Κατάφερε τελικά να θρυμματίσει την περιβόητη «γυάλινη οροφή» της ανδροκρατούμενης αμερικανικής πολιτείας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ισχύος. Να ξεπεράσει εκείνο το αόρατο και συγχρόνως αδιαπέραστο τείχος που δεν επιτρέπει σε πολλές γυναίκες να φτάσουν στην κορυφή, κατακτώντας καίριες θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Για την Τζέιν Φρέιζερ ο λόγος η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στη Wall Street, αναλαμβάνοντας χρέη διευθύνουσας συμβούλου της Citigroup και γράφοντας, έτσι, ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει την περίοπτη αυτή θέση σε ένα από τα σημαντικότερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αμερικής. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, με ενεργητικό που ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, θα τα κρατάει μια 53χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, με καταγωγή από την Σκωτία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg η Φρέιζερ στον όμιλο της Citigroup εισήλθε το 2004, καταλαμβάνοντας ανά τα χρόνια πολλά νευραλγικά πόστα. Πριν από έντεκα μήνες προήχθη σε πρόεδρο του τραπεζικού κολοσσού με την προαγωγή της να ερμηνεύεται τότε ως η αρχή της προετοιμασίας της για την κορυφαία θέση.
Πέρυσι, ωστόσο, όταν οι επικεφαλής – όλοι άνδρες – των επτά εκ των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου και του νυν απερχόμενου CEO της Citi Μάικλ Κόρμπατ) εμφανίστηκαν ενώπιον ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ερωτηθέντες εάν υπάρχουν πιθανότητες να τους διαδεχθεί μία γυναίκα, κανένας δεν απάντησε θετικά.
Αποτελεί γεγονός, όμως, πως πίσω από την Τζέιν Φρέιζερ, υπάρχουν και άλλες γυναίκες που ανεβαίνουν γρήγορα στις βαθμίδες της ιεραρχίας σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθιστώντας λιγότερο άνιση την Wall Street όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οπως η Κάθριν Μπέσαντ της Bank of America και οι Μάριαν Λέικ και Τζένιφερ Πίπσακ, ανώτατα διευθυντικά στελέχη της JP Morgan Chase. Υπάρχει φυσικά και η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τη περίοδο 2014 – 2018.
Οπότε κάτι αλλάζει στις ΗΠΑ αλλά με βραδύ ρυθμό. Ο δρόμος προς την κορυφή μπορεί να άνοιξε για τις γυναίκες αλλά παραμένει μακρύς. Ο αμερικανικός καπιταλισμός εξακολουθεί να ανδροκρατείται, δεδομένου ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς μόλις 31 γυναίκες κατείχαν την κορυφαία θέση στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ.
Το ότι η άνοδος μιας γυναίκας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από πολλούς με καχυποψία και απαξίωση το απέδειξε ο Μάικ Μέιο, αναλυτής της Wells Fargo, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας στο Twitter πως η Τζέιν Φρέιζερ είναι «μια άγνωστη οντότητα στη Wall Street. Οπότε δεν είναι σίγουρο ότι διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για να ηγηθεί μιας τόσο μεγάλης εταιρείας. Ισως να έπρεπε η Citi να αναζητήσει τον επόμενο CEO της εκτός της εταιρείας», ανέφερε πικρόχολα.
Παραβλέποντας, όμως, το γεγονός πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Wells Fargo για την οποία εργάζεται και ο ίδιος, εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την Τζέιν Φρέιζερ να εγκαταλείψει τη Citigroup και να εργαστεί στην τράπεζα τους ως διευθύνουσα σύμβουλος μάλιστα.
Οσον αφορά το ότι η νυν πρόεδρος της Citi και CEO του τμήματος λιανικής τραπεζικής αποτελεί μια «άγνωστη οντότητα στη Wall Street», αρκεί να σημειωθεί ότι προτού ενταχθεί, πριν από 16 χρόνια, στο δυναμικό της τράπεζας την οποία σε λίγους μήνες πρόκειται να αρχίσει να διευθύνει, η Τζέιν Φρέιζερ εργάστηκε αρχικά ως αναλύτρια συγχωνεύσεων και εξαγωγών στην Goldman Sachs ενώ στη συνέχεια προσέφερε τις υπηρεσίες της επί μία οκταετία στη αμερικανικό κολοσσό παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company.
Και εντός της Citi κλήθηκε πολλές φορές να βγάλει το φίδι από την τρύπα, εργαζόμενη, για παράδειγμα, στο τμήμα δανείων μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ή αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του τμήματος Λατινικής Αμερικής μετά την εμπλοκή της τράπεζας σε ένα σκάνδαλο στο Μεξικό.
Η Τζέιν Φρέιζερ γεννήθηκε στο Σεντ Αντριους της Σκοτίας και σπούδασε αρχικά στο Κέιμπριτζ και στη συνέχεια στο Χάρβαρντ. Αποφάσισε να μεταβεί στις ΗΠΑ εξαιτίας των περισσότερων ευκαιριών που διέκρινε εκεί, ειδικά για τις γυναίκες. Αλλά κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της εννοείται πως κλήθηκε να αντιμετωπίσει σεξιστικές συμπεριφορές, ειδικά στη Λατινική Αμερική, ενώ σχετικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα των εργαζόμενων γυναικών, τη μητρότητα, έχοντας μεγαλώσει δύο παιδιά, κατά το παρελθόν είχε δηλώσει στο CNN πως «δεν μπορείς να τα έχεις όλα ταυτόχρονα, μπορείς να τα έχεις όλα ανά τις δεκαετίες. Σκέφτομαι τη ζωή μου σε κομμάτια. Οταν τα παιδιά ήταν μικρά, έπρεπε να βρίσκομαι κοντά τους περισσότερο, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει». Η αλήθεια είναι ότι τη βοήθησε πολύ στο θέμα των παιδιών ο κουβανικής καταγωγής σύζυγός της ο οποίος εγκατέλειψε τη δική του δουλειά στις τράπεζες για να φροντίζει την οικογένεια.
Μιλώντας και πάλι στο CNN πριν από μία διετία για τη «γυάλινη οροφή» του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, η Φρέιζερ είχε υπονοήσει πως στόχος δεν ήταν η κορυφή. «Ανυπομονώ να δω μια γυναίκα να αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα ηνία μιας εταιρείας της Wall Street, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι. Πότε δεν είχα τη φιλοδοξία να γίνω CEO της Citi ή κάποιου άλλου ιδρύματος», είχε αναφέρει, προσθέτοντάς, ωστόσο, προφητικά πως «με τον καιρό τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν».