Η νέα ημερομηνία στο ημερολόγιο της τρομοκρατίας, τα κέρδη για τη Μαρί Λεπέν και η ολέθρια τακτική του ISIS
Οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι
Όταν μια επιχείρηση εκτελείται σε εφτά διαφορετικά σημεία και σε αυτήν συμμετέχουν αρκετοί τρομοκράτες, τότε είναι σίγουρο ότι πολλοί από τους συνεργούς τους κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι, δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος για θέματα ασφαλείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας Washington Post, ο οποίος θέλησε ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όπως υποστήριξε μια τέτοιου είδους επίθεση είχε ενορχηστρωθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια που σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα, ότι υπάρχουν ακόμη ενεργοί πυρήνες στην Γαλλία.
Νέα ημερομηνία στο Ημερολόγιο της τρομοκρατίας
Τα χτυπήματα στο Παρίσι βάζουν μια νέα ημερομηνία στο Ημερολόγιο του Τρόμου. Μια ακόμη ημέρα, όπου θα είναι χαραγμένη για πάντα η φρίκη στη μνήμη της διεθνούς κοινότητας με τους τρομοκράτες να έχουν πετύχει τα στόχο τους σκοτώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους προκειμένου να δείξουν την ισχύ τους. Το ίδιο συνέβη με την 11η Σεπτεμβρίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ίδιο έγινε τώρα για την Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει σε σχόλιό του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο δημοσιογράφος Μίχαελ Χάνφελντ. Η 13η Νοεμβρίου είναι η Ημέρα που οι τρομοκράτες μετέτρεψαν το Παρίσι σε εμπόλεμη ζώνη.
Κέρδη για την ακροδεξιά τα χτυπήματα στο Παρίσι.
Την εκτίμησή του, ότι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές το κόμμα της Μαρί Λεπέν θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του, εκφράζει ο Ντέηβιντ Τσάρτερ σε ανάλυσή του στους βρετανικούς Times. Ήταν το φαβορί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, εκτιμά ο αρθρογράφος, ωστόσο εάν επιβεβαιωθεί ότι πίσω από τις εφτά τρομοκρατικές επιθέσεις με τους εκατοντάδες νεκρούς στο Παρίσι είναι οι ισλαμιστές τρομοκράτες, τότε η ακροδεξιά στην Γαλλία μπορεί και να αποκτήσει βασικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κάτι τέτοιο είναι γεγονός που θα αλλάξει για μια ακόμη φορά τις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι ενώ από τις επιθέσεις αυτές δεν θα μείνει ανεπηρέαστη καμία χώρα στην Ευρώπη, με τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις να υπολογίζουν ότι θα μπουν σε ανοδική τροχιά, εκτιμά ο βρετανός δηοσιογράφος.
Οι επιθέσεις στη Γαλλία μπορεί να σηματοδοτούν μια ολέθρια νέα τακτική του ISIS
Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι πίσω από την 11 Σεπτεμβρίου της Ευρώπης -όπως χαρακτηρίστηκε το μακελειό στο Παρίσι- είναι οι ισλαμιστές τρομοκράτες, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τρομακτική σελίδα για την ασφάλεια στην Ευρώπη αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Independent.
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές δείχνουν ένα νέο πρόσωπο όσον αφορά τις επιθέσεις τους. Πριν από λίγες ημέρες, η συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους Α321 πάνω από το όρος Σινά, εάν αποδειχθεί ότι ήταν δικό τους έργο θα τους πιστωθεί η πρώτη τους μεγάλη τρομοκρατική επίθεση εκτός συνόρων του Ιράκ και την Συρίας. Τώρα οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις στην καρδιά του Παρισιού και μάλιστα σε στόχους, όπως το γήπεδο Stade de France το οποίο ήταν καλά φυλασσόμενο, είναι ένα βήμα παραπέρα, πολύ ισχυρό και σκοτεινό, που θα αλλάξει για πάντα, τους όρους ασφαλείας για όλη την Ευρώπη.
Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης
Το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα άφησε όλον τον πλανήτη με ανοιχτό το στόμα, να προσπαθεί να συλλάβει το μέγεθος της δυστυχίας και να καταλάβει τη ματαιότητα του μίσους.
Το σοκ από την επίθεση σε μια πόλη που σχεδόν αυτονόητα συνδυάζεται στο μυαλό πολλών με τον Διαφωτισμό, ακόμα και με τον ίδιο τον πολιτισμό της Δύσης, θα χρειαστεί πολύ καιρό να περάσει. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον γαλλικό λαό για τη δοκιμασία που διέρχεται, οι εκδηλώσεις θαυμασμού για τον πολιτισμό και την παρουσία της Γαλλίας στη διεθνή κοινότητα είναι συνεχείς, κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.
Στο Σαν Φρανσίσκο, το Δημαρχείο της πόλης έγινε… τρικολόρ. (Photo: Stephen Lam@REUTETRS)
To One World Trade Center, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ανατριχιαστικές μνήμες, ειδικά σε αυτό το σημείο που διαδέχθηκε το μακελειό της 11ης Σεπτεμβρίου (Photo: Carlo Allegri@REUTERS)
To CN Tower στο Τορόντο. Ο Καναδάς έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την ευρωπαϊκή χώρα, με πάνω από το 15% των κατοίκων του να έχουν ρίζες από τη Γαλλία. (Photo: Chris Helgren@REUTERS)
Η όπερα του Σίδνευ με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας (REUTERS/Jason Reed)
H εθνική ομάδα του Περού αντιμετώπιζε την αντίστοιχη της Παραγουάης, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ο αγώνας έγινε λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Παρίσι. Οι παίκτες του Περού κατά την ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων. (Photo: Mariana Bazo@REUTERS)
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ωκεανία, παίκτες, προπονητικό τιμ και στελέχη των εθνικών ομάδων κρίκετ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας τιμούν τη μνήμη των 153 νεκρών του Παρισιού. (Photo: David Gray@REUTERS)
Στην Πόλη του Μεξικού, το κτίριο της Γερουσίας γίνεται κι αυτό… τρικολόρ. (Photo: Tomas Bravo/REUTERS)
Δίπλα στη Γαλλία έστω και από μακριά
Στη γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο (REUTERS/Hannibal Hanschke)
Λουλούδια έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο (REUTERS/Issei Kato)
(REUTERS/Issei Kato)
Λουλούδια έξω από το προξενείο της Γαλλίας στο Σαν Φρανσίσκο (REUTERS/Stephen Lam).
«Δεν φοβάμαι» (REUTERS/Remo Casilli)
«Μια επίθεση έναντι σε όλη την ανθρωπότητα»
Ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την επίθεση: «Η Γαλλία είναι ο παλιότερος σύμμαχός μας».
Η Άνγκελα Μέρκελ μετά την επίθεση: «Κλαίμε μαζί με τη Γαλλία».
Μαύρη ταινία πένθους στην ισπανική σημαία την ώρα των δηλώσεων Ραχόι (REUTERS/Susana Vera)
Ο τύπος αφιερώνει τα πρωτοσέλιδα
«Σφαγή στο Παρίσι» γράφει η Liberation, «πολλαπλές, ταυτόχρονες επιθέσεις στο Παρίσι, τουλάχιστον 42 τα θύματα» μέχρι την ώρα έκδοσης, ο απολογισμός έχει πλέον αυξηθεί δραματικά σε πάνω από 100.
«Ο τρόμος» στο κατάμαυρο πρωτοσέλιδο της L'Equipe
«Τρομoκρατική επίθεση στη καρδιά του Παρισιού» για την Aujourd'hui
«Πάνω από 150 νεκροί στη σφαγή στο Παρίσι» στο Guardian.
«Πάνω από 100 νεκροί και κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο πρωτοσέλιδο των New York Times.
Το πρωτοσέλιδο της ειδικής έκδοσης του Le Monde.