Περίπου 3.347 εργατικά δυστυχήματα καταγράφηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με τη Λετονία και τη Λιθουανία να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 2,88 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Αν και όχι θανατηφόρα, τα ατυχήματα αυτά ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να οδηγήσουν σε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες απουσίας από την εργασία, ανέφερε το Euronews.
Η ΕΕ ορίζει τα εργατικά ατυχήματα ως «ένα διακριτό περιστατικό κατά τη διάρκεια της εργασίας, που οδηγεί σε σωματική ή ψυχική βλάβη». Αυτό περιλαμβάνει τα τροχαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας ενός εργαζομένου, αλλά όχι στον δρόμο προς ή από την εργασία – αν και ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, θεωρούν ένα τροχαίο ατύχημα στον δρόμο προς την εργασία ως εργατικό.
Ενα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα θεωρείται ως τέτοιο όταν ο θάνατος επέρχεται λιγότερο από ένα έτος μετά το ατύχημα του θύματος στον τόπο εργασίας του.
«Δυστυχώς, μπορούμε να πούμε ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι σχετικά συχνά στην Ευρώπη» δήλωσε στο Euronews Business ο ανώτερος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Ιγνάθιο Ντορέστε.
Η θέση της Ελλάδας
Στη λίστα των 27 κρατών-μελών με τα εργατικά ατυχήματα του 2021, που δημοσίευσε η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος, με 117 ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους. Τελευταία είναι η Ρουμανία και προτελευταία η Βουλγαρία.
Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία με 3.227 ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους, η Δανία και η Πορτογαλία.
Αντίστοιχα, στη λίστα με τα περισσότερα δυστυχήματα η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία, μπροστά από την Ολλανδία, με 0.58 νεκρούς ανά 100.000 εργαζομένους. Εδώ τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Λετονία με 4,29 νεκρούς ανά 100.000 εργαζομένους και ακολουθούν η Λιθουανία και η Μάλτα.
Πιο συχνά τα ατυχήματα στους άνδρες
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς το 68,3% αυτών αποτελούν θύματα μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.
Μια εξήγηση είναι ότι οι άνδρες καταλαμβάνουν θέσεις πλήρους απασχόλησης συχνότερα από τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να περνούν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους και να αυξάνονται αναλογικά οι πιθανότητες να τους συμβεί κάποιο ατύχημα.
Σε «ανδροκρατούμενους» τομείς συμβαίνουν τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, με τον κατασκευαστικό να είναι ο τομέας όπου συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα.
Στις κατασκευές, μαζί με τους τομείς των μεταφορών και αποθήκευσης, της μεταποίησης και της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, σημειώνονται τα δύο τρίτα των μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι όλα τα ατυχήματα είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα απώλειας ελέγχου του εξοπλισμού εργασίας (μεταφορές, εργαλεία ή μηχανήματα). Η πτώση, το παραπάτημα ή το γλίστρημα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
«Τα ανθρώπινα λάθη θεωρούνται συχνά ως αναπόφευκτοι παράγοντες που οδηγούν σε ατυχήματα, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις ανθρώπινες ενέργειες έχουν συχνά οργανωτική προέλευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντορέστε.
Το πανευρωπαϊκό συνδικάτο ETUC υπογράμμισε ότι για την αποφυγή ατυχημάτων στους χώρους εργασίας απαιτείται ένας συνδυασμός καλής νομοθεσίας, μέτρων μείωσης των κινδύνων και πρόληψης. Οπως επισημαίνει το συνδικάτο, ο ρόλος του εργοδότη είναι να διασφαλίσει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων του.
«Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το 2062 με βάση τον τρέχοντα ρυθμό, δηλαδή επτά χρόνια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» δήλωσε εκπρόσωπος του ETUC στο Euronews Business.
«Καλούμε τα ευρωπαϊκά διοικητικά όργανα να θεσπίσουν νομοθεσία που να προστατεύει τους εργαζομένους από τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή» προσθέτουν, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες.
Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο κατά τη συγκομιδή σταφυλιών στις περιοχές του Ροδανιού και της Σαμπάνιας. Ολοι τους υπέστησαν καρδιακή ανακοπή μετά από πολύωρη εργασία σε χωράφια υπό συνθήκες καύσωνα 35 βαθμών.