Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέτεινε την Παρασκευή την κράτηση του τούρκου επιχειρηματία και ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, που είναι φυλακισμένος χωρίς δικαστική απόφαση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, υπάρχει έλλειψη «νέων στοιχείων» για να διατάξει την απελευθέρωση του.
Ο αντιφρονών, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, που κατηγορείται από το 2013 από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία, θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης στις 26 Νοεμβρίου.
Ο Καβαλά συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017 για υποκίνηση των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και αθωώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 μετά και από έντονες πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αλλά την ίδια κιόλας ημέρα, συνελήφθη ξανά, με διαφορετικές κατηγορίες, αυτή τη φορά για κατασκοπεία και για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του Ερντογάν. Η δική του περίπτωση είναι η πιο γνωστή από χιλιάδες άλλες παρόμοιες, φυλακισμένων από το καθεστώς Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, που ακόμα δεν έχουν δικαστεί.
Ευρωκοινοβούλιο: «Χαμένη ευκαιρία»
H απόφαση των τουρκικών αρχών σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά «αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση», ανέφερε ο εισηγητής για την Τουρκία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νάτσο Σάντσες Αμόρ.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει την απογοήτευσή του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να τηρήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα αιτήματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να προβούν στην άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβαλά».
Πρόσθεσε ακόμα ότι, «η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια σε αυτή την αυθαίρετη υπόθεση. Απαιτούμε με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τις οποίες οικειοθελώς ανέλαβαν ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σεβασμό στο κράτος δικαίου».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα σταματήσει να εργάζεται για αυτήν και άλλες σχετικές υποθέσεις και θα συνεχίσει να θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον πυρήνα της ατζέντας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας. Απαιτούνται πραγματικά γεγονότα για να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των τελευταίων δηλώσεων των τουρκικών αρχών που εκφράζουν την προθυμία τους να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Αυτό ξεκινά με τον σεβασμό αυτής και άλλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θέτοντας τέλος στις κατασκευασμένες για πολιτικούς λόγους υποθέσεις», τόνισε ο Νάτσο Σάντσες Αμόρ.
Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του «προσωπικά και θεσμικά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Οσμάν Καβαλά, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του, έναντι της αδικαιολόγητης και παράνομης κατάστασης που συνεχίζει να αντιμετωπίζει».