Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα | REUTERS/Denis Balibouse
Επικαιρότητα

ΠΟΥ για τις γιορτές: Καλύτερα να ακυρωθεί μία εκδήλωση παρά να χαθεί μία ζωή

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε ότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις θα προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων, της πίεσης στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας και των θανάτων παγκοσμίως, ιδίως τώρα που κυριαρχεί η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον
Protagon Team

Οι εορταστικές συγκεντρώσεις θα οδηγήσουν, σε πολλά μέρη, σε «αυξημένα κρούσματα, συστήματα υγείας που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και περισσότερους θανάτους», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, «να το σκεφτούν δυο φορές».

«Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», είπε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ, στη Γενεύη.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι η παραλλαγή Ομικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και προκαλεί μολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19.

«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Ομικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. Κάθε 1,5 με τρεις ημέρες, τα κρούσματα της Ομικρον διπλασιάζονται. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», υπογράμμισε.

Τόσο ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους όσο και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων, Μάικ Ράιαν, τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την προέλευση του κορονοϊού.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία», αλλά τόνισε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει να επέλθει ισότητα στους εμβολιασμούς παγκοσμίως και να φτάσουν τα εμβόλια σε όλον τον πλανήτη.

Η επιστημονική υπεύθυνη του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ομικρον προκαλεί πιο ελαφριά νόσο από τη Δέλτα και προειδοποίησε και αυτή ότι τα συστήματα υγείας θα δεχθούν εκ νέου μεγάλη πίεση.