«Ας πραγματοποιήσουμε το Brexit» - το προεκλογικό σύνθημα του Μπόρις Τζόνσον δίνει στους Βρετανούς μια κάποια προοπτική τερματισμού του εθνικού διχασμού τους | REUTERS/Hannah McKay/Pool
Επικαιρότητα

Βρετανία: γιατί θα νικήσουν οι οπαδοί του Brexit

Η εξάντληση των πολιτών από τον εθνικό διχασμό που επέφερε η όλη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ευνοεί την υπερψήφιση των Remainers: η έξοδος θα συντελεστεί επειδή ο βρετανικός λαός αδιαφορεί για τις σημαντικές συνέπειές της
Protagon Team

Αν και οι οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διανύουν με φανατισμό την εποχή της μεγαλύτερης πολιτικοποίησής τους διαχρονικώς, και μάλλον σε αντίθεση με τους οπαδούς της αποχώρησης, όπως πιστοποιούν τα τελευταία γκάλοπ, οι βρετανικές κάλπες δεν θα τους δικαιώσουν.

Είναι, οπωσδήποτε, μια μελαγχολική διαπίστωση: «Υποπτεύομαι ότι ακόμη και αν μια συμμαχία με βάση τους Εργατικούς καταφέρει να κυβερνήσει τη χώρα, στο δεύτερο περί Brexit δημοψήφισμα στο οποίο θα καταφύγει θα ηττηθούν και πάλι οι Remainers». O συγγραφέας – δημοσιογράφος Σάιμον Κούπερ εξηγεί στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τους λόγους για τους οποίους οι Leavers θα κερδίσουν τη μάχη του Brexit μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες της 12ης Δεκεμβρίου.

Φταίει πρωτίστως η κούραση: «Σαν αποτρόπαιος συζυγικός καβγάς» λειτούργησε ο εθνικός διχασμός στην υπόθεση Brexit, γράφει. Και ο καβγάς αυτός έχει εξαντλήσει το βρετανικό έθνος. Ετσι οι οπαδοί της αποχώρησης μάλλον θα επικρατήσουν στην «τελική αναμέτρηση για το Brexit», δηλαδή στις κάλπες. Ο Κούπερ απαριθμεί μερικούς λόγους.

Η πλειονότητα –πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις- είναι υπέρ της παραμονής, αν και συγχρόνως θεωρεί ότι το Brexit θα συντελεστεί, επισημαίνει την ηχηρή αντίφαση ο αρθρογράφος. Το ερώτημα των γκάλοπ «τι θα ψηφίζατε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα» κρίνεται ότι είναι άνευ ουσίας, επειδή, λέει, λίγοι επιθυμούν δεύτερο δημοψήφισμα και επειδή η διενέργειά του προϋποθέτει την πρωθυπουργία του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Από την άλλη, το «άχαρο» σύνθημα των Συντηρητικών «ας πραγματοποιήσουμε το Brexit» δείχνει πώς οι περισσότεροι Βρετανοί βλέπουν το όλο ζήτημα. H έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι για τους περισσοτέρους το τέλος της διαδικασίας του Brexit, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τα επακόλουθα. Θέλουν να τερματιστεί η διαίρεση σε Remainers και Leavers. Επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτές τις «νεόκοπες φυλετικές ταυτότητες». Να τις πετάξουν από πάνω τους σαν ψευδο-τατουάζ μιας χρήσης.

Νεαροί Remainers διαδηλώνουν την πίστη τους στη Ευρωπαϊκή Ενωση σε προεκλογική συγκέντρωση στο Λονδίνο | REUTERS/Thomas Mukoya

Ναι, οι Βρετανοί δεν ενδιαφέρονται για τα επακόλουθα της εξόδου, ο αρθρογράφος τονίζει τη στάση τους και μέμφεται τη νοοτροπία τους: «Μάλιστα, το Brexit θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ομως και η απουσία της κλιματικής αλλαγής ως θέματος προεκλογικής αντιπαράθεσης μέσα σε μία ολόκληρη δεκαετία φανερώνει ότι ο λαός είναι ικανός να αγνοεί ή και να αδιαφορεί για τα θέματα τα οποία έχουν σοβαρές συνέπειες»…

H καταθλιπτική ατμόσφαιρα του Brexit αηδιάζει τους ψηφοφόρους και η ανία τροφοδοτεί το Brexit, συνεχίζει ο Κούπερ. «Τώρα η βαρεμάρα θα δώσει ένα τέλος στη σύγκρουση για το Brexit» αποφαίνεται. Και συμπληρώνει: «Αν η υπόθεση της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαντάζει σχεδόν χαμένη, οι ελπίδες για ένα μαλακό Brexit επιβιώνουν» – επειδή «ορισμένοι από τους βουλευτές των Τόρις θα μπλοκάρουν την καταστροφή της οικονομίας». Επίσης, για τον αρθρογράφο, ένας φιλοευρωπαίος επικεφαλής των Εργατικών, στη μετά τον Κόρμπιν εποχή, «θα μπορούσε να δώσει την ώθηση για κάτι πιο μαλακό» – πάντως «μέχρι τότε, λίγοι Βρετανοί θα ακούσουν».