Καρδιά, καρκίνος και…ιατρικά λάθη.
Αυτό είναι το «τρίγωνο του θανάτου», σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι τα λάθη των γιατρών αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, στα συμπεράσματα της έρευνας γίνεται λόγος πως κάτι αντίστοιχο είναι πολύ πιθανό να ισχύει και σε άλλες χώρες, πάντα μιλώντας για τον Δυτικό κόσμο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει μετρηθεί, δεν είναι ευρέως γνωστό και η… ομερτά αυτή βολεύει κράτη, κυβερνήσεις και οργανισμούς Υγείας.
Οσο για τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, σε αυτές το πρόβλημα των θανατηφόρων ιατρικών λαθών είναι ακόμη χειρότερο.
Πίσω από τη μελέτη αυτή βρίσκονται οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Μάρτιν Μάκαρι. Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» και με βάση τα συμπεράσματά της προκύπτει ότι σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων οφείλονται σε ιατρικά σφάλματα, είτε στη διάγνωση, είτε στη διαδικασία της επέμβασης, είτε της θεραπείας, είτε σε κάποια άλλη φάση της ζωής του ασθενούς. Ο ακριβής αριθμός τους ξεπερνά τις 250.000. Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιά (περίπου 615.000 ετησίως) και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο (περίπου 592.000). Στην τέταρτη θέση -μετά τα ιατρικά λάθη- είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες (147.000) και στην πέμπτη τα ατυχήματα (133.000).
Τι φταίει ακριβώς
Τα θανατηφόρα λάθη των γιατρών περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, τη χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις και το λάθος ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα «δίκτυα» ασφαλείας και οι νοοτροπίες του νοσηλευτικού προσωπικού
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πράγματα εύκολα. Κι ούτε όλα τα παραπάνω νούμερα πρέπει να… λαμβάνονται ως ιερές γραφές. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και το αμερικανικό, αντίστοιχο με το δικό μας, ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από ιατρικά λάθη. Ο αριθμός των 250.000 θανάτων ετησίως βασίζεται σε στατιστική εκτίμηση, που μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό.
Οι αμερικανοί επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή στο ζήτημα των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα «δίκτυα» ασφαλείας και οι νοοτροπίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.