The New York Times
Ναόμι Κλάιν/ «Δεν χάσαμε όλες μας αλλά μόνο η Χίλαρι»
«Για εμάς τις γυναίκες, σε όλον τον κόσμο, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχει τη γεύση ενός οδυνηρού βήματος προς τα πίσω όχι μόνο για τη δημοκρατία αλλά και για το φύλο μας. Σύμφωνα με πολλές από εμάς, η ρίζα της ήττας είναι μόνο ο σεξισμός. Καλά, αυτή ή αντίδραση είναι κατανοητή. Αλλά είναι λανθασμένη και παράλογα αποθαρρυντική». Η ανάλυση που η Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας του «No Logo» και ψυχή των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης, αφιερώνει στους New York Times, αρχίζει από αυτό το σημείο. Και ό,τι ακολουθεί, είναι μια προσπάθεια να αποσυνδέσει την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από το φύλο τους.
Ασφαλώς -λέει- η Χίλαρι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Αλλά ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί; Επειδή το παρελθόν της την εμπόδιζε να επιτεθεί στον μεγιστάνα εκεί όπου θα τον έβλαπτε περισσότερο: την προέλευση των χρημάτων του. Αλλά πώς να έκανε κάτι τέτοιο η υποψήφια των Δημοκρατικών με αυτό το σκοτεινό χρηματοδοτικό πλαίσιο του ιδρύματος Κλίντον; Κι έπειτα, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να εκμηδενίσει κάποιον που μιλούσε με τέτοια απαξίωση για τις γυναίκες. Πώς να το κάνει όμως μια γυναίκα που ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν στο ίδιο πεδίο;
«Τα μηνύματά της ήταν σωστά, αλλά η ίδια ήταν ο λάθος ταχυδρόμος» λέει ακόμη η Κλάιν. Συμπέρασμα; Είναι η Χίλαρι που έχασε και όχι ασφαλώς όλες οι γυναίκες.
Φωτό: Η Ναόμι Κλάιν. Τι λέει για την Χίλαρι Κλίντον, τη γυναίκα που δεν αγάπησαν οι γυναίκες; Πηγή: Cole Bennetts/Getty Images/Ideal Images
Corriere della Sera
Εικονογραφώντας τον ρατσισμό του Στιβ Μπάνον
Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη το 2011 είχε δηλώσει ότι «δουλειά των γυναικών δεν είναι να κυβερνούν κράτη, είναι να έχουν συζύγους και να αγαπάνε τα παιδιά τους». Και με τι μπορεί να εικονογραφηθεί μια τέτοια δήλωση; Μα με μια εικόνα από τον «Good Wife’s Guide» («Οδηγό της καλής συζύγου») του 1955. Και το άλλο που είπε στηνWashington Post ότι «εμείς είμαστε σαν το Fight Club, δεν έρχεσαι σε μας για να βρεις ζεστασιά και παρηγοριά, είμαστε εναντίον του κατεστημένου και ειδικά της πολιτικής τάξης»; Εύκολο, με τον Μπραντ Πιτ να παίζει ξύλο στην ομώνυμη ταινία.
Αυτή τη λογική ακολουθεί η Corriere della Sera για να σχολιάσει εμμέσως μερικές από τις διάφορες εξωφρενικές δηλώσεις του ακροδεξιού Στίβεν Μπάνον, του ανθρώπου που ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε άτυπο σύμβουλό του. «Ο φόβος κάνει καλό. Είναι μόνο ο φόβος που σε κάνει να ενεργείς» είχε πει αυτός πει αυτός ο απίθανος τύπος σε μια άλλη συνέντευξη. Να λοιπόν μια εικόνα από την επίθεση στη Νέα Υόρκη που σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2010. Κι όταν έλεγε ότι «πρέπει να πάρουμε με τις κλωτσιές το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα»; Μα το έμβλημα του κόμματος κομμάτια. Και τι άλλο μπορείς να βάλεις από μια φωτογραφία από διαδήλωση όταν, μετά το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο ίδιος με τίτλο «Occupy Unmasked», δήλωσε πως «βλέπεις την ταινία μου και το μόνο που θέλεις να κάνεις μετά είναι ένα ζεστό ντους επειδή έχεις περάσει 1 ώρα και 15 λεπτά με τα πιο βρώμικα και λιγδωμένα άτομα που έχεις δει στη ζωή σου»;
«Είμαι λενινιστής. Ο Λένιν ήθελε να καταστρέψει το κράτος και αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Θέλω να οδηγήσω τα πάντα στην καταστροφή» έχει πει ακόμη. Ο Στίβεν Μπάνον δεν είναι λενινιστής. Είναι ένα το πιο ρατσιστικό άτομο που έχει δει ο Λευκός Οίκος.
