Ο Χιροσί Ισιγούρο στη Repubblica για το δημιούργημά του και τους φόβους μας / To BBC για τους πραγματικά κερδισμένους μιας εμπορικής συμφωνίας / Το Vice για το art project με στόχο την καθαριότητα του διαστήματος / Και το Foreign Policy …

La Repubblica (έντυπη έκδοση)

Ανδροειδή / «Είναι απλά ένα νέο είδος, μην φοβάστε»

Δεν είναι ακριβώς ρομπότ αυτό που έχει δημιουργήσει ο Χιροσί Ισιγκούρο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του. Αλλά ούτε και κλώνος. Τι είναι τότε; Ένα «ανδροειδές». Και πιο συγκεκριμένα ένα συνθετικό άλτερ έγκο του δημιουργού του με το όνομα Geminoid.

Ο ιάπωνας επιστήμονας μίλησε στη Repubblica με αφορμή την παρουσίαση του δημιουργήματός του στο ιταλικό φεστιβάλ Romaeuropa. «Ο σκοπός μου δεν ήταν να δημιουργήσω απλά μια μηχανή που θα είναι σε θέση να κάνει τις δικές μας δουλειές, αλλά κάτι που θα μας έμοιαζε σε τέτοιο βαθμό ώστε να συνδεόμασταν μαζί του με συναισθηματικό τρόπο. Στα ανδροειδή μπορούμε να δούμε το είδωλό μας. Είναι το κλειδί για να καταλάβουμε καλύτερα τη φύση μας» λέει.

Και να με ποιον τρόπο: «Θέλοντας να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου, δημιούργησα ένα ανδροειδές που είχε τη δική μου όψη. Και αφού γερνάω, κατασκεύασα τέσσερις εκδοχές για να συνεχίσει να είναι το πιστό μου αντίγραφο. Παράλληλα, μου επιτρέπει να υπάρχω την ίδια στιγμή σε δυο διαφορετικά μέρη του κόσμου. Συνδέομαι και μιλάω, ακούω, βλέπω μέσα από αυτόν».

Για να αποκτήσει κανείς το πιστό του αντίγραφο θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη: «Ανάλογα με την εκδοχή, κοστίζει από εκατό έως τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ» μας πληροφορεί ο δημιουργός. Μα έχει δει το Blade Runner; Δεν φοβάται ότι τελικά ο άνθρωπος θα δημιουργήσει έναν τέτοιο εφιαλτικό κόσμο; «Το πρόβλημα είναι δικό σας. Μόνο στη Δύση υπάρχει αυτός ο φόβος απέναντι στην τεχνολογία. Κι εγώ σας ρωτώ: γιατί φοβάστε;».

Προσέξτε σκεπτικό: «Η θρησκεία σας, ο χριστιανισμός, κάνει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα μου ήταν απομονωμένη για μεγάλο διάστημα και έχει διατηρήσει ένα είδος ανιμισμού. Η ψηφιακή ζωή θεωρείται ένα από τα πολλά είδη ζωής που υπάρχουν στον πλανήτη. Τα ανδροειδή είναι ένα νέο είδος που απλά προστίθεται στα υπόλοιπα».

Φωτό: Ο Χιροσί Ισιγκούρο και το ανδροειδές του. Ποιος είναι ποιος; Πηγή: Hiroshi Ishiguro Laboratory, ATR / Flickr

BBC

Εμπόριο / Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο κινέζος πρόεδρος;

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί σε περίπου δύο μήνες. Αλλά οι επιπτώσεις της προεδρίας του, επισημαίνει το BBC, έχουν αρχίσει να φαίνονται από τώρα – τουλάχιστον στην περιοχή του Ειρηνικού. Κι αυτό επειδή έχει ήδη ανακοινώσει ότι η πρώτη του δουλειά μόλις καθίσει στο Οβάλ Γραφείο θα είναι να πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία ΤΡΡ (Trans Pacific Partnership), δηλαδή την εμπορική συμφωνία που, μαζί με την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συνιστούν τη βασική κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική.

Η ΤΡΡ υπογράφηκε από δώδεκα κράτη που βρέχονται από τον Ειρηνικό με την εξαίρεση της Κίνας. Ο στόχος, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να «περιοριστεί» η ηγεμονία του Πεκίνου στην περιοχή. Ο Τραμπ, που δηλώνει πολέμιος της παγκοσμιοποίησης και κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να απομονώσει την Αμερική από τον έξω κόσμο, βλέπει τη συμφωνία ως απειλή απέναντι στους αμερικανούς εργαζόμενους. Αλλά ποιος άλλος χαίρεται από αυτήν την εξέλιξη; Οχι μόνο ο Τζον από τη Μινεσότα αλλά και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ που απαλλάσσεται από ένα τέτοιο βάρος χωρίς να κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι.

