγήσει στον δυτικό κόσμο τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του γενικευμένου πολέμου στα κουρδικά εδάφη έπειτα από την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής: «Η προτεραιότητά μας είναι να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας» λέει, ενώ δεν κρύβει ότι σε συνθήκες εγκατάλειψης η συνεργασία με τις δυνάμεις του Ασαντ προκύπτει ως «φυσική επιλογή» άμυνας: «Ολες οι επιλογές είναι ανοικτές» τονίζει.
Την προοπτική αναδιοργάνωσης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας τη χρεώνει στη Δύση: «Χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει κίνδυνος να αναδιοργανωθεί το ISIS». Περιγράφει δε την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη μεθόριο ως εξής: «Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την περιοχή μεταξύ του Ρας αλ Αϊν και του Ταλ Αμπιάντ. Οι άμαχοί μας τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι οι εξτρεμιστές πολιτοφύλακες [σύροι αντικαθεστωτικοί] που στέλνει η Τουρκία θα επαναλάβουν τις σφαγές του Αφρίν».
Για την κατάσταση που επικρατεί στις κουρδικές περιοχές αναφορικά με τους αιχμαλώτους των Κούρδων τζιχαντιστές, λέει ότι οι κουρδικές δυνάμεις του SDF/YPG (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις / Κουρδικοί Πολιτοφυλακή) έχουν μεν απόλυτη προτεραιότητα την άμυνα στα σύνορα με την Τουρκία, όμως ανησυχούν σφόδρα μήπως οι τζιχαντιστές καταφέρουν να δραπετεύσουν. «Αυτή τη στιγμή, για μας προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των βόρειων συνόρων, αλλά έχουμε 12 χιλιάδες στρατιώτες του ISIS υπό κράτηση – δύο χιλιάδες από αυτούς είναι αλλοδαποί και, συνολικά, μαζί με τα γυναικόπεδα των οικογενειών τους είναι 70.000 άτομα. Φοβούμαστε ότι δεν μπορούμε πλέον να τους συγκρατήσουμε, και αυτό θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τη Συρία και για ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα πριν από δύο ημέρες υπήρξαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας μελών του ISIS στη Ράκα. Το ίδιο μπορεί να κάνουν και σε άλλες πόλεις, όπως και να επιτεθούν στους τόπους κράτησης [με σκοπό να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους τζιχαντσιτές]».
Ερωτάται εν συνεχεία αν το ISIS αναδιοργανώνεται. O Μούσλεμ απάντά: «Ολ Αλ Μπαγκντάντι [αρχηγός του ISIS] είναι ακόμα ελεύθερος, και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση μπορεί να αναδιοργανωθεί. Οι δυνάμεις του SDF διενεργούσαν καθημερινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των αδρανοποιημένων κυττάρων των τζιχαντιστών που ήταν διασκορπισμένα σε όλη τη Συρία. Τώρα που είμαστε απασχολημένοι με την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής δεν έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τέτοιου είδους επιχειρήσεις».
Η συμμαχία με τον Ασαντ
Στην κομβική ερώτηση, αν οι Κούρδοι αποφάσισαν να συμμαχήσουν με τις δυνάμεις του Ασαντ για την αντιμετώπιση των Τούρκων, ο παλαιός υπερασπιστής του Κομπάνι απαντά χωρίς υπεκφυγές: «Είπαμε, προτεραιότητά μας είναι να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας. Ολες οι επιλογές είναι ανοικτές. Θέλουμε ενιαία και δημοκρατική Συρία σε ένα αποκεντρωμένο κράτος. Και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της, αλλά γνωρίζουμε ότι έχει συζητήσεις σχετικά με αυτό. Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε το μοντέλο συνύπαρξης και ανοχής που έχουμε δημιουργήσει στη Βόρεια Συρία».
Επ’ αυτού του θέματος ειδικά, και η τοποθέτηση της Νεσρίν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες όσον αφορά το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το καθεστώς της Δαμασκού. Θεωρούμε τους εαυτούς μας αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Συρίας. Αλλά η Δαμασκός πρέπει να εγγυηθεί την τοπική μας αυτονομία»…