Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρουν φέρετρο στρατιωτικού καλυμμένο με τη ρωσική σημαία. «Η νίκη σφυρηλατείται στη φωτιά» γράφει πινακίδα σε δρόμο της Μόσχας | YouTube / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ουκρανία: 190.000 ρώσοι στρατιώτες νεκροί ή ακρωτηριασμένοι

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αναλογία σοβαρά τραυματισμένων προς νεκρούς στρατιώτες στην Ουκρανία μπορεί να φθάσει το 1,7 προς 1. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι περίπου 60.000 άνδρες έχουν χάσει χέρια ή πόδια από την έναρξη του πολέμου
Protagon Team

Περισσότεροι από τους μισούς ρώσους στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά στην Ουκρανία έχουν χάσει κάποιο άκρο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στη Μόσχα, καθώς οι δυνάμεις του προέδρου Πούτιν υπέστησαν νέες απώλειες σε μια επίθεση στα ανατολικά της χώρας.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο Αλεξέι Βοβτσένκο, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, σε συνάντηση με ρώσους γερουσιαστές, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Βοβτσένκο είπε ότι το 54% όλων των σοβαρά τραυματισμένων ρώσων στρατιωτών έχουν χάσει τουλάχιστον ένα άκρο.

Η Ρωσία δεν έχει παράσχει στοιχεία από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, έναν μήνα μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, όταν είχε αναφέρει ότι ο αριθμός των τραυματισμένων στρατιωτών ήταν 3.825. Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θεωρεί ότι έως και 190.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά, ώστε δεν θα μπορούσαν να λάβουν πλέον μέρος σε μάχες, σύμφωνα με τους Times.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναλογία σοβαρά τραυματισμένων προς νεκρούς ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία μπορεί να φθάσει το 1,7 προς 1. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι περίπου 60.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει χέρια ή πόδια από την έναρξη του πολέμου.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την Ομάδα Βάγκνερ. Ενα κανάλι στο Telegram, που αναφέρεται σε πηγές της μισθοφορικής ομάδας, ανέφερε τον Ιούλιο ότι περίπου 20.000 μαχητές της Βάγκνερ σκοτώθηκαν και 40.000 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της μάχης για το Μπαχμούτ.

Αυτόν τον μήνα, ένας ρώσος στρατιώτης στη Σιβηρία, του οποίου το αριστερό χέρι ακρωτηριάστηκε έπειτα από τραυματισμό του στην Ουκρανία, παραπονέθηκε ότι περίμενε έξι μήνες για ένα προσθετικό μέλος. Οταν, τελικά, το έλαβε, είδε απλώς ένα μεταλλικό ραβδί με μια πλαστική άκρη σε σχήμα χεριού. «Δεν μπορούσε να το ελέγξει με κανέναν τρόπο, ήταν άχρηστο» είπε ένα μέλος της οικογένειάς του. Το μέλος κόστισε 5 εκατ. ρούβλια (50.000 ευρώ) και το παράγει μια εταιρεία που ανήκει σε συγγενείς ενός τοπικού πολιτικού.

Περίπου 50.000 Ουκρανοί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που έχουν τραυματιστεί από ρωσικούς πυραύλους, εκτιμάται ότι έχουν ακρωτηριαστεί από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο δεν παρέχει στοιχεία για τα θύματα.

Η Ρωσία συνεχίζει να έχει μεγάλες απώλειες στην προσπάθεια να καταλάβει την Αβντιίβκα, μια στρατηγικής και συμβολικής σημασίας πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δυνάμεις του Πούτιν πιστεύεται ότι έχασαν περίπου 70 τεθωρακισμένα οχήματα την περασμένη εβδομάδα, στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν την πόλη.

Στην καθημερινή ομιλία του, ο πρόεδρος Ζελένσκι σχολίασε ότι η κατάσταση στην Αβντιίβκα και στην κοντινή πόλη Μαριίνκα ήταν «ιδιαίτερα σκληρή». Ωστόσο, είπε ότι η Ουκρανία διατηρεί τις θέσεις της.