Φωτογραφία από την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των ανταποκριτών ξένου Τύπου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Κουμουτσάκος: Ολοσχερής καταστροφή στη Μόρια – Δεν υπήρξαν θύματα – σε σκηνές 3.000 μετανάστες

Στις 18.00 οι τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στο νησί της Λέσβου
Protagon Team

Σε σκηνές θα διαμένουν προσωρινά 3.000 μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, όπως έκανε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο ως μείζονα ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Με το που κατασβεστούν και οι τελευταίες εστίες της φωτιάς, θα γίνει πλήρης αξιολόγηση των ζημιών στον χώρο του ΚΥΤ.

Ηδη οι περίπου 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρονται σε ασφαλείς ζώνες και ξενοδοχεία του νησιού.

Πρώτη προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι η στέγαση των 3.000 μεταναστών που διέμεναν στο ΚΥΤ και των οποίων οι χώροι διαμονής έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σε πρώτη φάση, η λύση που δόθηκε είναι να μείνουν σε σκηνές, ενώ ο τελικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στις 18.00 οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νότης Μηταράκης, μαζί με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Ακουρμανέα.

Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αρκέστηκε να πει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, αν και, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα δυσαρέσκειας ορισμένων φιλοξενούμενων στη δομή για την επιβολή καραντίνας λόγω κορονοϊού.

«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ολα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Εβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο, όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Aρης Χατζηκομνηνός.

«Aπό τη μία», είπε, «είχαμε 13.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στον δρόμο για να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη, δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορονοϊού. Τα 35 άτομα [που βρέθηκαν θετικά στον ιό] θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν, με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. Σε καμία περίπτωση μέσα στη Μυτιλήνη».

«Οι περισσότεροι από τους 13.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας», πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός, με τον κύριο όγκο των μεταναστών να παραμένει στον δρόμο, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα για να μη μετακινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.