Protagon A περίοδος

Χημικά απόβλητα στη Μεσόγειο!

Πριν από λίγες ημέρες άρχισε να κυκλοφορεί, κυρίως στο Internet, η είδηση πως τα απόβλητα, τα οποία θα προκύψουν από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας επάνω στο ειδικό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού MC Cape Ray, θα καταλήξουν στον βυθό της Μεσογείου.

Νίκος Κακαρίκας

Το τέρας
«Βόμβα για το φυσικό περιβάλλον της Μεσογείου χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη σχεδιαζόμενη καταστροφή 800 μετρικών τόνων χημικών όπλων της Συρίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης, εν πλω, πάνω στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού "MV Cape Ray", στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Λιβύης».

Το ρεπορτάζ
Πριν από λίγες ημέρες άρχισε να κυκλοφορεί, κυρίως στο Internet, η είδηση πως τα απόβλητα, τα οποία θα προκύψουν από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας επάνω στο ειδικό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού MC Cape Ray, θα καταλήξουν στον βυθό της Μεσογείου. Μια προσεκτικότερη ματιά όμως στα πράγματα αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW), όλος ο όγκος των αποβλήτων που θα παραχθεί, θα αποθηκευτεί στις ειδικές δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό επάνω στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Όπως δήλωσε στο Protagon ο Michael Luhan, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του OPCW, «οι περίπου 560 μετρικοί τόνοι των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης εντός των ειδικών εγκαταστάσεων του πολεμικού πλοίου. Η διαδικασία ξεκινά με το ανακάτεμα των χημικών με ζεστό νερό, και άλλα χημικά συστατικά, έτσι ώστε να μειωθεί η τοξικότητα των χημικών όπλων κατά 99,9%, όπως προβλέπεται από το Chemical Weapons Convention. Οι περί τους 5.700 μετρικούς τόνους των αποβλήτων θα αποθηκευτούν στις ειδικές δεξαμενές του MV Cape Ray και στη συνέχεια κάτω από τη συνεχή επιτήρηση του Οργανισμού θα μεταφερθούν σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις όπου εκεί θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της καταστροφής τους».

Προχτές μάλιστα ο OPCW ανακοίνωσε πως ήδη δεκατέσσερις εταιρίες από όλο τον κόσμο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην καταστροφή των χημικών όπλων, όπως και την περαιτέρω επεξεργασία των αποβλήτων στις επίγειες εγκαταστάσεις τους.

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη λεπτομερέστατη περιγραφή της διαδικασίας της υδρόλυσης επάνω στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο και τον τρόπο αποθήκευσης των αποβλήτων που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο στρατιωτικό αμερικανικό περιοδικό Stars and Stripes. Ρεπορτάζ, στο οποίο γίνεται σαφές από την αρχή πως κανένα χημικό ή απόβλητο από τη διαδικασία δεν θα πεταχτεί ή θα καταλήξει στον βυθό της θάλασσας.