Οι ηγέτες της ΕΕ ποζάρουν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου της Ενωσης στη Γρανάδα | REUTERS/Juan Medina
Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν το κοινό ανακοινωθέν για το Μεταναστευτικό

Οι δύο χώρες εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το επίμαχο ζήτημα στην άτυπη σύνοδο στη Γρανάδα. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, ωστόσο αφήνει να αναδίδεται και ένα άρωμα διχόνοιας - Τα μηνύματα των «27» για τη διεύρυνση και την επόμενη ημέρα της Ενωσης
Protagon Team

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτάχθηκαν με σφοδρότητα στη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης, την οποία ωστόσο δεν μπορούν να μπλοκάρουν, κατά την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Γρανάδα την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, για τη διαχείριση κρίσεων στο Μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.

«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», είπε από την πλευρά του ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Επανέλαβε επίσης στις δηλώσείς του, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών».

Οι δύο χώρες εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το Μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, αλλά αφήνει να αναδίδεται ένα άρωμα διχόνοιας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Μεταναστευτικό, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους «27», τέθηκε στην ατζέντα της συνόδου με αφορμή την πρόσφατη άφιξη χιλιάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα, με την Ιταλία να υπενθυμίζει ότι επείγει να υπάρξει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των αφίξεων και στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Την Τετάρτη, οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, στην περίπτωση που μία από αυτές αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» που συνδέεται με τη «μαζική» άφιξη μεταναστών στα σύνορά της. Ο κανονισμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές του 2024. Εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι συνθήκες, και όχι ομόφωνα, όπως ζητούσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Οι δύο αυτές χώρες καταψήφισαν τον κανονισμό ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία απαιτούσαν, χωρίς να το πετύχουν, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου να γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα ομοφωνίας για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του Συμφώνου. Επειδή το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, αρνήθηκαν να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν.

Με τη λήξη της συνόδου την Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «το θέμα αυτό προχωρά όπως πρέπει, με ειδική πλειοψηφία».

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επίσης εμφανίστηκε «ικανοποιημένη από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη». «Είκοσι επτά χώρες συμφωνούν στο ότι η προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, αρχίζοντας από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είμαστε ικανοί να το εφαρμόσουμε, και για τον λόγο αυτό οργανώθηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία με εκπροσώπους χωρών εκτός ΕΕ αρχίζοντας από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, αλλά παράλληλα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη, σοβαρή προσπάθεια σχετικά με τις αιτίες των μεταναστεύσεων στην Αφρική. Πρόκειται, δηλαδή, ακριβώς για τη θέση της χώρας μας», επισήμανε.

«Είναι μια πολυεπίπεδη και καθημερινή δουλειά. Η φάση της διάγνωσης του φαινομένου τελείωσε, βρισκόμαστε σε εκείνη των συγκεκριμένων μέσων που χρειάζονται με στόχο την επίλυσή του. Είναι τα δέκα σημεία που παρουσίασε στη Λαμπεντούζα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τώρα προχωρούμε στην υλοποίησή τους», προσέθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το Μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση (περισσότερα εδώ).

Αποφασισμένοι οι «27» να περιορίσουν την εξάρτηση από τρίτες χώρες

Εχοντας εξαιρέσει, λοιπόν, την όποια αναφορά στο Μεταναστευτικό, οι «27» περιορίστηκαν να δηλώσουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, να τεθούν στην πρώτη γραμμή των νέων, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τρίτες χώρες, ιδίως την Κίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, στη διακήρυξή τους μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου στη Γρανάδα της Ισπανίας, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ ανέφεραν ότι η πανδημία της Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσαν σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα της Ενωσης, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητά της. Οι «27» συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να περιορίσουν την εξωτερική εξάρτησή τους σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες, τις πρώτες ύλες και τα φάρμακα και να ενισχύουν στις επενδύσεις στην έρευνα και τις δεξιότητες.

«Θα ενισχύσουμε τη θέση μας ως βιομηχανική, τεχνολογική και εμπορική δύναμη, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπου έχουμε ήδη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι», αναφέρεται σε αυτό το ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αυτό αναμένεται ότι θα βασιστούν τους επόμενους μήνες οι συζητήσεις γύρω από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας, ιδίως των τεχνολογιών εκείνων που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Κομισιόν σκοπεύει να συνεργαστεί με τις 27 χώρες-μέλη για να αξιολογήσει, μέχρι τα τέλη του έτους, αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ που να συνδέεται με τους προηγμένους ημιαγωγούς, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί μέρος της Στρατηγικής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο και αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, τη σύναψη συμμαχιών με αξιόπιστους εταίρους και τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων εμπορικής άμυνας. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για το αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα επωφελούνται αθέμιτα από τις επιδοτήσεις εκεί. Είναι πιθανόν να ακολουθήσουν έρευνες και για άλλες κινεζικές εξαγωγές, όπως των ανεμογεννητριών, σημείωσε μια πηγή των Βρυξελλών.

Μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο οι χώρες είναι πρόθυμες να εναρμονίσουν την πολιτική τους για την εθνική ασφάλεια και να μεταφέρουν ορισμένες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Μια άλλη πτυχή είναι ο βαθμός στον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές σε ξένες εταιρίες. Χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία θέλουν πιο ανοιχτές αγορές ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, εστιάζουν στην προστασία των ντόπιων παραγωγών.

Μήνυμα υπέρ της διεύρυνσης, αλλά υπό όρους

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της προσθήκης νέων μελών στην ΕΕ, όμως δεν έθεσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προειδοποίησαν τις υποψήφιες χώρες, όπως είναι η Ουκρανία, ότι δεν θα υπάρξουν «παρακαμπτήριες οδοί».

Οι «27» διακήρυξαν ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια «επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία». Ταυτόχρονα όμως σημείωσαν ότι τόσο τα επίδοξα μέλη –η Ουκρανία, η Μολδαβία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων– όσο και η ίδια η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλες αλλαγές ώστε να προετοιμαστούν για μια διευρυμένη Ενωση.

«Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να υποδεχθεί νέα μέλη, μετέδωσε το Reuters.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε προτείνει η Ενωση να είναι έτοιμη για διεύρυνση μέχρι το 2030, εκτιμώντας ότι ο καθορισμός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα ενθαρρύνει τόσο την ΕΕ όσο και τις υποψήφιες χώρες να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. «Το σημαντικό είναι να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε», δήλωσε την Παρασκευή, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου.

Αλλοι ηγέτες όμως δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό αυτήν την ιδέα, επιμένοντας ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ. «Η διαδικασία είναι αξιοκρατική», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες, ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν», επέμεινε.