Protagon A περίοδος

Τσάβεζ, Αριστερά και πετρέλαιο

Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση του OPEC, η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει - αποδεδειγμένα - τα μεγαλύτερα αποθέματα σε αργό πετρέλαιο, τα οποία  εκτιμώνται σε 297 εκατομμύρια βαρέλια...

Νίκος Κακαρίκας

Ο Ούγκο Τσάβεζ πέθανε, αλλά τα πετρέλαια της Βενεζουέλας μένουν. Ελληνικά και διεθνή Μέσα έγραψαν, με λεπτομέρειες, για τον βίο και την πολιτεία του ηγέτη της Βενεζουέλας, επισημαίνοντας θετικές αλλά και αρνητικές πτυχές της προσωπικότητάς του. 

Το 2000 βρισκόμουν σ΄ ένα σπίτι όπου η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το πρόσωπό του. Οι περισσότεροι, “Αριστερής” προέλευσης, ιδιαίτερα χαρούμενοι, υποστήριζαν πως η ζωή των κατοίκων, σε όλα τα επίπεδα, θα βελτιωθεί σημαντικά. Κάποιοι άλλοι, επίσης της ίδιας πολιτικής προέλευσης, ήταν λίγο πιο επιφυλακτικοί. Κοιτώντας τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως, σε μεγάλο βαθμό, το βιοτικό επίπεδο (Table 4, σελίδα 27) των 28 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, βελτιώθηκε – σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Αυτό που δεν βελτιώθηκε, όμως, από το 1999, ήταν οι πολιτικές ελευθερίες στη χώρα, στην οποία – υποτίθεται – επικρατούν οι δημοκρατικές αρχές του Μπολιβάρ.

Προτού προλάβει κάποιος να κατηγορήσει τη Human Rights Watch για δυτική μεροληψία, ας διαβάσει πρώτα τις θέσεις της για τις στρατιωτικές φυλακές των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας και τις συνθήκες κράτησης στις αμερικανικές φυλακές.

Η οργάνωση – στην έκθεσή της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βενεζουέλα, το 2012 – αναφέρει τα κάτωθι:
–  Παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και, κατά καιρούς, ψήφιση νόμων κατ’ επιταγήν και προς το συμφέρον της κυβέρνησης
– Παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ
– Ποινικοποίηση της δράσης και των θέσεων των πολιτικών αντιπάλων
– Αστυνομική βία και κατάχρηση εξουσίας από τις διωκτικές αρχές
– Κάκιστες συνθήκες κράτησης στις φυλακές
– Πλήρης έλεγχος και καθοδήγηση των εργατικών σωματείων
– Πλήρης απαξίωση των ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μάλλον όχι και τόσο καλή επίδοση για ένα “σοσιαλιστικό” καθεστώς.

Το θέμα είναι πως ο διεθνής παράγοντας έχει – και θέλει να έχει – λόγο για τη Βενεζουέλα, εξαιτίας του πετρελαίου. Κι αυτό σημαίνει πως οι περιπέτειες της χώρας θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση του OPEC, η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει – αποδεδειγμένα – τα μεγαλύτερα αποθέματα σε αργό πετρέλαιο, τα οποία εκτιμώνται σε 297 δισεκατομμύρια βαρέλια, όταν η Σαουδική Αραβία δεν ξεπερνά τα 265 δισεκατομμύρια βαρέλια. Αυτό σημαίνει πως αντιστοιχούν περισσότερα από 7 εκατομμύρια βαρέλια σε κάθε κάτοικο της Βενεζουέλας και πως – με τους σημερινούς ρυθμούς εκμετάλλευσης – θα χρειαστούν περί τα 270 χρόνια μέχρι να εξαντλήσει τα αποθέματά της.