Wired
«Η καλύτερη περίοδος για να ζεις είναι η σημερινή»
Ο «διευθυντής για ένα τεύχος» αυτή τη φορά στο Wired ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Και σε ένα περιοδικό που αποτελεί τη βίβλο των νέων τεχνολογιών (και των nerds), ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούσε παρά να μοιραστεί την αγάπη του για την τεχνολογική πρόοδο. Στο βάθος, ο Ομπάμα είναι κι αυτός ένα nerd. Ή μάλλον ήταν από τότε που παρακολουθούσε στην τηλεόραση και λάτρεψε το Star Trek: «Αυτό που αγάπησα σε εκείνη τη σειρά ήταν η πίστη ότι οι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, με όλες τις διαφορές τους, μπορούν να συνεργαστούν για να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο» γράφει.
«Εγώ – συνεχίζει ο Ομπάμα – πιστεύω ακόμη σε αυτό το μήνυμα. Και πιστεύω ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι ο πραγματικός επιταχυντής που θα επιτρέψει στην αλλαγή που θα έρθει να αγκαλιάσει τους πάντες». Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από αυτά που λένε οι απαισιόδοξοι, «εάν σου έλεγε κάποιος να διαλέξεις μια περίοδο στην Ιστορία για να ζήσεις, θα ήταν αυτή». Γιατί; Μα «επειδή, αυτή η χώρα είναι πάρα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πενήντα, τριάντα ή οκτώ χρόνια πριν». Και το ίδιο ισχύει και για τον πλανήτη: πεθαίνουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι από πείνα και μορφώνονται πολύ περισσότεροι, ζούμε περισσότερο και καλύτερα. Κι όλα αυτά χάρη στην επιστήμη και την τεχνολογία. Αρα; «Σε οκτώ χρόνια τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Αρκεί οι πρωτοπόροι του καιρού μας να συνεχίσουν να κάνουν μεγάλα όνειρα».
Πώς το είχε πει παλαιότερα ο Ντέιβιντ Μπρουκς στους New York Times; Μπαράκ Ομπάμα, μας λείπεις ήδη.
(Φωτογραφία: Ο Μπαράκ Ομπάμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Wired. Πηγή: https://www.wired.com/)
Quartz
Ο Αρης είναι σκέτη τρέλα (στην κυριολεξία)
Η NASA φιλοδοξεί να οργανώσει την πρώτη αποστολή στον Αρη σε είκοσι χρόνια και ο Ελον Μασκ σκοπεύει να εποικίσει τον κόκκινο πλανήτη με το πρόγραμμα Space X. Ισως όμως όλοι αυτοί θα πρέπει να προσγειωθούν στη Γη. Γιατί μια μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που αναδημοσιεύει το Quartz, λέει ότι οι πιονέροι του ταξιδιού αυτού είναι πολύ πιθανό να υποστούν σημαντικές βλάβες.
Στη μελέτη γίνεται λόγος για «φλεγμονές στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης». Αλλά και για άγχος, κατάθλιψη και δυσκολία διαχείρισης του φόβου. Αιτία όλων αυτών των παρενεργειών εικάζεται ότι είναι η συνεχής έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς το ταξίδι θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια (από την κοσμική ακτινοβολία στη Γη μας προστατεύει η μαγνητόσφαιρα).
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από πειράματα που έκαναν (πού αλλού;) σε ποντίκια. Ισως, λένε, θα μπορούσε να βοηθήσει μια επιπλέον μεταλλική θωράκιση των διαστημόπλοιων. Το κόστος, όμως, είναι απαγορευτικό. Μια άλλη λύση είναι η λήψη φαρμάκων που λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στην ακτινοβολία, αλλά κι αυτή είναι μια λύση που δεν έχει διαπιστωμένα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές, πάντως, δεν έλαβαν υπόψη τους την πρόοδο της τεχνολογίας για την οποία μιλάει ο Μπαράκ Ομπάμα στο ακριβώς από πάνω ποστ. Που τι σημαίνει αυτό; Ότι σε μια 20ετία η κοσμική ακτινοβολία και η τρέλα της μπορεί να αντιμετωπίζεται με μια απλή αλοιφή.
