Στη Βενεζουέλα δολοφονούν την αντιπολίτευση

Οι εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού η χώρα πλήττεται από τη βία, τον τριψήφιο πληθωρισμό και την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος.

Τάκης Μίχας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Βενεζουέλα στον δρόμο προς στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Δεκεμβρίου. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τη δολοφονία ενός στελέχους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης από ένοπλες συμμορίες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα της Accion Democratica, Λούις Μάνιουελ Ντίαζ που πυροβολήθηκε από αγνώστους κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Τη δολοφονία έσπευσαν να καταδικάσουν αμέσως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ισπανία. Ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ενωσης Αμερικανικών Κρατών (OAS) Λουίς Αλμάγκρο: «Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Μαζί με άλλες επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης συνιστά μια στρατηγική που στοχεύει να την πλήξει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο χαρακτήρισε «για τα σκουπίδια» τις δηλώσεις του γ.γ της ΟΑΕ και απέδωσε την δολοφονία σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ διαφόρων συμμοριών. Παράλληλα, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι δύο εισαγγελείς ορίσθηκαν για να κατευθύνουν τις έρευνες για τη δολοφονία.
Νέο λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις της Λίλια Τιντόρι, συζύγου του φυλακισμένου αρχηγού της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λοπέζ, η οποία θεώρησε ότι η δολοφονική απόπειρα στρεφόταν στην πραγματικότητα εναντίον της. «Ημουν μόλις δύο μέτρα από τον Ντίαζ» είπε η κ. Τιντόρι που είναι γνωστή για τη μαχητικότητά της στην προσπάθεια να διασφαλίσει την αποφυλάκιση του άνδρα της.

Οι εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς έρχονται λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή που οδήγησαν στην ήττα του «αδελφού» καθεστώτος του «Κιρτσνερίσμο». Η Βενεζουέλα εδώ και αρκετό καιρό πλήττεται από τη βία, τον τριψήφιο πληθωρισμό και την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος.
Επανειλημμένα οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει τις προσπάθειες του καθεστώτος να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους. Μόλις πρόσφατα κατήγγειλαν ότι ένοπλες ομάδες πυροβολώντας στον αέρα εμπόδισαν καραβάνι οπαδών που κατευθυνόταν σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο ανατολικό Καράκας. «Η πρόσφατη δολοφονία» αναφέρει δελτίο της Διεθνούς Αμνηστίας «δείχνει καθαρά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα».