Το Τέξας και η Καλιφόρνια είναι οι σημαντικότερες Πολιτείες των ΗΠΑ καθώς την τελευταία εικοσαετία μόνες τους δημιούργησαν το ένα τρίτο των νέων θέσεων εργασίας σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Μεταξύ τους υπάρχουν πολλές αντιθέσεις αλλά και πολλές ομοιότητες.
Στο Τέξας η φορολογία είναι χαμηλή, η κυβερνητική μέριμνα για τους πολίτες στοιχειώδης, στην Καλιφόρνια η φορολογία είναι υψηλή, η μέριμνα καλύτερη. Οι κοινωνικές κουλτούρες διαφορετικές.
Το περιοδικό Economist ασχολήθηκε με το θέμα συγκερασμός αντιθέτων, κοιτώντας προς το αύριο των ΗΠΑ και τον χαρακτήρα που θα λάβει το κεντρικό κράτος. Επινόησε το όρο Τεξαφόρνια για να δείξει ότι ο συνδυασμός των θετικών στοιχείων των δύο Πολιτειών μπορεί να εξασφαλίσει τη συνολική ευημερία στις ΗΠΑ.
Η εγγύτητά τους με το Μεξικό είναι η πηγή των ομοιοτήτων: οι Ισπανόφωνοι αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού των δύο Πολιτειών, ποσοστό διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου. Στην Καλιφόρνια οι μη λευκοί έχουν ξεπεράσει τους λευκούς από το 2000 και στο Τέξας από το 2005. Η υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται να φθάσει αυτό το όριο μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Με την πρώτη ματιά τα δύο κράτη φαίνονται τόσο διαφορετικά όσο το καλιφορνέζικο φυτικό μπέργκερ και το βόειο κρέας, σημειώνεται με χιούμορ.
Στην Καλιφόρνια οι Ρεπουμπλικανοί είναι είδος υπό εξαφάνιση, στο Τέξας οι Ρεπουμπλικανοί κυριαρχούν χωρίς αντίπαλο σχεδόν. Το Τέξας έχει χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, η Καλιφόρνια προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να αναγκάσει την υπόλοιπη χώρα να υιοθετήσει αυστηρότερα πρότυπα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το Τέξας αφήνει τις πόλεις του να εξαπλωθούν, η Καλιφόρνια έχει περιοριστικούς νόμους για τον οικιστικό σχεδιασμό.
Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, και το Τέξας μοιάζει περισσότερο με μια έφηβη Καλιφόρνια, λέει ο Economist. Ο πληθυσμός του πρόσφατα έφθασε στο επίπεδο που ήταν η Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι Ρεπουμπλικανοί στο Οστιν αισθάνονται τα πρώτα σημάδια του πολιτικού ανταγωνισμού εδώ και δεκαετίες, έτσι έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στις ελλείψεις του κράτους σε τομείς καίριους, όπως η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι καθώς το Τέξας μεγαλώνει θα γίνεται όλο και πιο καλιφορνέζικο. Αλλά μόνο έως έναν βαθμό – επειδή στην Καλιφόρνια η ανεργία είναι επίμονα υψηλότερη και τα εισοδήματα είναι πιο άνισα.
Η Καλιφόρνια θεωρεί ότι αποτελεί προοδευτικό προπύργιο, κοινωνική πρωτοπορία, αλλά έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας από όλες τις Πολιτείες. Οι Αμερικανοί που επιθυμούν να μετακομίσουν εκεί όπου η στέγαση είναι φθηνή, οι φόροι χαμηλοί και η εργασία άφθονη κατευθύνονται προς το Τέξας. Ακριβώς τώρα το Τέξας έχει περισσότερο χώρο από ό,τι η Καλιφόρνια για να καινοτομήσει.
Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αμερικής, το Τέξας είναι εξαιρετικό. Αντίθετα, παρά τα ελαττώματά της, η Καλιφόρνια παραμένει ένας μαγνήτης για τους μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ένα τεράστιο εργοστάσιο ταλέντων και ιδεών – για αυτό έχει δημιουργήσει το Google, το Facebook, το Tesla, το Uber και το Netflix.
Η Αμερική μπορεί να μάθει και από τις δύο Πολιτείες της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί για τα πάντα, καθώς η ικανότητα των Πολιτειών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους γίνεται όλο και πιο σημαντική.
Είναι πιθανό να φανταστεί κανείς ένα σμίξιμο των δύο μεγάλων Πολιτειών με τα καλύτερα στοιχεία τους: η ευσεβής επιθυμία να κρατηθεί η κεντρική κυβέρνηση έξω από την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, ένας χώρος φιλικός προς τις επιχειρήσεις και που προσφέρει ευκαιρίες στους ανθρώπους ενώ προστατεύει το περιβάλλον και χρηματοδοτεί την εκπαίδευση. Η Καλιφόρνια θα μπορούσε να κλέψει την επεκτατική προσέγγιση του Τέξας στην οικοδόμηση. Το Τέξας θα μπορούσε να μιμηθεί την επένδυση της Καλιφόρνιας σε εξαιρετικά πανεπιστήμια.
Τον συγκερασμό της επιτυχίας ας τον αποκαλέσουμε Τεξαφρόνια!