Εκτός, πάλι, κι αν ο νέος πρόεδρος αλλάξει στην πορεία γνώμη όπως έκανε ήδη με την κλιματική αλλαγή και το πυροτέχνημα «η Χίλαρι στη φυλακή».

Φωτό: «Κάνε την Κίνα ξανά μεγάλη». Με την πολιτική του Τραμπ αυτό θα γίνει στο τέλος. Πηγή: BBC / EPA

Vice

Εκστρατεία / Οταν τα διαστημικά σκουπίδια θα τουιτάρουν

Σε αυτά εξήντα χρόνια που έχουν περάσει από την εκτόξευση του Sputnik I – του πρώτου μη φυσικού αντικειμένου που έχει τεθεί σε τροχιά – οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν γεμίσει το διάστημα με εκατοντάδες εκατομμύρια διαστημικά σκουπίδια. Τα περισσότερα από αυτά (περίπoυ 200 εκατομμύρια) έχουν διάμετρο μικρότερη του ενός εκατοστού. Περίπου 670.000 έχουν διάμετρο μεταξύ ενός και δέκα εκατοστών, ενώ 29.000 έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των δέκα εκατοστών.

Τους κινδύνους από την μετατροπή της τροχιάς της Γης σε χωματερή μπορεί να τους φανταστεί κανείς. Κι αυτό είναι το νόημα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στην Βασιλική Αστρονομική Εταιρία του Λονδίνου. Και πώς θα γίνει αυτή η εκστρατεία; Με ένα διαδραστικό art project, το Adrift, που θα επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να «υιοθετήσει» ένα διαστημικό σκουπίδι, ενώ εκείνο θα του τουιτάρει κάθε φορά που θα περνάει από πάνω του.

Το πρώτο διαστημικό σκουπίδι προς υιοθεσία, γράφει το Vice, είναι ο Vangaurd I, που ήταν και ο πρώτος ηλιακός δορυφόρος. Ο Vangaurd I εκτοξεύθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 1958 και παραμένει ακόμη σε τροχιά. Και πόσο θα γυρίζει ακόμη;

Φωτό: Σε λίγο δεν φαίνεται η Γη από το διάστημα. Πηγή: Vice/NASA

Foreign Policy

Σενάρια / Ο εφιάλτης ενός νέου παγκοσμίου πολέμου

«Πώς ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στη Λετονία». Γραμμένο έτσι μοιάζει με γεωπολιτική φαντασία. Αυτός που το έγραψε, όμως, είχε προβλέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι αυτός, πέρα από τον πιασάρικο τίτλο, είναι μάλλον ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο αυτή η ανάλυση στο Foreign Policy έχει κοινοποιηθεί στα σόσιαλ μίντια από σχεδόν 20.000 χρήστες.

Ο συντάκτης του άρθρου Πολ Μίλερ ήταν επίσης μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ τόσο την περίοδο Μπους όσο και επί Ομπάμα. Κατά την άποψή του, «ο Πούτιν απολαμβάνει σήμερα το πλέον ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για να συνεχίσει την ρωσική επέκταση». Αφού «υπονόμευσε την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ» στη Γεωργία και την Ουκρανία, θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο στις Βαλτικές Χώρες. Με μια νέα εισβολή; Οχι, μέσω τρίτων.

«Οι ρωσόφωνοι Εσθονοι και Λετονοί θα μπορούσαν να ξεσηκωθούν ζητώντας “διεθνή προστασία”. Την ίδια στιγμή θα μπορούσε να προκύψει ένα “Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ρωσόφωνων της Βαλτικής” που κατά περίεργο τρόπο θα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο. Μια σειρά από βίαια περιστατικά θα έφερνε τις χώρες αυτές στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Σε εκείνο το σημείο, η Ρωσία θα μπλόκαρε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και συγχρόνως θα προσέφερε τις υπηρεσίες της ως «ειρηνοποιός».

Ο αμερικανός αναλυτής συνεχίζει την υπόθεση εργασίας με την αντίδραση των άλλων χωρών. Η Πολωνία θα ξεσηκωνόταν, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία θα κρατούσαν σχετικά χαμηλούς τόνους. Το μπαλάκι, επομένως, θα έπεφτε στις ΗΠΑ. Εάν η Συμμαχία δεν ενεργοποιούσε το άρθρο 5 θα στερούσε από το νόημά της την αμοιβαία αρωγή μεταξύ των μελών. Και εάν το ενεργοποιούσε; «Θα ήταν το ισοδύναμο μιας κήρυξης πολέμου».

Εως πριν από λίγο καιρό θα ακουγόταν εντελώς τρελό. Αλλά τώρα πια δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τίποτε.

Φωτό: Ανδρες του στρατού της Λετονίας. Από στυλ πάντως σκίζουν. Πηγή: FP