Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στις εγκαταστάσεις της Μεθοριακής Αστυνομίας στο Λονδίνο | Alastair Grant/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Βρετανία: Αυστηρά μέτρα για τους αλβανούς μετανάστες

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ξεκαθάρισε ότι η «συντριπτική πλειονότητα» των αλβανών υπηκόων που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα θα στέλνονται αμέσως στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τους νέους αυστηρούς κανόνες που θεσπίζει η βρετανική κυβέρνηση
Protagon Team

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε νέα συμφωνία με τη Αλβανία για τον περιορισμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν με μικρά σκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των μέτρων για επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων για άσυλο.

Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο διαχειρίσιμος ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν μέσω της Μάγχης στο Νησί, αλλά και να προστατευθούν οι μετανάστες, που πολλές φορές καταλήγουν να γίνονται θύματα δουλείας.

Ο αριθμός των αλβανών μεταναστών που φθάνουν στην Βρετανία διαπλέοντας τη Μάγχη έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, με τα κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι αντιπροσωπεύουν την πολυπληθέστερη ομάδα που φθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αυτής της οδού.

«Δεν θα μπορείτε να παραμείνετε στη Βρετανία»

Παράλληλα, ο Σούνακ δήλωσε ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς η κυβέρνηση θα εισαγάγει νομοθεσία που θα απαγορεύει στους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη να παραμένουν στη Βρετανία.

«Εάν εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο παράτυπα, δεν θα πρέπει να μπορείτε να παραμείνετε εδώ. Αντ’ αυτού, θα τίθεστε υπό κράτηση και γρήγορα θα επιστρέφετε, είτε στην πατρίδα σας είτε σε μια ασφαλή χώρα, όπου και θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου σας. Οι πολίτες είναι δικαίως οργισμένοι, διότι βλέπουν αυτό που βλέπω εγώ, δηλαδή ότι, πολύ απλά, δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σκληρό ή κακό να θέλει κανείς να κόψει τη θηλιά εγκληματικών συμμοριών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο… Φτάνει πια!», είπε ο Σούνακ την Τρίτη, σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, «ο μόνος τρόπος για να φθάσει κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζητήσει άσυλο θα είναι μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών. Και, καθώς θα έχουμε υπό έλεγχο την παράνομη μετανάστευση, θα δημιουργήσουμε περισσότερες τέτοιες διαδρομές. Θα συνεργαστούμε με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να εντοπίσουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για τους πιο ευάλωτους. Επιπλέον, θα εισαγάγουμε μια ετήσια ποσόστωση ως προς τον αριθμό μεταναστών, η οποία θα καθορίζεται από το Κοινοβούλιο».

Το θέμα των μεταναστών που φθάνουν στο Νησί με μικρά σκάφη έχει αναχθεί σε σημαντικό πολιτικό ζήτημα για τη Συντηρητική κυβέρνηση, ιδιαίτερα για περιοχές της εργατικής τάξης στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, όπου οι μετανάστες κατηγορούνται ότι αποτελούν εμπόδιο στην εύρεση εργασίας και ασκούν πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Επικρίνει τα μέτρα κατά της δουλείας η Τερέζα Μέι

Το σχέδιο του Ρίσι Σούνακ ώστε να αμβλύνει τα μέτρα περί «σύγχρονης δουλείας» προκάλεσαν την ψυχρή απάντηση της Τερέζα Μέι, η οποία, ως πρωθυπουργός, είχα εισαγάγει νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων.

Οπως δήλωσε στους βουλευτές, «η σύγχρονη δουλεία είναι μια πραγματική και τρέχουσα απειλή, με πάρα πολλούς ανθρώπους να οδηγούνται σε καθεστώς δουλείας. Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για να μειώσουμε τα κορυφαία παγκοσμίως επίπεδα προστασίας που έχουμε θεσπίσει υπέρ των θυμάτων αυτού του φρικτού εγκλήματος».

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Προσφύγων δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να βρει μια «εφαρμόσιμη ή με αρχές» λύση για τις επικίνδυνες διελεύσεις από τη Μάγχη, επισημαίνοντας ότι οι μετανάστες καταφεύγουν σε μικρές βάρκες μόνο επειδή δεν για αυτούς υπάρχουν άλλες, νόμιμες και ασφαλείς, διαδρομές.