The New York Times
Η επιζήσασα του Charlie Hebdo που τα βάζει με τον «ισλαμικό φασισμό»
Το πορτρέτο της φιλοξενείται από τους NYT στη στήλη «Γυναίκες του κόσμου». Και γιατί; Επειδή η Ζινέμπ Αλ Ραζουί, επιζήσασα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Charlie Hebdo μόνο και μόνο επειδή είχε την τύχη να βρίσκεται σε διακοπές στη γενέτειρά της, την Καζαμπλάνκα, την ημέρα της επίθεσης, έγραψε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αυτήν την εβδομάδα στη Γαλλία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα της στοιχίσει πολλές επιθέσεις ακόμη. Ο τίτλος του; «Καταστρέφοντας τον ισλαμικό φασισμό».
Ζώντας υπό αστυνομική προστασία 24 ώρες το 24ωρο, η μαροκινής καταγωγής γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας είναι η «πλέον φυλασσόμενη γυναίκα στη Γαλλία», όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Σε βάρος της έχει ήδη εκδοθεί ένας φετφάς, ενώ απειλές θανάτου διατυπώνονται σχεδόν καθημερινά στα σόσιαλ μίντια: «Σκοτώστε αυτήν την σκύλα». Η ίδια πιστεύει πάντως ότι έχει χρέος να αντισταθεί στους ισλαμιστές που την απειλούν τουλάχιστον στη μνήμη των εννέα συναδέλφων της που χάθηκαν από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό τον Ιανουάριο του 2015.
«Δεν έχω δικαίωμα να απαρνηθώ τον αγώνα μου ή να γυρίσω την πλάτη στην ελευθερία μου. Είναι εντελώς τρελό. Δεν έχω κάνει κάτι εναντίον του νόμου ούτε έχω κάτι να κρύψω. Κι όμως ζω σε αυτές τις συνθήκες, ενώ αυτοί που μας απειλούν ζουν ελεύθεροι» λέει η 34χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας. «Αν τους πεις με το όνομά τους, λένε ότι είσαι ισλαμοφοβικός και ρατσιστής. Είμαι ρατσίστρια; Μπορώ να τους μάθω κάποια πράγματα για την αραβική κουλτούρα. Μπορώ να τους μάθω πώς να ανακαλύψουν τον πλούτο της και τη διαφορετικότητα του πολιτισμού μας. Πιστεύω ότι αυτός ο πολιτισμός αξίζει να είναι οικουμενικός επειδή μπορείς να είσαι Αραβας και μουσουλμάνος και να στοχάζεσαι ελεύθερα».
Η Ζινέμπ Αλ Ραζουί αφιερώνει το βιβλίο της στους «άθεους μουσουλμάνους» – η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται «άθεη της μουσουλμανικής κουλτούρας». Κι εκεί υποστηρίζει ότι ο ισλαμισμός σήμερα είναι το εφαρμοσμένο Ισλάμ των πρώτων σαλαφιστών ή ακόμη και των θρησκόληπτων προγόνων τους. Εκείνη την εποχή, και στο περιβάλλον των φυλών των Βεδουίνων, διαμορφώθηκαν κώδικες συμπεριφοράς που δεν έχουν θέση στον σημερινό κόσμο.
«Τα πιο απεχθή εγκλήματα που διαπράττουν σήμερα οι τζιχαντιστές και συνδέονται άμεσα με την τρομοκρατία, είναι αυτά που διέπρατταν οι πρώτοι μουσουλμάνοι υπό τις οδηγίες -υποτίθεται- του προφήτη Μωάμεθ» αναφέρει σημειώνοντας ότι η σεξουαλική και ενδοοικογενειακή βία, οι σφαγές των άπιστων (ειδικά των Εβραίων), η παιδεραστία, το πλιάτσικο, η πολυγαμία και οι μαζικές εκτελέσεις χαρακτήριζαν σε μεγάλο βαθμό τις προϊσλαμικές κοινωνίες.
Ρίχνει λάδι στη φωτιά; Ας το πει κανείς, αφού όμως προηγουμένως υποκλιθεί στο θάρρος της.
[Φωτογραφία: Η μαροκινής καταγωγής γαλλίδα συγγραφέας Ζινέμπ Αλ Ραζουί χαρακτηρίζεται η «πλέον φυλασσόμενη γυναίκα στη Γαλλία». Πηγή: http://icorn.org/sites/default/files/field/image/zineb_el_rhazoui_2015-05-25_161-2-2.jpg]
Corriere della Serra (έντυπη έκδοση)
Οι κάλπες «πρόδωσαν» τις Μητέρες της Σρεμπρένιτσα με σέρβο δήμαρχο
Οχι μόνο ένας σέρβος δήμαρχος στη Σρεμπρένιτσα. Αλλά κι ένας δήμαρχος που δεν αναγνωρίζει τη σφαγή 9.000 μουσουλμάνων της πόλης από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Για τον 34χρονο Μλάντεν Γκρούζιτσιτς, καθηγητή Χημείας που εξελέγη δήμαρχος έπειτα από μια επανακαταμέτρηση των ψήφων που κράτησε δυο εβδομάδες, η επιχείρηση εθνοκάθαρσης δεν ήταν παρά μόνο «έγκλημα». Με την εκλογή του κλείνει ένας κύκλος: η μαρτυρική Σρεμπρέντιτσα επιστρέφει στη διοίκηση των Σέρβων» γράφει η Corriere della Sera.
