Λαξευμένη σε βράχους με χρωματιστές ραβδώσεις, η Πέτρα της Ιορδανίας έμεινε στην ιστορία μεταξύ άλλων για την αρχιτεκτονική της και τα περίπλοκα συστήματα ύδρευσης που εξασφάλιζαν στους κατοίκους συνεχή ροή νερού, παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένη σε έρημο.
Η στρατηγική της θέση έδωσε ζωή στην ερημική πόλη. Χτισμένη μέσα σε ογκώδεις βράχους, έχει ένα φυσικό φρούριο που την προστάτεψε από τους εχθρούς της. Οι Ναβαταίοι κατέστησαν την Πέτρα πέρασμα ελέγχου του εμπορίου εισπράττοντας διόδια και παρέχοντας καταφύγιο στα καραβάνια. Αν και η περιοχή κατοικούνταν από την ένατη χιλιετία π.Χ. , η πόλη πήρε τη σημερινή της μορφή τον 1ο αιώνα μ.Χ. Στην πορεία των χρόνων, από οικονομικό κέντρο η Πέτρα εξελίχθηκε σε πόλη φάντασμα, χαμένη από τους ανθρώπους. Ωστόσο, το 1812 ανακαλύφθηκε από έναν Ελβετό εξερευνητή.
Σήμερα, η αρχαία πόλη της Πέτρας δίνει και πάλι ζωή στην περιοχή. Δεκάδες ξενοδοχεία έχουν χτιστεί στην είσοδο της πόλης, τουριστικά μαγαζιά πουλούν αναμνηστικά (μέχρι και καπέλα του Ιντιάνα Τζόουνς) και βεδουίνοι ιππείς μεταφέρουν κουρασμένους δυτικούς τουρίστες από τα εκδοτήρια εισιτηρίων στην είσοδο του φαραγγιού. Εκεί ξεκινάει το ταξίδι στον χρόνο που καταλήγει στη ροδοκόκκινη αρχαία πόλη της Πέτρας.