Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί έντονα η είδηση ότι οι εταιρείες Apple και Facebook «επιβραβεύουν» την αφοσίωση των γυναικών υπαλλήλων τους, προσφέροντας 20.000 δολάρια σε κάθε μία υπάλληλο που θέλει να καταψύξει τα ωάριά της, βάζοντας την καριέρα, και προφανώς την εταιρεία, πάνω από την οικογένεια. Σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι παρά μια καλής προθέσεως πρωτοβουλία των εταιρειών ώστε να εξασφαλίσουν σε γυναίκες αφοσιωμένες στα επαγγελματικά τους καθήκοντα το δικαίωμα στη μητρότητα.
Σε δεύτερη ανάγνωση τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι και τόσο αθώα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για μια προσπάθεια των εταιρειών να ελέγξουν ολοκληρωτικά τις ζωές των εργαζομένων τους, «πουλώντας» τον δήθεν προγραμματισμό κύησης με βάση τις ανάγκες καριέρας των ατόμων, αλλά που θα γίνει ουσιαστικά με βάση τις προτεραιότητες της εταιρείας, αφού στο τέλος οι εργαζόμενες αλλοτριώνονται ή υποτάσσονται σ' αυτές. Έτσι στέλνονται στις «καλένδες» οι κυοφορίες των γυναικών, σε ηλικίες που δεν θα είναι έτσι κι αλλιώς και τόσο παραγωγικές για τα συμφέροντα της εταιρείας.
Όμως πόσο κανονικό είναι να κυοφορούν οι γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία όταν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (όπως π.χ. επανειλημένες αποτυχίες σύλληψης) ενώ μπορούν να κυοφορήσουν νωρίτερα; Το να τεκνοποιούν οι γυναίκες νέες δεν είναι καλό μόνο για το μωρό αλλά και για τις ίδιες τις κυοφορούσες, αφού μια εγκυμοσύνη πάντα περικλείει κινδύνους υγείας.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω ότι οι νεαρότερες γυναίκες γίνονται καλύτερες μητέρες από τις μεγαλύτερες σε ηλικία. Θέλω μόνο να πω ότι ο χρόνος απόκτησης παιδιού πρέπει κυρίως να ορίζεται από το ζευγάρι και το πόσο ωρίμασε μέσα τους η επιθυμία «να κάνουν ένα παιδί». Και να ξεκινήσουν την «καριέρα γονέας»!