Τέλος στο θρίλερ στο Σεν Ντενί

Με τρεις νεκρούς, πέντε συλλήψεις και -τουλάχιστον- πέντε τραυματίες ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των γαλλικών Αρχών στα βόρεια του Παρισιού - Ολονύκτιοι πυροβολισμοί - Πολλά τα ερωτηματικά

protagon.import

Σε συναγερμό βρίσκεται και πάλι το Παρίσι καθώς από τις 4.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησε γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού στην περιοχή Σεν Ντενί στο Παρίσι, κοντά στο Σταντ ντε Φρανς όπου έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν σε διαμέρισμα ομάδα που θεωρείται ότι συνδέονται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν το Παρίσι σπέρνοντας το θάνατο. Ενας ύποπτος έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Μία γυναίκα που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά αυτοκτόνησε σε διαμέρισμα, αναφέρονται ακόμη τραυματισμοί και πέντε συλλήψεις, τρεις από τις οποίες μέσα στο διαμέρισμα όπου ήταν η γυναίκα.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως στο διαμέρισμα βρίσκεται ο εγκέφαλος της επίθεσης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που μέχρι τώρα πίστευαν οι αρχές πως βρίσκεται στη Συρία, καθώς και ένα άλλο καταζητούμενο άτομο. Για την επιχείρηση οι πληροφορίες ήταν για ώρες συγκεχυμένες, με τις δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής να παραδίδουν, πλέον, τον χώρο στη Σήμανση και στους άντρες που θα κάνουν βαλλιστικές εξετάσεις.

Στα γαλλικά ΜΜΕ γίνονται αναλύσεις για τα όσα συμβαίνουν στα βόρεια του Παρισιού και πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται για ποιον λόγο τόσο καιρό θεωρούνταν βέβαιο πως ο Αμπαούντ είχε φύγει από τη Γαλλία. 

LIVE τα γεγονότα 

13:12 Η γαλλική Αστυνομία συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν social media και GPS για να μη γίνεται γνωστή η τοποθεσία του σε υπόπτους.

13:10 Το BFMTV επικαλείται πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική που επιβεβαιώνουν πως «εδώ και λίγες ημέρες, μία γυναίκα τέθηκε υπό παρακολούθηση γιατί θεωρείτο πως ήταν αυτή που έκρυβε τον Αμπνέλ Χαμίντ Αμπαούντ». Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για τη γυναίκα που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά και τα πυροδότησε το πρωί της Τετάρτης.

13:07 Ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι έχει συμβεί με τον τελευταίο από τους υπόπτους που βρισκόταν στο διαμέρισμα στο οποίο έγινε η επιχείρηση της Αστυνομίας και του στρατού.

12:58 Η επιχείρηση έλαβε τέλος. Οπως μεταδίδει το AFP, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λήξη των δράσεων των Αρχών.

12:32 «Με ξύπνησαν στις 04.20 οι πυροβολισμοί. Ήταν πολύ δυνατός ο ήχος, Τα παιδιά μου έκλαιγαν. Για περίπου 20-25 λεπτά άκουγαν συνεχώς κρότους και πυροβολισμούς. Μετά σταμάτησαν για λίγο κι άρχισαν ξανά», λέει ο Ναμπίλ Γκεράμ, 36χρονος κάτοικος της περιοχής του Σεν Ντενί.

12:06 Η γαλλική Αστυνομία μόλις επιβεβαίωσε στη Monde και στη Liberation πως ο δεύτερος νεκρός είναι ένας εκ των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. 

12:04 Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε κι ένας σκύλος της Αστυνομίας.

11:53 Δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το κτίριο στο οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση, όπως μεταδίδει η Figaro. 

11:40 Εκτακτο meeting αυτή την ώρα στα Ηλύσια Πεδία, υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ. Το «παρών» δίνει κι ο Μανουέλ Βαλς, με τον γάλλο πρωθυπουργό να συνοδεύεται από τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

11:32 «Ο πατέρας μου ζει στη διπλανή πολυκατοικία από το κτίριο που γίνεται η επιχείρηση. Είναι τρομαγμένος και έχει κλειδωθεί στο μπάνιο, περιμένοντας διαταγές από την Αστυνομία για το πώς να κινηθεί», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στα γαλλικά media.

11:21 Πέντε ελαφρά τραυματίες αστυνομικοί ο μέχρι τώρα απολογισμός της επιχείρησης.