Protagon A περίοδος

Ταξίδι στη Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα είναι ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις, ιστορία, μύθους, θρησκευτικά σύμβολα, φυσικό πλούτο και χαμογελαστούς κατοίκους.

Θανάσης Τρομπούκης

Δείτε εδώ το slideshow

H Σρι Λάνκα είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, ένα ευλογημένο νησί. Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που βγήκα από το αεροπλάνο και αντίκρισα μία μικρή ζούγκλα στην "αυλή" του αεροδρομίου. Η θέση της είναι νοτιοανατολικά της Ινδίας μεταξύ 5ου και 10ου παράλληλου βόρεια του Ισημερινού, με κλίμα θερμό και υγρό.

Η Σρι Λάνκα είναι ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις, ιστορία, μύθους, θρησκευτικά σύμβολα, φυσικό πλούτο και χαμογελαστούς κατοίκους.

Η εικόνα της οργιώδους βλάστησης εναλλάσσεται με τοπία εγκαταλειμμένα και ορεινούς όγκους με φυτείες τσαγιού. Είναι η πρώτη χώρα που εξέλεξε γυναίκα πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα άλλαξε το όνομα του νησιού από Κεϋλάνη σε Σρι Λάνκα, ενώ οι κάτοικοί της έχουν χαμηλό ποσοστό αναλφαβητισμού. Ωστόσο, η χώρα βασανίστηκε από έναν άγριο, γεμάτο θηριωδίες εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Ταμίλ και του κυβερνητικού στρατού που διήρκεσε 25 χρόνια και έληξε μόλις το 2009.

Στο παρελθόν Πορτογάλοι, Ολλανδοί και Βρετανοί είχαν θέσει υπό την κυριαρχία τους το νησί. Μέχρι και σήμερα η Σρι Λάνκα αν και είναι ανεξάρτητο κράτος, παραμένει μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.