Protagon A περίοδος

Το αυτογκόλ της Λευκωσίας

Η Κύπρος αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για το εθνικό θέμα. Και αυτό δεν ήταν μία σοφή κίνηση. 

Χριστίνα Πουλίδου

(«Ζεστάθηκαν» ξαφνικά τα νερά γύρω απ΄την Κύπρο, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις; Και πού οφείλεται αυτό το «θερμό» αγέρι που φύσηξε στις νότιες θάλασσες της Κύπρου; Κι αν ως σήμερα η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη, υπάρχει ανησυχία για μια ενδεχόμενη «υπερθέρμανση»; Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν νομίζω από την πρόσφατη ειδησεογραφία, που «έτρεξε» σαν πυροτέχνημα – ας τη βάλουμε λοιπόν στη μουβιόλα, να δούμε τα πλάνα ένα-ένα).

Πλάνο ένα: αίφνης κι ενώ η γύρω-γύρω περιοχή βράζει, στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου έξω από τη Λεμεσσό και τη Λάρνακα, την ώρα που η (ιταλο-κορεατική) κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS ετοιμαζόταν να κάνει την πρώτη της γεώτρηση στο οικόπεδο 9, κατέπλευσε επί τόπου τουρκική φρεγάτα, η οποία παρακολούθησε από απόσταση τις εργασίες του γεωτρύπανου.

Πλάνο δύο: σχεδόν ταυτόχρονα, η Άγκυρα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και ανακοίνωσε ότι δεσμεύει τη συγκεκριμένη μεγάλη θαλάσσια περιοχή (που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ) για το διάστημα 20/10-30/12.

Πλάνο τρία: η Λευκωσία επικοινωνεί με την Αθήνα και σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει τα νομικά δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ο συγκεκριμένος τουρκικός σχεδιασμός δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Πλάνο τέσσερα: η Λευκωσία ενημερώνει τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ στην Αθήνα καλείται ο Τούρκος πρέσβης για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Και πλάνο πέντε: σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας αποφασίζεται ομόφωνα η αναστολή των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, για την ακρίβεια η αποχή από τη διαδικασία τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η αξιολόγηση τούτων των δεδομένων μας λέει πως η Τουρκία αναμφίβολα θέλησε να ανεβάσει το θερμόμετρο, καθώς για πρώτη φορά δέσμευσε περιοχή που υπάγεται στην κυπριακή ΑΟΖ! Την ώρα δηλαδή που η Άγκυρα αποφυλάκιζε 180 τζιχαντιστές (ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 49 δικών της ομήρων που κρατούνταν απ' τον ΙSIS), και την επομένη της μέρας που ο αμερικανός αντιπρόεδρος αναγκάστηκε να καταπιεί τη δήλωσή του (πως η Τουρκία στηρίζει εμμέσως τους τζιχαντιστές) και να προβεί σε δημόσια κωλοτούμπα, η επίδειξη ισχύος στην Κύπρο  -σε περιοχή μάλιστα που εφάπτεται η ΑΟΖ της Κύπρου με τις ΑΟΖ του Ισραήλ και του Λιβάνου- έγινε για να γίνει. Για να κεφαλαιοποιήσει δηλαδή η Τουρκία άμεσα τα διεθνή ερείσματα που αποκτά (ως σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους), στην προοπτική να «παγώσει» την περαιτέρω συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου, ότι αν και εφόσον η Τουρκία προχωρήσει το σχέδιό της όπως το εξήγγειλε, η ΕΝΙ-Kogas δεν παρενοχλείται στη δουλειά της και ήδη δήλωσε ότι (εκτός απροόπτου) θα παραμείνει εντός του χρονοδιαγράμματος των 80 ημερών. Οι εικασίες είναι, επομένως, ότι σε μια εύφλεκτη ηρεμία οι δύο πλευρές θα συνυπάρξουν στην ίδια θαλάσσια περιοχή, τραμπαλίζοντας σε μιαν ισορροπία τρόμου. Και οι εικασίες είναι επίσης, ότι με την απόφαση Αναστασιάδη (να αποχωρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά απ΄τις συνομιλίες) μεταφέρθηκε το πεδίο των διεθνών πιέσεων από την Άγκυρα στη Λευκωσία. Αντί δηλαδή να 'ναι η Λευκωσία αυτή που θα αξίωνε από τους εταίρους και συμμάχους τη ρητή καταδίκη τους στην έκνομη ενέργεια της Άγκυρας καταδεικνύοντας ότι η παρανομία στο Κυπριακό έχει γίνει για την Τουρκία «έξις-δευτέρα φύσις», τώρα θα βρεθεί η ίδια υπό την πίεση εταίρων και συμμάχων για να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, αφού εκκένωσε και τις δύο θέσεις που κατείχε στο τραπέζι.

Τα «πονηρά μυαλά» της Λευκωσίας θα πιστεύουν, ότι έτσι δημιουργήθηκε ένα διαπραγματευτικό ατού – «θα επανέλθουμε στις συνομιλίες, εφόσον αποχωρήσουν οι Τούρκοι από την ΑΟΖ μας», νομίζουν πως θάναι το σημείο συμβιβασμού.

(Κι εγώ νομίζω ότι τελικά θα πλανηθούν πλάνην οικτρά. Διότι όταν η συγκυρία αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας σε σημείο που να αυτομαστιγώνεται η αμερικανική υπερδύναμη, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιβεβαιωθούν τα κυπριακά desiderata. «Εδώ ο κόσμος καίγεται κι η Λευκωσία κάνει κόνξες σε τεντωμένο σχοινί» μπορεί να είναι η μύχια σκέψη, ενώ η ρητή απάντηση μπορεί να είναι «καλά, δεν πειράζει, αφού ζυγίζετε έτσι τα πράγματα ας μην επιστρέψετε στις συνομιλίες». Αυτό ήθελε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης;)