Η ερώτηση δεν πρέπει να ήταν εύκολη, αλλά η απάντηση μάλλον ήταν δυσκολότερη - στιγμιότυπο από την ετήσια συνέντευξη Πούτιν | REUTERS/Maxim Shemetov
Επικαιρότητα

Ρωσία: Ο Πούτιν εγκαλεί τις ΗΠΑ ότι παίζουν με τον πυρηνικό όλεθρο

Στην ετήσια συνέντευξή του ο ρώσος πρόεδρος επικέντρωσε στην άρνηση των ΗΠΑ να ελέγχονται οι εξοπλισμοί και στον συνεπαγόμενο κίνδυνο, αλλά επαίνεσε την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τη Συρία – Απέδωσε τα πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα της Ρωσίας στις κυρώσεις - Απένειμε εύσημα στην Τουρκία
Protagon Team

Απέναντι σε ένα…. χωριό 1.702 διαπιστευμένων δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο στάθηκε επί τρίωρο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το μεσημέρι τής 20ής Δεκεμβρίου για να δώσει την ετήσια συνέντευξή του – τη 14η από το 2000.

Δύο είναι τα σημεία των δηλώσεών του τα οποία αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή: το ένα αφορά την αμερικανορωσική μάχη κυριαρχίας (διά της ισχύος), το άλλο αφορά την πολιτική.

Ο Πούτιν α) κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με την άρνησή τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών -μέσω διαφόρων συνθηκών- αυξάνουν τον κίνδυνο έκρηξης ενός πυρηνικού πολέμου ως αποτέλεσμα της κούρσας των εξοπλισμών, και β) εξέφρασε την άποψη ότι τα τεκταινόμενα περί το Brexit αποδεικνύουν ότι η δυτική δημοκρατία τελεί υπό σοβαρή πίεση.

Αρχισε τις δηλώσεις του πάντως από τους  οικονομικούς δείκτες οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις επιδόσεις της χώρας του, ώστε να προβάλλει δεόντως τον… καημό του: «Η Ρωσία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στις πέντε τοπ οικονομίες του πλανήτη» είπε.

Πολύς κόσμος: 1.702 δημοσιογράφοι, ορισμένοι εξοπλισμένοι με πλακάτ, ακόμη και με… σημαίες, έλαβαν διαπίστευση για να δώσουν τη μάχη της προσοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν (EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN/POOL)

Καθώς η αναμενόμενη ανάπτυξη στη Ρωσία για το τρέχον έτος είναι ισχνή, της τάξης του 1,8%, ο Πούτιν προανήγγειλε αορίστως ένα κάποιο «ξεπάγωμα» των εισοδημάτων θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν διεθνώς η λαϊκή δυσαρέσκεια και ο καταποντισμός της δημοφιλίας του εξαιτίας της πολιτικής του στο Ασφαλιστικό (αύξηση ηλικιακών ορίων).

«Η Δύση φταίει»

Το «φρενάρισμα» της ανάπτυξης στην πατρίδα του ο ρώσος πρόεδρος το απέδωσε στις κυρώσεις των Δυτικών κατά του «εν δυνάμει ανταγωνιστή τους».

Οι τοποθετήσεις του Πούτιν ήταν σαφείς στα καυτά προβλήματα των διμερών και διεθνών σχέσεων της Ρωσίας, με τους Δυτικούς κυρίως, όπως η υπόθεση Σκριπάλ όσον αφορά τη Βρετανία, το Συριακό και η συνθήκη περί κατάργησης των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (ΙΝF) όσον αφορά τις ΗΠΑ, το Ουκρανικό όσον αφορά τη σύμπασα Δύση.