Οπως ήταν φυσικό, το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με πικρία από τις Μητέρες της Σρεμπρένιτσα. «Η διεθνής κοινότητα μας πρόδωσε για ακόμη μια φορά μετά το 1995 όταν μας εγκατέλειψε στα χέρια των δολοφόνων. Οι εκλογές θα έπρεπε να ακυρωθούν» λέει στην ιταλική εφημερίδα μία από αυτές, η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς. «Εγώ δεν κλαίω για μένα. Κλαίω για τους νέους που τότε ήταν παιδιά και τώρα προσπαθούν να ξαναχτίσουν κάτι στη Σρεμπρένιτσα, κυρίως την εμπιστοσύνη. Και δεν μπορούν».
Η εκλογή ενός σέρβου δημάρχου στη μουσουλμανική πόλη θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας συμφιλίωσης. Αλλά όπως φαίνεται είναι ακόμη μια πληγή.
[Φωτογραφία: Η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς, μια από τις Μητέρες της Σρεμπρένιτσα, ανάμεσα στους τάφους των θυμάτων της σφαγής REUTERS/Dado Ruvic]
La Repubblica (έντυπη έκδοση)
Το Hard Rock Café στον Αγιο Πέτρο αναστατώνει το Βατικανό
Ας προσπαθήσει τώρα να φανταστεί κανείς τον καθηγητή Λάνγκτον, τον ήρωα του Νταν Μπράουν που υποδύεται τόσο αγόγγυστα στον κινηματογράφο ο Τομ Χανκς, να κάνει τις έρευνές του σε ένα Hard Rock Café. Και γιατί εκεί; Μα επειδή ένα τέτοιο άνοιξε πριν από λίγες δυο βήματα από το Βατικανό προκαλώντας την ενόχληση της Αγίας Εδρας.
Το φαινόμενο δεν ακριβώς καινούργιο – είχε προηγηθεί ένα υποκατάστημα των McDonald’s. Αλλά όπως γράφει η Repubblica, το Hard Rock Café άνοιξε εκεί όπου υπήρχε ένα από τα πιο παλιά θρησκευτικά βιβλιοπωλεία του Βατικανού – σκεφτείτε δουλειά που θα είχε στα ράφια του ο καθηγητής Λάνγκτον. Ο διευθύνων σύμβουλος του Hard Rock Café Αμίς Ντοντς είπε πάντως στην ιταλική εφημερίδα ότι το κατάστημα (ένα τέτοιο έχει ανοίξει και στην Αθήνα) θα πουλάει «προς το παρόν μπλουζάκια και μουσικά αναμνηστικά».
«Προς το παρόν». Και στο μέλλον; Αυτή η αβεβαιότητα είναι που ανησυχεί κάποιους στην Αγία Εδρα: Οι πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα προσεύχονται γονυπετείς. Και οι Λάνγκτον του Βατικανού θα ψάχνουν τι κρύβεται στις στάμπες από τα μπλουζάκια του Hard Rock Café.
[Φωτογραφία: Το Hard Rock Café του Βατικανού. Για όποιον ενδιαφέρεται να το επισκεφθεί βρίσκεται στο νούμερο 28 της Via della Conciliazione]
BBC
Ποιος είναι ο πρώτος άνδρας που διαφημίζει προϊόντα γυναικείας ομορφιάς
Λέγεται Τζέιμς Τσαρλς, γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Και θα ήταν ένα αγόρι σαν όλα τα όλα εάν – ήδη διάσημος στα σόσιαλ μίντια για τον αρτίστικο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το μέικ απ στο πρόσωπό του – δεν γινόταν το πρώτο μοντέλο αρσενικού γένους μιας εταιρίας προϊόντων γυναικείας ομορφιάς. Ο Τσαρλς θα διαφημίσει τα προϊόντα της Covergirl ή – όπως αναφέρει το BBC – «θα χρησιμοποιήσει κραγιόν, μάσκαρα, πούδρα, σκιά και μολύβια για να ποζάρει δίπλα σε σταρ του βεληνεκούς της Κέιτι Πέρι, της Ριάνα και της Τέιλορ Σουίφτ».
Ο 17χρονος – λέει ακόμη ο βρετανικός μιντιακός όμιλος – «είχε πάντα πάθος με το γυναικείο μακιγιάζ και τις καλλιτεχνικοκινηματογραφικές εκδοχές του». Αρχισε όμως να πειραματίζεται χρησιμοποιώντας ως καμβά το πρόσωπό του μόλις πριν από έναν χρόνο. Η συνεργασία του με την Covergirl του προσέφερε 583.000 επιπλέον ακόλουθους στο Instagram. Από εκεί έκανε ο ίδιος το πρώτο του σχόλιο: «Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή η καμπάνια θα αποδείξει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φοράει μέικ απ. Οταν δουλεύεις σκληρά, μπορείς να κάνεις τα πάντα».
Φαίνονται πολύ «προχώ» όλα αυτά; Δεν έχει παρά να θυμηθεί κανείς πώς βάφονταν οι άνδρες τον 17ο ή τον 18ο αιώνα. Και κυρίως πόσο…