Τον τελευταίο καιρό γυρίζονται αρκετές σειρές και ταινίες με θέμα τα ζόμπι. Συνήθως κάποιος ιός έχει μετατρέψει τον πληθυσμό της Γης σε ζόμπι και μια χούφτα «τυχεροί» τρέχουν να γλυτώσουν. Για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα είδος που είτε μας αρέσει, είτε όχι. Για τους κατοίκους μιας πόλης της Γερμανίας είναι τέτοιο πρόβλημα που ο δήμος έπρεπε να πάρει μέτρα.
Είναι τα «sombies» ή ζόμπι έξυπνων κινητών όπως αλλιώς αποκαλούν εκείνους που περπατάνε κοιτώντας απορροφημένοι τη συσκευή τους αντί για τον δρόμο μπροστά τους. Και από εκεί που οι συσκευές μας, τα φώτα, οι διαφημίσεις και ο θόρυβος μιας πόλης ήταν αντιπερισπασμοί, πλέον τους χρειαζόμαστε για να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.
Στις διαβάσεις του τραμ, στους δρόμους του Αουγκσμπουργκ της Γερμανίας, ο δήμος εγκατέστησε ειδικά φώτα σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα ατυχήματα που προκαλούνται από απροσεξία των διερχόμενων «sombies» (smartphone + zombies = sombies): είναι φώτα LED στην άκρη των πεζοδρομίων, τα οποία αναβοσβήνουν κόκκινα όταν πλησιάζει το τραμ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της πόλης, Augsburger Allgemeine, η δημοτική αρχή έφτασε στο συμπέρασμα ότι η τωρινή φωτεινή σήμανση δεν είναι αρκετή. Και αυτό επειδή δεν είναι στο πεδίο όρασής τους. Ετσι αποφάσισαν να προσθέσουν περισσότερα φώτα με την ελπίδα ότι οι κάτοικοι θα αρχίσουν να τα προσέχουν.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η ιδέα της δημοτικής αρχής δεν αρέσει σε όλους τους κατοίκους του Αουγκσμπουργκ, καθώς δεν την θεωρούν αναγκαία ή δεν πιστεύουν ότι είναι σωστό να ξοδεύονται με τέτοιο τρόπο τα λεφτά των φορολογούμενων. Βέβαια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Wall Street Journal, τα ατυχήματα που προκαλούνται από την αφηρημάδα των πεζών, επειδή κοιτάζουν την οθόνη του κινητού τους, και όχι μπροστά τους, δεκαπλασιάστηκαν την περίοδο 2006 με 2014.
Πάντως, οι επικριτές συνεχίζουν να γκρινιάζουν θεωρώντας ότι θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα να τοποθετούνταν πινακίδες προειδοποίησης ότι στην περιοχή υπάρχουν αφηρημένοι πεζοί όπως έκαναν δύο Σουηδοί σχεδιαστές πέρυσι τον Νοέμβριο, στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Βέβαια, εκεί προειδοποιούσαν οδηγούς αυτοκινήτων και όχι οδηγούς τραμ. Eνα τραμ χρειάζεται περισσότερη ώρα για να σταματήσει, σε σχέση με ένα αυτοκίνητο. Λίγο πιο μακριά, στο Χέιβαρντ της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, τοποθέτησαν πινακίδες με ειρωνικά μηνύματα, όπως για παράδειγμα: «Πρόσεχε! Πρώτα περνάμε τον δρόμο, μετά ανανεώνουμε την κατάστασή μας στο FaceBook».
Ο Ιρα Χουάιμαν Τζούνιορ, καθηγητής ψυχολογίας στο Western Washington University, ονομάζει το φαινόμενο «τύφλωση απροσεξίας». Το 2008, πραγματοποίησε ένα πείραμα: Ρωτούσε διάφορους πεζούς αν είχαν προσέξει έναν κλόουν πάνω στο ποδήλατό του. Οσοι δεν χρησιμοποιούσαν το κινητό τους, τον είχαν δει. Όμως, μόλις τα τρία τέταρτα εκείνων που χρησιμοποιούσαν κινητό δεν τον είχαν προσέξει. «Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι είναι σε εγρήγορση με όσα συμβαίνουν γύρω τους αλλά κάτι τέτοιο σύμφωνα με το πείραμα, δεν ισχύει», λέει ο δρ. Χουάιμαν.
Στην Κίνα προσπαθούν με άλλον τρόπο να αντιμετωπίσουν την αφηρημάδα. Το 2014, στην πόλη Τσονγκκουίνγκ, σχεδιάστηκαν λωρίδες πορείας για τους πεζούς χρήστες κινητών τηλεφώνων. Πλέον, θεωρείται τουριστική ατραξιόν της πόλης. Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers δημιούργησαν μια εφαρμογή για Android που ειδοποιεί τους πεζούς όταν πάνε να κατεβούν από το πεζοδρόμιο και να διασχίσουν έναν δρόμο.
Αξίζει να πούμε ότι τον Μάρτιο, μια δεκαπεντάχρονη που είχε τα ακουστικά του τηλεφώνου στα αυτιά της και κοίταζε την οθόνη του, καθώς περπατούσε, την παρασύρθηκε από τραμ και πέθανε. Και αυτή ήταν η αφορμή για την επέμβαση της δημοτικής αρχής.
Δυστυχώς για τον Δήμο του Αουγκσμπουργκ κάποιοι ούτε καν είχαν πάρει είδηση τα φώτα. Χαρακτηριστικά, ένας νέος είπε στην εφημερίδα Αugsburger Αllgemeine: «Για να είμαι ειλικρινής δεν τα είχα προσέξει. Ισως το βράδυ να είναι πιο χρήσιμα».