Protagon A περίοδος

Τα «κρυφά σχολειά» της Ουγγαρίας

Στην Ουγγαρία θα πηγαίνουν από νωρίς στο νηπιαγωγείο, αλλά θα έχουν μάθημα ηθικής και, φυσικά, κατηχητικό.

Χριστίνα Πουλίδου

Υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο για τα παιδάκια των 3 χρόνων, υποχρεωτικό το κατηχητικό ή το μάθημα ηθικής, και καινούργια σχολικά βιβλία, που θα διανέμονται δωρεάν και που θα ενισχύουν τις «αρετές που χρειάζεται το έθνος μας για να γίνει δυνατό», δηλαδή «την πίστη, την ελπίδα, τη φιλανθρωπία, κυρίως όμως τον ηρωισμό και τη θρησκευτική ευσέβεια» – αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της Ουγγαρίας…

Κι αν στην κουλτούρα της ελληνικής Αριστεράς η «δήλωση» είναι ένα οδυνηρό σημείο αναφοράς, στην Ουγγαρία σήμερα υπάρχει «η δήλωση στην εθνική πίστη» – που είναι ένα εγχειρίδιο που διανέμεται στους μαθητές 13 και 14 χρόνων, όπου οι μαθητές γράφουν το όνομά τους σε μιαν ετικέτα που στολίζεται με τα χρώματα της σημαίας της χώρας και όπου αναπτύσσονται «οι εξαιρετικές διανοητικές επιτυχίες των Ούγγρων» (!). Πρόκειται για ένα εργαλείο της «πατριωτικής κουλτούρας», για μια «μορφή προσευχής» λένε εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν ανήσυχοι αυτές τις εξελίξεις σε δημοσίευμα της «Monde».

Κι αν εμείς εδώ είχαμε τα «κρυφά σχολειά», στην Ουγγαρία τα 10χρονα παιδιά διδάσκονται την αυτοθυσία του Τίτο Ντουγκόβιτς, που ήταν ένας χριστιανός στρατιώτης ο οποίος σκοτώθηκε τον 15ο αιώνα από έναν Οθωμανό, στην προσπάθειά του να μην τον αφήσει να υψώσει την οθωμανική σημαία σε ένα κάστρο. Μόνο που, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αυτός ο μύθος επινοήθηκε τον 19ο αιώνα για να εξυπηρετήσει τα «εθνικιστικά αισθήματα»… Το μάθημα επομένως υποδηλώνει ότι «η πίστη μετρά περισσότερο από την επιστήμη και ο μύθος από την πραγματικότητα».

Η υπουργός Παιδείας Ρόζα Χόφμαν (του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, συμμάχου του δεξιού κυβερνώντος Φιντέζ) είναι εξάλλου διάσημη υπέρμαχος των χριστιανικών αξιών και στην καρδιά της μεταρρύθμισης του σχολικού συστήματος έχει θέσει τον «συγκεντρωτισμό και την επιστροφή στις παλαιές αρχές». Κατά την κυβερνητική αντίληψη, οι κομπιούτερς και τα κινητά τηλέφωνα κάνουν ζημιά, γιατί «αποστρέφουν τα παιδιά από τις υγιείς δραστηριότητες, που είναι ο αθλητισμός και οι λαϊκοί χοροί»…

Τα νέα σχολικά εγχειρίδια θα ελεγχθούν από μια 12μελή επιτροπή, που αποτελείται από διορισμένους εκπροσώπους υπουργών με ένα μόνον εκπαιδευτικό στη σύνθεσή της – «πρόκειται για μια μέθοδο που θέλει να επηρεάσει τη σκέψη των επόμενων γενεών» επισημαίνεται σχετικά.

Τι κι αν φωνάζει η 84χρονη φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ καταγγέλλοντας τον «βοναπαρτισμό» του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τι κι αν επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει «να κηδεμονεύσει όλο τον πληθυσμό, όχι μόνον τα παιδιά», το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι τα πάει πρίμα στις δημοσκοπήσεις που γίνονται ενόψει των εκλογών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μια διαδήλωση κατά της επέκτασης του πυρηνικού δικτύου της χώρας (στη συνέχεια μιας «σκοτεινής συμφωνίας» που έκανε ο Όρμπαν με τον Πούτιν) συγκέντρωσε μετά βίας 2.000 άτομα…

Για το τέλος σας έχω φυλάξει τη σπαρταριστή μαρτυρία μιας μάνας, που διαμαρτυρήθηκε γιατί ο 10χρονος γιος της πήρε 2 (στα 5) στην ηθική – «θεώρησαν ότι δεν ήξερε να απαντήσει στο θέμα “γιατί είναι καλά να ζω στην Ουγγαρία;”. Ο γιος μου έγραψε για τη φύση και την ύπαιθρο της χώρας και για τα σπουδαία γλυκά της πόλης μας, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αυτά που περίμεναν» λέει…

(Σας το έχω ξαναπεί, υπάρχουν και χειρότερα. Πάρτε τις ανάσες σας και δείτε διαφορετικά τα ελληνόπουλα που πηγαινοφέρνουν τα δάχτυλά τους σαν αστραπή σε μιαν οθόνη και που, σε ατομική βάση, σκίζουν σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά εν συνόλω βρίσκονται καθηλωμένα από το στερεοτυπικό εκπαιδευτικό σύστημα της παπαγαλίας. Ναι, υπάρχουν και χειρότερα. Τα ιδεώδη του «αθλητισμού και των λαϊκών χορών» δεν σας θύμισαν τα ιδανικά της «εθνοσωτηρίου» χούντας;)