Στα παρασκήνια της επεισοδιακής παραίτησης του τον Οκτώβριο του 2018 (εδώ), στη σφοδρή διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στις οριακές ισορροπίες εντός της κυβέρνησης Τσίπρα αναφέρθηκε εκτενώς και μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και στον Παύλο Τσίμα, αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε «κληροδότημα» της θητείας του– και επισήμανε ότι και η άλλη πλευρά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία.
Αναφέρθηκε ακόμη στο «φλερτ» με τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2015, αν και διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από τη Μόσχα βοήθεια στην εκτύπωση δραχμών.
Το παρασκήνιο της παραίτησης
Σχετικά με την εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον τότε Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, και η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, ο πρώην υπουργός απέδωσε την όλη ένταση στους χειρισμούς του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου (εδώ).
«Δεν θα είχα πει ποτέ ότι έχω μια επιστολή αν ο κ. Τζανακόπουλος δεν έκανε την ανόητη δήλωση εκείνη την ημέρα “όποιος θέλει κατεβαίνει από το τρένο έστω και αν δεν έχει πολιτικούς λόγους“ και ότι “η παραίτηση Κοτζιά δεν έχει σχέση με τη πολιτική”. Εγώ του απάντησα: “Διάβασε πρώτα τη παραίτησή μου και μετά να βγάζεις συμπεράσματα”. Πρέπει οι νεαροί μας σύντροφοι να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο επιπόλαιοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Πρόσθεσε ότι δεν είχε γράψει μόνο μία επιστολή στον κ. Τσίπρα.
Απέρριψε πάντως δημοσίευμα που έλεγε ότι δέχτηκε απειλή από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του. Απέδωσε δε την απόφαση απέλασης ρώσων διπλωματικών αξιωματούχων που θεωρήθηκαν ως υπονομευτές της Συμφωνίας των Πρεσπών (εδώ) στον κ. Τσίπρα και σε «αρμόδιο» δημόσιο υπάλληλο.
«Για να διαβάσει κανείς καλά την παραίτησή μου, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο λόγος δεν ήταν ο τότε υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, και το τι έλεγε και τι κατηγορούσε. Ο κ. Καμμένος είχε γυρίσει τότε από τις ΗΠΑ όπου είχε πει διάφορα (plan B κτλ), και το θέμα ήρθε στο υπουργικό συμβούλιο. Είχα επιστρέψει από Λουξεμβούργο ήμουν και άυπνος, δεν είχα ενημέρωση για τα θέματα συζήτησης. Μου είπαν μόνο ο προϋπολογισμός. Αγνοούσα και τη συνάντηση που Τσίπρα-Καμμένου που είχε γίνει νωρίτερα στη Λέσχη Αξιωματικών», είπε.
Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Αμυνας, έκαναν μια κοινή ανακοίνωση που βγήκε ως non paper, στην οποία έλεγαν ότι αναβλήθηκε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τον Μάρτιο, όχι για να έρθει στη Βουλή. «Πήρα τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό μέσα από το αεροπλάνο, και του είπα, “εγώ κανονικά δεν πρέπει να πάω Νέα Υόρκη διότι ο Ζάεφ έκανε όλες τις προσπάθειες που έκανε την άλλη Κυριακή έχει δημοψήφισμα και εμείς λέμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία”, σε ένα διαδικαστικό ζήτημα που είναι πολύ πιο εύκολο και όπως είχα εξηγήσει σε συνεντεύξεις μου, στα τέλη του 2017 υπήρχε πλειοψηφία για τις Πρέσπες και την κυβέρνηση και αποδείχτηκε αυτό».
Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε πως «όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή όπου τέσσερις ώρες εξύβριζε ο Πάνος Καμμένος, μετά από επιλογή του κ. Κατρούγκαλου, δεν ήταν μέρος της πλειοψηφίας ο πρώην υπουργός Άμυνας ώστε να αναγκαζόταν ο κ. Κατρούγκαλος σε μια επερώτηση δέκα λεπτών, να συζητάει επί 3,5 ώρες και στο τέλος ο κ. Κατρούγκαλος να στέλνει την υπόθεση με βάση τις υποδείξεις του κ. Καμμένου στην εισαγγελία, όπως και έπραξε και καλά έκανε, η Εισαγγελία δεν πρόκειται να βρει κάτι μεμπτό για εμένα.
» Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι υπήρχε στη Βουλή το θέμα της άρσης ασυλίας αυτού του κυρίου (του Πάνου Καμμένου), γιατί του έχω κάνει δύο μηνύσεις και δεν το έφερε η τότε κυβέρνηση στη Βουλή όπως έφερε άλλες διαδικασίες άρσης ασυλίας που είχαν προκύψει μετά από τις δικές μου μηνύσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι έχω δίκιο στην επιχειρηματολογία μου».
Για τη διαμάχη του με τον κ. Καμμένο, πρόσθεσε πάντως ότι το πρόβλημά του δεν είναι με τον πρώην υπουργό. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει με ονόματα όταν -όπως είπε- δικαιωθεί και όσοι ενεπλάκησαν, θα αναγκαστούν να του ζητήσουν συγγνώμη.
Ρωσία, Βαρουφάκης και δημοψήφισμα
Ο τέως υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο ταξίδι του το 2015 στη Ρωσία και αποκάλυψε ότι -ειλικρινώς- ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως, τότε, δεν μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας οικονομικά. Επίσης, διέψευσε ο κ. Κοτζιάς ότι ζητήθηκε από τη Μόσχα η εκτύπωση δραχμών.
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη σημείωσε ότι είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και δάσκαλος, «έχει τα πλεονεκτήματα του Αγγλοσάξονα δασκάλου» και ότι ξέρει πολύ καλά τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα «δύο μειονεκτήματα» που έχει ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα είναι ότι δεν ξέρει από αριθμούς» και το άλλο ότι «δεν ξέρει από ευρωπαϊκά» και αυτά τα δύο handicap (μειονεκτήματα) έπρεπε να τα λάβει υπόψιν του.
Τέλος, σε ό,τιο αφορά το δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά δεν ήμουν στις επιλογές, ταξίδευα και προσπαθούσα να φροντίσω την ελληνική εξωτερική πολιτική και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».
«Κυρώσεις στη Βόρεια Μακεδονία αν παραβιάσει τη συμφωνία»
Στην ίδια συνέντευξη, ο Νίκος Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι «σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί».
Επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.
Χαρακτήρισε δε «ονειρεμένη εικόνα» την πτήση ελληνικών F-16, την ημέρα που «οι Τούρκοι έμπαιναν στο οικόπεδο 7 (της Κυπριακής Δημοκρατίας)». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τι καλά κάναμε!» καθώς έτσι απομακρύνθηκε -όπως είπε- «η τουρκική δαγκάνα πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία».
Για τη συμπεριφορά τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι δεν δείχνει χώρες που πρότειναν ανταλλάγματα στην Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού. «Ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως δεν μπορούσαν να πιέσουν την -τότε- ελληνική κυβέρνηση».