Ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο, Τζον Αλφρεντ Τίνισγουντ, απεβίωσε την Δευτέρα σε ηλικία 112 ετών σε οίκο φροντίδας ηλικιωμένων του Σάουθπορτ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Ο Τίνισγουντ γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1912, μόλις μερικούς μήνες μετά τη βύθιση του «Τιτανικού».
Ηταν σχεδόν 14 χρόνια μεγαλύτερος από τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Ηταν επίσης ο γηραιότερος εν ζωή βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εργάστηκε στο ταχυδρομείο και αργότερα ως λογιστής σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μέχρι το 1972, όταν συνταξιοδοτήθηκε.
Παρέμενε όμως ενεργός μέχρι τα βαθιά του γεράματα προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην τοπική εκκλησία των Προτεσταντών Πλάντεσαντς, όπου έκανε ακόμη και κηρύγματα.
Με τη γυναίκα του Μπλόντουεν γνωρίστηκαν σε έναν χορό στο Λίβερπουλ και παντρεύτηκαν το 1942. Εμειναν μαζί για 44 χρόνια, μέχρι το 1986, όταν η σύζυγός του απεβίωσε. Απέκτησαν μια κόρη, τη Σούζαν, η οποία σήμερα είναι 81 ετών. Η Σούζαν τού χάρισε τέσσερα εγγόνια και τρία δισέγγονα.
Ο Τίνισγουντ ήταν θερμός υποστηρικτής της Λίβερπουλ, η οποία είχε ιδρυθεί μόλις 20 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα συνολικά 66 τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι «Ρεντς» στο Αγγλικό πρωτάθλημα, μόνο δυο δεν είχε ζήσει ο Τζον: τα πρωταθλήματα του 1901 και του 1906.
Το 2012, όταν συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, ως έλαβε την πρώτη κάρτα γενεθλίων από την Ελισάβετ Β, κατά την παράδοση του Μπάκιγχαμ. Ακολούθησαν άλλες 12, ενώ η οικογένειά του επισήμανε, ότι «χαιρόταν πολύ όταν λάμβανε ευχές για τα γενέθλιά του αλλά και με κάθε μήνυμα υποστήριξης».
Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 100, μετακόμισε στον οίκο ευγηρίας και σύμφωνα με την οικογένειά του η καλοσύνη του και ο ενθουσιασμός του για τη ζωή αποτέλεσαν έμπνευση τόσο για το προσωπικό που τον φρόντιζε όσο και για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν.
Σε συνέντευξή του στο BBC είχε δηλώσει πως στα νεανικά του χρόνια ήταν «αρκετά δραστήριος» και πως του άρεσε πολύ το περπάτημα. Σε όσους τον ρωτούσαν για το μυστικό της μακροζωίας, τούς απαντούσε πως οφειλόταν σε «απλή τύχη» συμβουλεύοντας την αποφυγή υπερβολών και τη διατήρηση του μέτρου.
«Ο Τζον πάντα ήθελε να λέει ευχαριστώ. Γι’ αυτό, εκ μέρους του, ευχαριστούμε όσους τον φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η οικογένειά του, ζητώντας παράλληλα οι δωρεές στη μνήμη του να γίνουν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής του, το Age UK.