Παιχνίδια του φακού και του μάτριξ: τρεις ρεπόρτερ «ανακρίνονται» από τον πρόεδρο (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ομως, με τέτοια ερμηνεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, περί «Δυτικού δακτύλου» δηλαδή, ήταν επόμενο ο Πούτιν να αρνηθεί οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στην πολύκροτη «υπόθεση Σκριπάλ» («αν δεν υπήρχε ο Σκριπάλ, θα είχαν επινοήσει κάτι άλλο»), να ευχηθεί «καλό Brexit», καθώς ο ίδιος το επιθυμεί διακαώς και το δεν το έκρυψε, αλλά και να δηλώσει ότι επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βρετανία.

Ο Πούτιν δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός από τη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την κιόλας «δίκαιη».

Δεν ισχύει, φυσικά, το ίδιο στην περίπτωση των πυραύλων: ο ρώσος πρόεδρος «προειδοποίησε για την κατάρρευση» του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, λόγω της δεδηλωμένης πρόθεσης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκης INF. (Προ ημερών ο Πούτιν είχε πει ότι εφόσον  οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, τότε η Ρωσία θα αναπτύξει νέους πυραύλους.) Και υπογράμμισε την αύξηση του κινδύνου πυρηνικής ανάφλεξης με τη στάση των ΗΠΑ.

Το «επικίνδυνο κατώφλι»

«Είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι ΗΠΑ παραιτηθούν από τη συνθήκη INF. Αν αυτά τα βλήματα εμφανιστούν στην Ευρώπη, τι πρέπει να κάνουμε; Φυσικά, πρέπει να φροντίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Αλλά γενικά, αυτό είναι πολύ κακό για την ανθρωπότητα, επειδή μας φέρνει πιο κοντά σε ένα επικίνδυνο κατώφλι».

Μια άλλη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το νέο Σύμφωνο START, που περιορίζει τον αριθμό των αναπτυγμένων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών κάθε πλευράς, λήγει το 2021. Ο Πούτιν δήλωσε και επ’ αυτού του ζητήματος την ανησυχία του σχετικά με τις φυγόκεντρες τάσεις των ΗΠΑ.

Στο τεράστιας σημασίας πεδίο ανταγωνισμού των συμφερόντων της Δύσης και Ρωσίας το οποίο καλείται Ουκρανικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η τελευταία πράξη της έντασης, η αιχμαλώτιση των ουκρανικών πλοίων από τους Ρώσους, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν «προβοκάτσια» και μάλιστα για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας από πλευράς του ουκρανού προέδρου: «Αυτή η προβοκάτσια βρήκε τον στόχο της, αφού αυξήθηκε η δημοτικότητα του Πέτρο Ποροσένκο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2019» είπε.

Οι τεμενάδες στην Τουρκία

Το Συριακό ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να πλέξει το εγκώμιο της νέας φίλης του, της Τουρκίας: «Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού, βλέπουμε ότι οι τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς προς όφελος των εξελίξεων στη Συρία, προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεών μας. Η Τουρκία παρότι είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική. Αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας» είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος εξήρε τον ρόλο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την επιθυμία ότι «η τάση αυτή θα συνεχισθεί». Τίμησε δε και τον Ατατούρκ: «Ηταν μεγάλος φίλος της Ρωσίας, συνεργοταν με τη Ρωσία, και αυτό το εκτιμούμε».

Και οι… «ομορφιές»

Δεν έλειψαν τα νόστιμα από τη συνέντευξη Τύπου, με παραγωγούς και καταναλωτές τους ίδιους τους δημοσιογράφους (ή, τουλάχιστον, ανθρώπους με δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις).

Η Κόρη του Χιονιού νίκησε τον ρωσικό κλιματισμό και δρόσισε εξ ιδίων μέσων την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου του ρώσου προέδρου (REUTERS/Maxim Shemetov)

Με στόχο να μαγνητίσουν το ψυχρό, διερευνητικό και οιονεί γοητευτικό βλέμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάποιοι ρεπόρτερ έφεραν το Τριώδιο: μία κυρία ντύθηκε Κόρη του Χιονιού και δύο κύριοι Κίτρινα Γιλέκα…