Φωτό: «Εμείς είμαστε σαν το Fight Club, δεν έρχεσαι σε μας για να βρεις ζεστασιά και παρηγοριά» λέει ο Μπάντον. Πηγή: youtube
The Times
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο mall της αρχαιότητας
Τι ήταν το Circus Maximus, ο Μέγας Ιππόδρομος της Ρώμης όπου συγκεντρώνονταν 300.000 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τις ιπποδρομίες; Μόνο ένας χώρος θεάματος; Οι αρχαιολόγοι λένε πως όχι. Οι ανασκαφές που έγιναν το τελευταίο διάστημα έδειξαν πως το ιπποδρόμιο όπου είχε διαγωνιστεί ακόμη και ο Μπεν Χουρ ήταν και εμπορικό κέντρο – το μεγαλύτερο mall της αρχαιότητας.
Ο Μέγας Ιππόδρομος της Ρώμης ήταν αναξιοποίητος επί αιώνες για να ανοίξει ένα τμήμα του στο κοινό πριν από μερικές ημέρες. «Από τις ανασκαφές αποδεικνύεται ότι το Circus Maximus ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της αρχαιότητας. Ηταν σαν αυτά τα σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα που έχουν επιπλέον καταστήματα και εστιατόρια» δήλωσε στους Times η αρχαιολόγος Μαρία Λετίτσια Μπουονφίλιο. Η ίδια εξήγησε ότι σε κάθε πλευρά του 600 μέτρων μήκους σταδίου υπήρχαν περίπου 60 καταστήματα.
To Circus Maximus ήταν πιο σημαντικό από το Κολοσσαίο στην Αρχαία Ρώμη. Δεν είχε όμως τη δική του τύχη. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περιέπεσε σε αχρησία, ενώ στον Μεσαίωνα η δόξα του είχε σβήσει εντελώς. Ως τη δεκαετία του 1970 οι θάμνοι που είχαν φυτρώσει στο έδαφός του προσέφεραν κάλυψη στις αρσενικές πόρνες και τους πελάτες τους. Τα τελευταία χρόνια όμως η αρχαιολογική σκαπάνη έπιασε δουλειά. Και το μέλλον; Θα τιμήσει το παρόν με ένα mall κάπου εκεί δίπλα;
Φωτό: Στο Circus Maximus είχε τρέξει και ο Μπεν Χουρ. Λέτε να είχε ψωνίσει και τίποτα; Πηγή: The Times
Science Daily
H Google προσπαθεί να σκαλίσει τις μνήμες μας
Πώς γεννιούνται, σχηματίζονται και ανακαλούνται ξανά οι μνήμες; Την εξήγηση δεν επιχειρεί τώρα να δώσει μόνο η επιστήμη αλλά και η Google. O κολοσσός του Ιντερνετ, γράφει η επιθεώρηση Science Daily με αφορμή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, δεν ασχολείται μόνο με το Διαδίκτυο αλλά και με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πώς; «Χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης πάνω σε ένα νευροδιαβιβαστικό μοντέλο για να ανακαλύψει πώς γεννιούνται οι μνήμες».
Οι αναλυτές της Google ξεκίνησαν από τις συνδέσεις ανάμεσα σε έννοιες, δηλαδή από τον βασικό μηχανισμό της ανθρώπινης μνήμης που μας βοηθά να θυμόμαστε και πράγματα από το παρελθόν. Στη συνέχεια, και με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, επιχειρείται να διαπιστωθεί «πώς αυτές οι συνδέσεις κωδικοποιούνται από την ανθρώπινη μνήμη». Οι ειδικοί εξηγούν ακόμη πως οι νευρώνες είναι τα συστατικά στοιχεία της μνήμης. Εκεί γίνεται η επεξεργασία των εννοιών και οι συνδέσεις μεταξύ αυτών των τελευταίων.
Τα υπόλοιπα θα μας τα πει (ποιος άλλος;) η Google.