Η μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ φαίνεται πως εξακολουθεί να πονοκεφαλιάζει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ετσι, ακόμα και μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν -που, όπως όλα δείχνουν, προκλήθηκε από ένα… μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία– ο Πούτιν βγαίνει στο προσκήνιο για να ζητήσει την υποταγή των στρατιωτών της Βάγκνερ που όπως είναι φυσικό, δεν είναι… ιδιαίτερα χαρούμενοι μετά τον αφανισμό του αρχηγού τους από προσώπου γης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει το BBC, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλους τους εργαζομένους της Βάγκνερ και άλλους ρώσους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους να ορκιστούν πίστη στο ρωσικό κράτος.
Το διάταγμα ισχύει για όσους συμμετέχουν σε στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, βοηθούν τον στρατό και υπηρετούν σε μονάδες άμυνας και υπεγράφη την Παρασκευή με άμεση ισχύ.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη το Σάββατο, μια ακροδεξιά υπομονάδα της Βάγκνερ, γνωστή ως Rusich, δήλωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Σε μια ανάρτηση στο Telegram, η ομάδα κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ότι απέτυχε να προστατεύσει ένα ιδρυτικό μέλος της ομάδας, τον Γιαν Πετρόφσκι, ο οποίος συνελήφθη στη Φινλανδία για παραβίαση της βίζας και αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ουκρανία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το διάταγμα του Πούτιν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβεβαιώσει στην εξουσία του μετά την ανταρσία της Βάγκνερ τον Ιούνιο.
«Ο Πούτιν θέλει να έχει αυστηρότερο έλεγχο στην Βάγκνερ για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον» δήλωσε στο BBC η Nάτια Σεσκούρια του Royal United Services Institute, ένα think-tank του Λονδίνου.
Αλλωστε, από την στιγμή που το αεροπλάνο τύπου Embraer Legacy 600 του αρχηγού της Βάγκνερ συνετρίβει, δεν ήταν λίγοι οι μαχητές της Βάγκνερ που βγήκαν στα κοινωνικά δίκτυα δηλώνοντας ότι θα εκδικηθούν για τον θάνατο του Πριγκόζιν βάζοντας στο στόχαστρο το Κρεμλίνο και τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είναι ένα κρυφό μήνυμα προς τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών να βρουν και να διώξουν τους μαχητές της Βάγκνερ», εκτίμησε στο BBC ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουκρανία, αναφορικά με το διάταγμα Πούτιν.
Και συμπληρώνει: «Είναι και ένα μήνυμα προς τους μαχητές της Βάγκνερ: είτε δώστε τον όρκο και κρατήστε τα όπλα σας είτε αφοπλιστείτε. Υπακούτε ή πάτε στη φυλακή».
Και τώρα, τι;
Τι επιπτώσεις θα έχει, όμως, το διάταγμα στους μαχητές της Βάγκνερ χωρίς προφανή ηγέτη; Ο Μπουρκόφσκι, μιλώντας στο BBC, πιστεύει ότι, ως έμπειροι στρατιωτικοί, αποτελούν καλά πλεονεκτήματα για τον ρωσικό στρατό.
«Επέλεξαν τη Βάγκνερ επειδή τους πρόσφερε ειδική μεταχείριση, χωρίς τη γραφειοκρατία του τεράστιου ρωσικού στρατού. Εάν τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης υπό τις διαταγές του Πούτιν, δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει πού, σε ποιον και για ποιον θα πολεμήσουν» σημειώνει.
Η Σεσκούρια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πιστεύει ότι, αν και το διάταγμα μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, υπάρχουν πιστοί υποστηρικτές του Πριγκόζιν που δεν θα ορκιστούν πίστη στον Πούτιν.
«Αυτό, ενδεχομένως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ρώσο πρόεδρο μακροπρόθεσμα», λέει.