Το πιο εύκολο στην πολιτική, και ειδικά στην εξωτερική πολιτική, είναι να μην κάνεις τίποτα, αλλά μετά έρχεται η ίδια η ζωή να δώσει λύσεις που είναι όμως πολύ ακριβές. Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θέλησε να υπογραμμίσει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη χρονίζουσα διαφορά Ελλάδος – ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για έναν έντιμο συμβιβασμό με τον οποίο δεν χάνει κανείς, αλλά αντίθετα θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.
Σε έναν συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις αυτά που θέλεις, τα κράτη οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που μακρόχρονα βοηθούν τις χώρες τους και στην Ελλάδα πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμούς, ανέφερε ο υπουργός των Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα επιθυμεί αμοιβαία αποδεκτή αλλά και σταθερή λύση που δεν θα αναπαράγει προβλήματα του παρελθόντος στο μέλλον.
Απευθυνόμενοι ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα – δείγμα της καλής σχέσης που έχουν οικοδομήσει μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν τον τελευταίο καιρό- αμφότεροι οι ΥΠΕΞ εξέφρασαν πίστη τους στις προοπτικές εξέυρεσης βιώσιμης λύσης, με τον κ. Ντιμιτρόφ να δίνει έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από την κοινή γνώμη των δύο χωρών.
«Σκέφτομαι τη μισή μου μέρα τι είναι σημαντικό για τους πολίτες μας και την άλλη μισή τι είναι σημαντικό για τους Ελληνες. Αν γίνει ένα μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν. Προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, αλλά νομίζω ότι ακόμη υπάρχουν προκαταλήψεις και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά υπάρχει και πραγματική επιθυμία να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε το θέμα από κοινού με τον διαμεσολαβητή και αν υπάρξει ανάγκη θα συμφωνήσουμε να συναντηθούμε ξανά και ξανά μέχρι να υπάρξει λύση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλάδων πολιτών από την ΠΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.
«Το εύκολο στην εξωτερική πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Δεν θυμάμαι να παραπονείται ο κόσμος γιατί δεν λύνει προβλήματα. Αλλά μετά η ζωή έρχεται και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές. ΟΙ ΥΠΕΞ οφείλουν να βρίσκουν λύσεις. Και οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που βοηθούν τη χώρα τους. Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οικονομική κρίση και για να έχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε χρειαζόμαστε την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμούς. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Δεν θα υπάρξει κάποιος χαμένος. Σε ένα έντιμο συμβιβασμό όμως -και αυτό αφορά και την Ελλάδα- δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου. Πιστεύω πάρα πολύ στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, πιστεύω ότι η φιλική βόρεια γείτονάς μας οφείλει να ακολουθήσει αυτό που γίνεται στη ζωή. Ξέρουμε ότι πόσα εκατομμύρια άνρθωποι κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.. πιστεύω ότι οι δυο λαοί είναι πολύ κοντά και ας προσπαθεί η ιστορική κληρονομιά να τους απομακρύνει. Και τα κράτη και οι λαοί θα έχουν κέρδος από τις κοινές δράσεις μέσα στο μέλλον».
Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, 23 Μαρτίου 2018
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε εξάλλου για μία τίμια λύση που δεν θα ακούει τους ακραίους των δύο χωρών. Τα κείμενα φτιάχνονται για να διευκρινίζονται οι θέσεις και οι προτάσεις, σημείωσε αναφορικά με το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, για εκφράσει την πεποίθησή του ότι στο τέλος «θα φτιάξουμε ένα ενιαίο κείμενο».
«Πιστεύω πολύ στο κοινό μας μέλλον, στην κοινή μας συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτιτών μας και των χωρών μας και σήμερα κάναμε βήματα», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη βούληση της Αθήνας να στηρίξει τα Σκόπια στην πορεία ένταξης τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση πάντως για το όνομα που φέρεται να προκρίνεται ως λύση -το «Γκόρνα Ματσεντόνια» αμετάφραστο»- ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για δυσκολίες που έχει τόσο με την εκφορά του συγκεκριμένου ονόματος όσο και με το ζήτημα της ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ.
Σε ερώτηση τελος για το ελληνικό αίτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι «ζητάμε συνταγματική αλλαγή ώστε η Ελλάδα να έχει καλυφθεί στα ζητήματα αλυτρωτισμού». Δεν ζητάμε, είπε, παραπάνω εγγυήσεις «απλά παίρνουμε υπόψιν αποφάσεις δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες θεωρούν το Σύνταγμά τους, υπερκείμενο των ευρωπαϊκών συνθηκών».
Δείτε το φωτορεπορτάζ από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕ (φωτογραφίες SOOC / Κωνσταντίνος Τσακαλίδης):