Το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ για «τον σεβασμό των συνόρων» που οφείλουν να επιδεικνύουν κράτη έφτασε σίγουρα στην Τουρκία. Δεν υπήρξε όμως κάποιο σχόλιο από την Αγκυρα μέχρι την Πέμπτη. Αλλά ο κ. Κοτζιάς επιμένει με νέες δηλώσεις του. Αυτή τη φορά συναντήθηκε με τον πολωνό ομόλογό του Βίτολτ Βαστσικόφκι.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να τερματιστεί μέχρι το τέλος του έτους η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. «Νομίζω ότι αυτό που λείπει στην τουρκική σκέψη είναι να μας πει ευθέως πώς αξιολογεί την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν συνέβαλαν στο να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων γιατί να φύγουν;», ρώτησε. Με άλλα λόγια, υπαινίχθηκε ότι «ο μόνος λόγος που μπορεί να θέλει κάποιος να φύγουν είναι για να μην υπάρχει αυτός ο έλεγχος. Και τη λέξη “έλεγχο” διαβάστε την με όλους τους τρόπους που μπορεί να την ερμηνεύσετε», τόνισε με νόημα.
Αναφέρθηκε, ξανά, στις δηλώσεις του Ερντογάν περί συνόρων της καρδιάς. «Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο για όλους μας και όχι φυλακή. Με την Ιστορία πρέπει να συμπεριφερόμαστε σοβαρά, για να είμαστε σοβαροί και όχι με αστεϊσμούς. Η Ιστορία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εκ των υστέρων μυθοπλασίες», είπε ο υπουργός.
Μίλησε και σε πιο προσωπικό τόνο. «Εμένα μου προκαλεί περηφάνια όταν ένας Πακιστανός διανοούμενος λέει ότι έχει 2.000 χρόνια σχέση με την Ελλάδα γιατί είναι απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου. Δεν έχω πρόβλημα. Επίσης μου αρέσει ότι η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο λέγεται Αλεξάνδρεια. Γιατί να έχω πρόβλημα; Οποιος του αρέσει ο ελληνικός πολιτισμός και η Ιστορία είναι καλοδεχούμενος, μόνο να μη φτάνει στο σημείο να θεωρεί ότι είναι δικιά του, αποκλειστικά δικιά του και δεν είναι καν ελληνική. Τότε αυτό είναι μία πνευματική άσκηση που καταλήγει σε ανόητα συμπεράσματα».
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαβρόφ μία ημέρα νωρίτερα είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις. «Η ιστορία της καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία, η ελληνική καρδιά περιλαμβάνει και την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου», είπε. «Κάποιος μπορεί να ερωτευτεί και μια κυρία στη Χαβάη, στην Αυστραλία, κανένας δεν το απαγορεύει αυτό. Αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός» τόνισε. «Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, κι όχι φυλακή, ούτε να χρησιμοποιείται ως όργανο για εκ των υστέρων ηθικολογία».