Protagon A περίοδος

Το πείραμα του Γκέτεμποργκ

Μοιάζει ιδεατό και μακριά από τα όσα γνωρίζουμε. Στο Γκέτεμποργκ, θα εφαρμοστεί πιλοτικά, και τουλάχιστον για ένα χρόνο, εξάωρο ωράριο εργασίας αλλά χωρίς να θίξει την αμοιβή των εργαζομένων.

testSO

Οι εργασιακές συνθήκες ανά την Ευρώπη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν είναι ακριβώς αυτές που θα λέγαμε, οι ιδανικές. Δεν είναι καν νέο αυτό. Νέο είναι όμως το πείραμα που εφαρμόζει από τις αρχές Απριλίου ο Δήμος Γκέτεμποργκ στη νοτιοδυτική Σουηδία. Η πρόταση της πλειοψηφίας, που αποτελείται από το Αριστερό κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, ανατρέπει τα όσα ξέρουμε ως τώρα για τις εργασιακές συνθήκες. Έτσι λοιπόν, ο Δήμος αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά, και τουλάχιστον για ένα έτος, εξάωρο ωράριο εργασίας αλλά χωρίς να θίξει την αμοιβή των εργαζομένων. Η εξήγηση που έδωσαν οι εμπνευστές της πρότασης, είναι πως με αυτή τη διαδικασία πιστεύουν ότι θα επιτύχουν δύο θετικά αποτελέσματα: δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλύτερη ψυχική υγεία των εργαζομένων.

«Έχουμε αναθέσει σε επιστημονική ομάδα την παρακολούθηση της απόδοσης των εργαζομένων στον Δήμο», λέει ο Mats Pilhem, σύμβουλος που εκλέγεται με το Αριστερό κόμμα, «και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που περιμένουμε. Πιο ξεκούραστοι και ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, ποιοτικότερη εργασία και υπηρεσίες, και καλύτερα αποτελέσματα». 

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, κατηγορεί την πλειοψηφία για «λαϊκισμό». «Υπάρχουν ήδη έρευνες οι οποίες δεν πιστοποιούν πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ούτε στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων, ούτε στην ψυχική υγεία. Δεν νομίζω πως είναι μια τίμια πολιτική, ειδικά σε έτος εκλογών», δήλωσε μία σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Ακόμα και αν ισχύει, λέει η πλειοψηφία, δεν παύει να είναι μια έρευνα που έχει γίνει σε θεωρητικό επίπεδο, και όχι πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Επίσης, δεν χρειάζεται να επωμιστεί ο Δήμος κανένα επιπλέον κόστος, επιμένει η πλειοψηφία, και ταυτόχρονα, θα έχει τους υπαλλήλους του αρκετά πιο ευχαριστημένους και με καλύτερη διάθεση προσφοράς.

Μοιάζει ιδεατό και μακριά από τα όσα γνωρίζουμε. Τα αποτελέσματα του πραγματικά πολύ ενδιαφέροντος πειράματος θα φανούν τον επόμενο Απρίλιο, όταν και θα γίνει ο πρώτος απολογισμός. Μένει να τα δούμε στην πράξη.