(Φωτογραφία: Η θέα από τον Αρη όπως την φαντάζεται το Space X του Ελον Μασκ)
Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)
Από την Οκινάουα ως την Ικαρία: αυτός είναι ο χάρτης της μακροβιότητας
Πώς μπορείς να ζήσει κανείς υγιής κι ευτυχής μέχρι τα 100; Στο βάθος, γράφει η Corriere della Sera, ο τρόπος είναι απλός – τόσο απλός όσο απλός είναι και ο μαθηματικός τύπος που πρέπει να ακολουθήσει. Αυτός είναι το 5+2 και αφορά τη διατροφή: που σημαίνει ότι πέντε ημέρες την εβδομάδα η δίαιτα πρέπει να είναι κατά βάση χορτοφαγική, ενώ τις υπόλοιπες δυο μπορεί να περιλαμβάνει κρέας – φυσικά σε μικρές ποσότητες.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δυο ερευνητές του ιταλικού ιδρύματος Barilla Center for Food and Nutrition. Και δεν έφτασαν ως εκεί κάνοντας έρευνες στο εργαστήριο αλλά ταξιδεύοντας στα πέντε μέρη ου κόσμου όπου διαπιστωμένα ζουν αιωνόβιοι που επιπλέον χαίρουν άκρας υγείας. Ποια είναι αυτά τα μέρη; Και τι τρώνε οι άνθρωποι σε κάθε ένα από αυτά; Το ένα είναι το Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια όπου η τοπική δίαιτα βασίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και το ψάρι. Το άλλο είναι η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα (γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια). Ακόμη, η Σαρδηνία στην Ιταλία (όσπρια, αμύγδαλα, ντομάτα) και η Οκινάουα στην Ιαπωνία (τόφου, όσπρια, μανιτάρια, πεπόνι). Και φυσικά η Ικαρία όπου η δίαιτα περιλαμβάνει πολλή φέτα, λεμόνι και ψάρι.
Αν τώρα στο μενού προσθέσει κανείς λίγη άσκηση, μια θετική προσέγγιση απέναντι στα πράγματα και μια κάποια κοινωνικότητα, έχει καθαρίσει για μια ζωή. Που αν μιλάμε για εκατό χρόνια είναι μια ζωή και κάτι, σχεδόν μιάμιση.
(Φωτογραφία: Πηγή Barilla Center for food and Nutrition)
Sole 24 Ore (έντυπη έκδοση)
Αυτοί είναι οι εργολάβοι των υποδομών του «νέου κόσμου»
«Το μέγα – καλώδιο του νέου κόσμου». Ετσι το ονομάζει η Sole 24 Ore στην πρώτη της σελίδα. Και είναι το καλώδιο μήκους 12.800 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού που ξεκινά από το Λος Αντζελες και φτάνει ως το Χονγκ Κονγκ έχοντας την ικανότητα να μεταδίδει δεδομένα με ταχύτητα 120 terabit το δευτερόλεπτο. Δεν φτάνει βέβαια το καλώδιο του Ατλαντικού που μεταδίδει με ταχύτητα 160 terabit το δευτερόλεπτο.
Η είδηση, πάντως, δεν βρίσκεται στις ταχύτητες αλλά στους «εργολάβους» του έργου. Γιατί στην περίπτωση του διατλαντικού είναι το Facebook και η Microsoft. Ενώ το καλώδιο που ενώνει τις δυο όχθες του Ειρηνικού έγινε με τη συνεργασία του Facebook με την Google. «Οι δυο κολοσσοί της ψηφιακής οικονομίας, μαζί με την αναγεννημένη Microsoft – γράφει η ιταλική εφημερίδα – επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε τέτοιου τύπου υποδομές με στόχο να ενισχύσουν την κίνηση στο Διαδίκτυο και να στηρίξουν έτσι άμεσα και μεγαλύτερη αξιοπιστία τις όλο και μεγαλύτερες φιλοδοξίες τους».
Από την εξέλιξη αυτή αναδεικνύεται και ένας νικητής στον εικονικό πόλεμο ανάμεσα στους κολοσσούς του Ιντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες. Ποιος είναι; Μα φυσικά οι πρώτοι που πλέον δεν εξαρτώνται από τις υποδομές των δεύτερων. Ελήφθη το μήνυμα;