Η Τερέζα Μέι συνομιλεί με τον Πέδρο Σάντσεθ | REUTERS/Toby Melville
Επικαιρότητα

Βρετανία και Ισπανία έδωσαν τα χέρια για το Γιβραλτάρ

Η συμφωνία επήλθε στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης για το Brexit. Οι συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017. Οι ψηφοφόροι του θύλακα -στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου- τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ
Protagon Team

Το ζήτημα του Γιβραλτάρ -του βράχου που αποτελεί βρετανικό έδαφος, αλλά διεκδικείται από την Ισπανία- «επιλύθηκε» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, ανακοίνωσε -από τις Βρυξέλλες- ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Το Γιβραλτάρ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit. Το ζήτημα λύθηκε με τη βρετανική κυβέρνηση», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο», οι Ευρωπαίοι ανέθεσαν στη Βρετανία και την Ισπανία να εφαρμόσουν μόνες τους την όποια μελλοντική συμφωνία για το Brexit στον βρετανικό θύλακα, μια βραχώδη χερσόνησο στρατηγικής σημασίας.

Οι δύο κυβερνήσεις ξεκίνησαν συνομιλίες και κατέληξαν σε ένα «πρωτόκολλο» για το Γιβραλτάρ που θα συνοδεύει τη συνολική συμφωνία για το «διαζύγιο», η οποία ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, Λονδίνο και Μαδρίτη συζήτησαν θέματα όπως η φορολογική και περιβαλλοντική πολιτική στο Γιβραλτάρ ή τα δικαιώματα των εργαζομένων που πηγαινοέρχονται καθημερινά από το Γιβραλτάρ στην Ισπανία, όπως έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1713, αλλά η Ισπανία το διεκδικεί εδώ και χρόνια. Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.