Στο φως η έρευνα για τα ύποπτα ποσά εκατομμυρίων ευρώ που διακινούνταν από τη Βενεζουέλα προς τη χώρα μας για αγοραπωλησίες ακινήτων | φωτ. αρχείου
Επικαιρότητα

Κουκούλωσαν ύποπτες εισροές εκατ. ευρώ από τον Μαδούρο για αγοραπωλησίες ακινήτων;

Τι αποκαλύπτεται στην επιστολή παραίτησης του προϊσταμένου στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που απομακρύνθηκε άρον άρον από τη διερεύνηση της υπόθεσης
Protagon Team

Πέρα από την υπόθεση Πετσίτη, στην επιστολή παραίτησης του ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αναφέρεται και σε άλλες «εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις», τις οποίες διερευνούσε, όπως οι αγοραπωλησίες ακινήτων και η εισροή χρημάτων από το εξωτερικό.

Μάλιστα, ο εν λόγω προϊστάμενος είχε υποβάλει και τα σχετικά πορίσματα της έρευνάς του, προς την επικεφαλής της Αρχής,  Αννα Ζαΐρη–Αρκουλή, προτού εκείνη τον θέσει εκτός και τον μεταθέσει σε άλλη μονάδα, εξωθώντας τον ουσιαστικά σε παραίτηση. Η κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή πάντως, κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις (εδώ).

«Οι υποθέσεις αυτές», ανέφερε στην επιστολή του, «έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε». 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα αναφερόμενα για «αγοραπωλησία ακινήτων και εισροή χρημάτων από αλλοδαπή» αφορούν δίαυλο ροής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα μέσω των υποκαταστημάτων δύο ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Τα χρήματα αυτά φέρεται να επενδύθηκαν στην Ελλάδα από το 2015 σε αγοραπωλησίες ακινήτων στην Αττική και σε νησιά του Αιγαίου, με το συνολικό ποσό που διατέθηκε, να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα εμβάσματα των 30 και των 20 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, δύο εμβάσματα, ένα των 30 και ένα των 20 εκατομμυρίων ευρώ ήταν αυτά που πυροδότησαν την δημιουργία ενημερωτικών δελτίων από ελληνική συστημική τράπεζα στην οποία είχαν καταλήξει τα ποσά. Αυτά τα ενημερωτικά δελτία στάλθηκαν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Στην αρχή η υπόθεση φαινόταν να οδεύει στο αρχείο. Ομως μέλος της επιτροπής που τα εξέτασε έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τράπεζα απ’ όπου ξεκίνησαν τα εμβάσματα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, για την οποία γνώριζε ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος από την Βενεζουέλα. Το εν λόγω μέλος φέρεται να ζήτησε να καταγραφούν οι αντιρρήσεις του για την τοποθέτηση της υπόθεσης στο αρχείο και μετά από αρκετές πιέσεις ελήφθη η απόφαση να παραμείνει η υπόθεση ανοικτή.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», πολιτική χροιά στην υπόθεση έδωσε έγγραφη καταγγελία στην Αρχή ότι εν λόγω συναλλαγές και επενδύσεις δεν αφορούν επιχειρηματική συναλλαγή ιδιωτών, αλλά πρόκειται για πιο οργανωμένο σχέδιο να μεταφερθούν χρήματα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα φέρεται να προωθήθηκαν αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, προκειμένου σε δεύτερη φάση να διασφαλιστεί ρευστό για να χρηματοδοτήσουν διάφορες δραστηριότητες, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τους σκοπούς και τους αποδέκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε ήδη η συνδρομή των αμερικανικών ελεγκτικών υπηρεσιών για να εξετασθεί η ροή χρημάτων από τράπεζες της Βενεζουέλας στα δυο παραρτήματα ελβετικών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκονται περίπου 35 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, που φαίνεται να δημιουργήθηκαν ειδικά για τις εν λόγω «επενδύσεις» από το Καράκας στην Ελλάδα.

Πηγή ανέφερε στο Protagon ότι το πρόσωπο που συνδέεται με την μεταφορά χρημάτων από τη Βενεζουέλα είχε, μέσω εταιρείας συμφερόντων του αιτηθεί δάνειο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνική συστημική τράπεζα, όμως, όταν ζητήθηκαν νομιμοποιητικά έγγραφα (όπως το μετοχολόγιο εταιρείας που θα έπαιρνε το δάνειο, φυσικό πρόσωπο/δικαιούχος κλπ) δεν επανήλθε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν προσκόμισε τα στοιχεία.