Ο Γιοσέπ Μπορέλ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη | Reuters
Επικαιρότητα

Στο Συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ ο Δένδιας – Απογοητευμένος ο Μπορέλ για τη Λιβύη

«Η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά η κατάσταση στο έδαφος είναι πολύ, πολύ κακή», παραδέχθηκε ο Μπορέλ κάνοντας ειδική αναφορά στην επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της βορειοαφρικανικής χώρας, εξαιτίας του μπλόκου στις εξαγωγές πετρελαίου
Protagon Team

Τη βαθιά απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γιοσέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Νίκος Δένδιας (κάτω το σχετικό tweet από το πρόγευμα εργασίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων).

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην επιστολή του ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, με την οποία εξηγεί ότι η κατάπαυση του πυρός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, παραβιάζεται η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων (σε μία έμμεση κριτική για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή), ενώ οι μάχες μαίνονται (με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση υπό τον Αλ Σαράζ).

«Η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά η κατάσταση στο έδαφος είναι πολύ, πολύ κακή», παραδέχθηκε ο Μπορέλ κάνοντας ειδική αναφορά στην επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της βορειοαφρικανικής χώρας, εξαιτίας του μπλόκου στις εξαγωγές πετρελαίου.

«Η μείωση εξαγωγών πετρελαίου αποδυναμώνει την οικονομία της χώρας αυτής. Χάνουν περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από το πετρέλαιο που δεν μπορούν να πουλήσουν. Φανταστείτε ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση βοήθησε τη Λιβύη με 600 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με 10 ημέρες πώλησης πετρελαίου», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Πλέον, τόνισε, ο κ. Μπορέλ θα πρέπει να εξετάσουμε τα μέτρα εκείνα που τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να εφαρμόσουν προκειμένου να συμβάλουν στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων» (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικής δύναμης).

«Υπάρχουν ακόμα κάποιες αποκλίσεις και θα δούμε ποια είναι η θέση όλων», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτικής της ΕΕ και αφού αναφέρθηκε στις πιθανότητες επανέναρξης της επιχείρησης «Σοφία», σημείωσε ότι «όταν πλησιάζουμε σε μια τελική απόφαση, πολλοί άλλοι έχουν κάποια απροθυμία».

«Δεν νομίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε τελική απόφαση. Εν πάση περιπτώσει, δεν βιαζόμαστε. Μπορούμε να το κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο», κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιοσέπ Μπορέλ.