Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην ηγεσία της Γερμανίας, ένα δημοσίευμα του Guardian φαίνεται να ρίχνει φως στις σχέσεις του ναζιστικού καθεστώτος με τα ειδησεογραφικά μέσα.
Στο συγκεκριμένο άρθρο η έγκυρη εφημερίδα στην ηλεκτρονική της μορφή αποκαλύπτει πως το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ. Το ναζιστικό καθεστώς μάλιστα προμήθευε το πρακτορείο με υλικό που είχε επιλεχθεί από τα τμήματα προπαγάνδας του Χίτλερ.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας από τους πρώτους στόχους του ναζιστικού καθεστώτος το 1933 ήταν να καθιερώσει τη δική του «γραμμή» στο εθνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση κυκλοφορίας του Guardian αλλά και άλλων βρετανικών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης όπως το Keystone και το Wide World Photos. Ο λόγος; Τα παραπάνω ΜΜΕ απασχολούσαν εβραίους εργαζομένους.
Από την άλλη πλευρά, το AP ήταν το μόνο δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και το 1941, όταν και η Αμερική μπήκε στον πόλεμο. Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Studies in Contemporary History, η ιστορικός Harriet Scharnbe αποδεικνύει την ύπαρξη της συνεργασίας μεταξύ AP και ναζιστικού καθεστώτος από την οποία μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο αποκόμισε σημαντικά οφέλη.
Το Associated Press είχε υπογράψει και συμφωνία (ονομάστηκε «Schriftleitergesetz») στην οποία δεσμευόταν ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό «που μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ’ Ράιχ στο εξωτερικό ή εντός των συνόρων».
Εκτός από αυτές τις δεσμεύσεις το AP επέτρεψε στην χιτλερική Γερμανία να χρησιμοποιήσει δικές του φωτογραφίες αρχείου στα πλαίσια της αντισημιτικής προπαγάνδας. Ηταν η εποχή που το πρακτορείο είχε προσλάβει δημοσιογράφους που εργάζονταν για τα τμήματα προπαγάνδας των ναζί. Δημοσιογράφοι όπως ο Φραντς Ροτ, φωτογραφίες του οποίου επιλέγονταν προσωπικά από τον Αδόλφο Χίτλερ.
Στο ίδιο δημοσίευμα εγείρονται ζητήματα για τις σχέσεις του συγκεκριμένου πρακτορείου με δικτατορικά καθεστώτα της εποχής μας όπως αυτό της Βόρειας Κορέας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2012, το AP έγινε το πρώτο δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που άνοιξε γραφείο στην πρωτεύουσα της χώρας, Πιονγκγιάνγκ προκαλώντας αρκετές απορίες σχετικά με την αντικειμενικότητά του.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου υποστήριξε ότι «το άρθρο της Scharnberg περιγράφει άτομα και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ήταν άγνωστα στο ΑΡ» αλλά και ότι αυτή τη στιγμή «εξετάζει τα έγγραφα και τα αρχεία για να καταλάβει καλύτερα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου».