Η Corriere della Sera για την μετακόμιση ενός προέδρου σε 24 δόσεις / Το Quartz για την παραισθησιογόνα διασκέδαση του μέλλοντος / Ο Guardian για έναν ακόμη κίνδυνο του ταξιδιού στον Αρη / Και το Rue 89…

Corriere della Sera

Οι Ομπάμα άρχισαν να «τα μαζεύουν» από τον Λευκό Οίκο

Τα φορτηγά έφυγαν από την Ουάσινγκτον χθες Τετάρτη το απόγευμα γεμάτα χαρτοκιβώτια με έγγραφα, σημειώσεις και βιβλία του Μπαράκ Ομπάμα. Για ένα ταξίδι 1.126 χιλιομέτρων με προορισμό το Σικάγο, σημειώνει η Corriere della Sera.

Με λίγα λόγια, η μετακόμιση άρχισε. Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος άρχισε ήδη να τα μαζεύει από τον Λευκό Οίκο έπειτα από οκτώ χρόνια αν και η ημέρα που θα παραδώσει το κλειδί είναι η 20η Ιανουαρίου, δηλαδή όταν η Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ ορκιστούν επισήμως.

Οι Ομπάμα, πάλι, δεν θα πάνε και τόσο μακριά. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, θα μείνουν σε ένα σπίτι που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Λευκό Οίκο. Δηλαδή όχι ακριβώς σπίτι αλλά μιαν βίλα εννέα δωματίων και οκτώ μπάνιων, η οποία βρίσκεται στο Καλοράμα, την πιο σικ και ακριβή συνοικία της Ουάσινγκτον. Το ενοίκιο είναι 22.οοο δολάρια τον μήνα και η οικογένεια Ομπάμα θα μείνει εκεί τουλάχιστον έως το 2018, τη χρονιά δηλαδή που θα τελειώσει η Σάσα το σχολείο.

Στο μεταξύ, 24 στρατιωτικοί επιβλέπουν τη φόρτωση του υλικού και τη μεταφορά του στο Σικάγο και πιο συγκεκριμένα σε μια αποθήκη στην Χόφμαν Εστέιτς όπου από τον Μάρτιο θα πιάσουν δουλειά οι ειδικοί της αρχειοθέτησης. Εκεί την εκφόρτωση θα αναλάβουν 40 πεζοναύτες της Naval Station Great Lakes.  Συντονιστής της επιχείρησης «μετακόμιση» είναι ο συνταγματάρχης Βιανέζα Βάργκας. Και δεν είναι απλή δουλειά: μιλάμε για 53 φορτηγά που θα κάνουν 24 διαδρομές από την Ουάσινγκτον στο Σικάγο – τα μισά ως τα Χριστούγεννα και τα άλλα  μισά ως τον Φεβρουάριο. Από το 2021 το υλικό θα αρχίσει να εκτίθεται στην προεδρική βιβλιοθήκη στο Τζάκσον Παρκ του Σικάγο, περιοχή που μεγάλωσε ο νεαρός Ομπάμα και γνώρισε τη Μισέλ.

Το Οβάλ Γραφείο θα αδειάσει τελευταίο στις 20 Ιανουαρίου. Περίπου σαν δωμάτιο ξενοδοχείου: ως τις 12 το μεσημέρι  δεν θα πρέπει να υπάρχει μέσα ούτε ίχνος του απερχόμενου προέδρου. Και πριν εγκατασταθεί ο επόμενος θα μπουν οι καθαρίστριες δηλαδή;

Φωτό: Είναι λίγο πιο οργανωμένοι από την «Μεταφοραί ο Μήτσος». Πηγή: CdS

Quartz

Ριντ Χάστινγκς: «Η ψυχαγωγία θα γίνει σαν το Matrix»

Πώς θα διασκεδάζει ο άνθρωπος στο μέλλον; Οποιος έχει δει το Matrix με τον Κιάνου Ριβς μπορεί να καταλάβει. Γιατί σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Netflix, οι άνθρωποι θα παίρνουν ένα χαπάκι που θα δημιουργεί έναν τέτοιο τύπου εικονικό -και απολύτως ψυχαγωγικό- περιβάλλον.

Ο Ριντ Χάστινγκς τα λέει αυτά γιατί πιστεύει ότι η τηλεόραση και ο κινηματογράφος δεν είναι οι μόνοι αντίπαλοι της μετάδοσης σειρών μέσω του streaming. Κι έπειτα το Netflix, αναφέρει το Quartz, θεωρεί αντίπαλό του οποιονδήποτε και οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από τις οθόνες του – από τα βιβλία και τα βιντεοπαιχνίδια ως το Snapchat και τις εμπειρίες της εικονικής πραγματικότητας.

«Είναι πάρα πολύ πιθανό σε είκοσι ή πενήντα χρόνια από τώρα να παίρνεις ένα εξατομικευμένο μπλε παραισθησιογόνο χάπι που θα σε διασκεδάζει και μετά ένα άσπρο που θα σε φέρνει πίσω στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Χάστινγκς στο  WSJDLive, το ετήσιο συνέδριο της Wall Street Journal. «Κι αν η πηγή της διασκέδασής μας σε τριάντα ή σαράντα χρόνια είναι φαρμακολογικής φύσης, τότε έχουμε πραγματικά πρόβλημα».

Είναι σαν να λέει ότι το LSD απειλούσε ως μέσο ψυχαγωγίας το Payton Place, τη Λούσι Μπολ και το Τζίνι. Συγγνώμη, αλλά τι πίνει;

Φωτό: Εικόνα από την ταινία Matrix. Ή από τη διασκέδαση του μέλλοντος; Πηγή: http://matrix.wikia.com/

The Guardian

Οποιος πάει στον Αρη θα ψηλώσει. Αλλά θα ζήσει;

Αμφιβολία δεν υπάρχει καμία, το ταξίδι στον Αρη θα γίνει. Αλλά σε τι κατάσταση θα φτάσει εκεί ο άνθρωπος; Πρόσφατα, οι ειδικοί είχαν επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε νευροψυχολογικό επίπεδο από την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία. Τώρα έρχονται να προστεθούν τα συμπεράσματα μιας έρευνας που είχαν πραγματοποιηθεί σε έξι αστροναύτες της NASA και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Spine. Και τι λένε; Οτι όποιος ταξιδεύει στο Διάστημα για πολύ καιρό, δηλαδή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ψηλώνει κατά μερικά εκατοστά.

Και πού είναι το κακό, θα πει κάποιος.  Στο εξής: «Οι αλλαγές στην σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής αποστολής συνοδεύονται από πολύ δυνατούς πόνους στην πλάτη και από τραύματα, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το ταξίδι στην Αρη». Ενας τρόπος αντιμετώπισης, σημειώνει ο Guardian, θα μπορούσε να είναι η γιόγκα και η γυμναστική. Δυο από τους έξι αστροναύτες, ωστόσο, τραυματίστηκαν κάνοντας ασκήσεις. Το πρόβλημα θέτει στις πραγματικές του διαστάσεις ο αστροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ Λιούις Ντάρνελ: «Το ταξίδι στη Σελήνη είναι σαν απόδραση για το σαββατοκύριακο. Όταν πας στον Αρη, όμως, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να πέσεις από τη σκαλίτσα την ώρα που θα κατεβαίνεις από τη διαστημική κάψουλα. Και δεν θα είχε καθόλου πλάκα. Ένα σπασμένο οστό στον Αρη, σημαίνει πρακτικά ότι είσαι πεθαμένος».

Ή -με άλλη- διατύπωση – αφήνεις εκεί τα κοκαλάκια σου.

Φωτό: Η προσεδάφιση του «Σκιαπαρέλι» στον Αρη απέτυχε. Ο άνθρωπος θα τα καταφέρει καλύτερα; REUTERS/Kai Pfaffenbach

Rue 89

Νέα τάση / Ερωτεύονται στο Facebook, συναντιούνται στο YouTube

Είναι μαζί εδώ και τέσσερις μήνες αλλά ο Ντάνι και η Μέλοντι θα συναντηθούν για πρώτη φορά τώρα. Κι αυτό επειδή έως σήμερα ήταν μόνο ένα ζευγάρι ονλάιν. Εκείνος είναι 17 κι εκείνη 15. Και γνωρίστηκαν μέσω της ομάδας του Facebook «Εικονικό; Το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί έως τώρα». Ασφαλώς δεν είναι οι μόνοι που «τα έφτιαξαν» εικονικά. Αλλά γιατί δεν έχουν συναντηθεί έως τώρα; Επειδή, μας πληροφορεί το Rue 89 που περιγράφει αυτή τη νέα τάση, ζουν σε απόσταση 273 χιλιομέτρων και στην ηλικία τους δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνει κανείς ένα τέτοιο ταξίδι.

Στον έρωτά τους πάντως πιστεύουν. Οχι μόνο ανταλλάσσουν συνεχώς καρδούλες και διάφορα τρυφερά emoticons μέσω του Facebook αλλά αντάλλαξαν και και τους κωδικούς πρόσβασής τους για να μπορούν να μπαίνουν ο ένας στον λογαριασμό του άλλου. Τι παραπάνω να μοιράσουν σε έναν εικονικό κόσμο; Κι όμως έχουν. Τα ζευγάρια του είδους, επισημαίνει το γαλλικό ηλεκτρονικό περιοδικό, συνηθίζουν να βιντεοσκοπούν τις πρώτες τους συναντήσεις και να τις ανεβάζουν στο YouTube. Ο έρωτας στα χρόνια του Facebook και του YouTube σημαίνει αγαπημένοι από μακριά. Aλλά και δημόσια.

Φωτό: Όταν το εικονικό γίνεται πραγματικό. Πηγή Rue89