Λιμανάκι στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ήταν το 2017, πριν την καταστροφή | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ρεσιτάλ κυνισμού από τον Τζάρεντ Κούσνερ: Περιζήτητα οικόπεδα τα… παράλια της Γάζας

Αντιδράσεις προκάλεσε η ωμή δήλωση του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, συζύγου της Ιβάνκα, ο οποίος βλέπει... δολάρια στα ερείπια του παλαιστινιακού θύλακα και προτείνει στο Ισραήλ να μεταφέρει τους Παλαιστινίους στην έρημο Νεγκέβ για να «καθαρίσει» την περιοχή
Protagon Team

Ο Τζάρεντ Κούσνερ θεωρεί «πολύτιμη γη» τα παράλια της Γάζας και προτείνει να απομακρύνει το Ισραήλ τους αμάχους, για να «καθαρίσει» την περιοχή από τα βομβαρδισμένα συντρίμμια.

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και σύζυγος της Ιβάνκα, έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Κούσνερ ήταν ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής επί προεδρίας Τραμπ και του είχε ανατεθεί η προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, που ονομάστηκε «οι Συμφωνίες του Αβραάμ».

Οι επικριτές του σχεδίου, το οποίο περιελάμβανε την επίτευξη συμφωνιών εξομάλυνσης του Ισραήλ με τα κράτη του Κόλπου, είπαν ότι παρέκαμψε τα ζητήματα σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων.

Οπως σημειώνει ο Guardian, οι παρατηρήσεις του στο Χάρβαρντ έδωσαν μια ιδέα για το είδος της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Τραμπ αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος.

«Η παραθαλάσσια ιδιοκτησία της Γάζας θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στην οικοδόμηση μέσων διαβίωσης», είπε ο Κούσνερ στον συνομιλητή του, τον πρόεδρο της Πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή, στο Χάρβαρντ, καθηγητή Τάρεκ Μασούντ.

Ο Κούσνερ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τα τεράστια ποσά που δαπάνησε η Χαμάς για να κατασκευάσει το δίκτυο των τούνελ και για να αγοράσει όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν δοθεί για την εκπαίδευση και την καινοτομία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι “λίγο ατυχής” η κατάσταση εκεί, αλλά από τη σκοπιά του Ισραήλ θα έκανα ό,τι μπορούσα για να μετακινήσω τον κόσμο και στη συνέχεια να την “καθαρίσω”», δήλωσε ο Κούσνερ. «Αλλά δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει οι άνθρωποι να επιστρέψουν εκεί μετά».

Ο Κούσνερ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μετακινήσει τους αμάχους από τη Γάζα στην ισραηλινό έρημο Νεγκέβ, στα νότια της χώρας, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ μιλά στην Κνεσέτ, τον Οκτώβριο του 2021, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Ειρήνης «Οι Συμφωνίες του Αβραάμ» – EPA/ATEF SAFADI

Είπε ακόμα, ότι αν ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ, η νούμερο ένα προτεραιότητά του θα ήταν να απομακρύνει τους αμάχους από τη Ράφα και ότι «με διπλωματία» θα ήταν δυνατόν να τους μεταφέρει στην Αίγυπτο.

«Αλλά εκτός από αυτό, θα έστελνα μπουλντόζες στη Νεγκέβ (για να δημιουργήσω χώρο), θα προσπαθούσα να μεταφέρω ανθρώπους εκεί. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλύτερη επιλογή, ώστε να μπορέσεις να μπεις μέσα και να τελειώσεις τη δουλειά», πρόσθεσε.

Επανέλαβε το θέμα λίγο αργότερα, λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το άνοιγμα της Νεγκέβ, η δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής εκεί, η μετακίνηση των αμάχων έξω (από τη Γάζα) και στη συνέχεια η είσοδος (στη Γάζα) και η ολοκλήρωση της δουλειάς θα ήταν η σωστή κίνηση».

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έκπληξη του Μασούντ. «Αυτό είναι κάτι που συζητούν στο Ισραήλ;», τον ρώτησε. «Θέλω να πω, είναι η πρώτη φορά που ακούω πραγματικά κάποιον, εκτός από τον πρόεδρο Σίσι (της Αιγύπτου), να προτείνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας που προσπαθούν να γλυτώσουν από τις μάχες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο στη Νεγκέβ. Οι άνθρωποι στο Ισραήλ μιλούν σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο;», είπε.

«Δεν ξέρω», απάντησε ο Κούσνερ, σηκώνοντας τους ώμους του.

«Αυτό θα ήταν κάτι για το οποίο θα προσπαθούσατε;» ρώτησε ο Μασούντ.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Μαϊάμι Μπιτς», είπε ο Κούσνερ. «Και βλέπω την κατάσταση εκεί και σκέφτομαι, τι θα έκανα εγώ αν ήμουν εκεί;».

Ερωτηθείς από τον Μασούντ σχετικά με τους φόβους των Αράβων της περιοχής ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη Γάζα να επιστρέψουν, ο Κούσνερ έκανε μια παύση και στη συνέχεια απάντησε:

«Ισως. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν απομείνει πολλά στη Γάζα πλέον. Αν σκεφτείτε ακόμη και το κατασκεύασμα, η Γάζα δεν ήταν πραγματικά ένα “ιστορικό προηγούμενο”. Ήταν το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Υπήρχαν φυλές σε διάφορα μέρη και στη συνέχεια η Γάζα έγινε «Γάζα». Η Αίγυπτος την διοικούσε και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου ήρθαν διαφορετικές κυβερνήσεις».

Απαντώντας τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν το δικό τους κράτος, ο Κούσνερ χαρακτήρισε την πρόταση ως «μια εξαιρετικά κακή ιδέα» που «ουσιαστικά θα επιβράβευε την τρομοκρατία».