Τα Panama Papers έφεραν στη δημόσια συζήτηση νέους όρους, αλλά και νέες πρακτικές. Μπορεί οι φορολογικοί παράδεισοι και οι… άοκνες προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών να φοροδιαφύγουν να μην είναι καινοφανείς ιδέες, αλλά με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοσιογραφικής έρευνας γύρω από τη δράση της Mossack Fonseca, το όλο θέμα απέκτησε το χαρακτήρα του επείγοντος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Βρετανία και οι λοιποί ευρωπαίοι σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν νέους κανόνες που θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε την Πέμπτη, σε συνεργασία με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, νέους κανόνες, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μια αυτοματοποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι έχει να κάνει με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των παράκτιων εταιρειών.
Κατά τον Οσμπορν: «Η Βρετανία θα εργαστεί μαζί με τους εταίρους της στην Ευρώπη έτσι ώστε να εξευρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των παράκτιων εταιρειών, οι οποίες υπάρχουν για να γίνεται ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και να επεκτείνεται το σύστημα διαφθοράς».
Για να συμπληρώσει: «Ακόμη και οι σκληρές κουβέντες καταδίκης δεν φτάνουν. Φευ, η λαϊκή κατακραυγή δεν φτάνει για να μαζέψει τα χρήματα που χάνονται σε φόρους ή να βάλει φυλακή κάποιον μεμονωμένο παραβάτη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διεθνή δράση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».
Ο Οσμπορν υπολογίζει ότι οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ στη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2017, ενώ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες.
Από την μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, σημείωσε πως οι αποκαλύψεις των Panama Papers κατέδειξαν το επείγον του πράγματος. Παραδέχθηκε, δε, πως δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι οι πλούσιοι και οι ισχυροί έχουν βρει τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρχει τρόπος να σπάσει η αλυσίδα της παρανομίας, η οποία αποτελείται από δικηγόρους, λογιστές και οικονομικά ιδρύματα.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι παρατηρητές που πιέζουν τη Βρετανία να συμπεριλάβει στους νέους νόμους όλα τα τραστ έτσι ώστε να μην υπάρξουν εξαιρέσεις. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που ασκούν τέτοια πίεση, αλλά μάλλον επί ματαίω. Εκπρόσωπος του Οσμπορν επισήμανε πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τα άλλα μέλη της ΕΕ.
Η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία δέχεται πίεση και από την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ τη θεωρούν υπεύθυνη για την ύπαρξη πολλών παράκτιων εταιρειών. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι εντάσεις συγκαλύφθηκαν όταν οι Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία δημοσίευσαν μια κοινή επιστολή στην οποία κάνουν λόγο για περαιτέρω βήματα ως προς την οικονομική διαφάνεια.
Να σημειωθεί ότι αυτή η επιστολή δεν υπογράφηκε από άλλα μέλη της G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Επίσης, δεν φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές στη Ρωσία και την Κίνα – δύο χώρες με έντονη παρουσία στα Panama Papers.
O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν τόνισε την Τετάρτη: «Τα Panama Papers επιτάχυναν τις διαδικασίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι χρειαζόμαστε μια συνολική διαφάνεια που να διαπερνάει τα κράτη. Οπως και ότι χρειαζόμαστε διεθνή εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ο Τζον ΜακΝτόνελ των Εργατικών περιέγραψε τη συμφωνία ως «ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να κάνει κάτι σημαντικό για να αντιμετωπίσει τους φορολογικούς παράδεισους στους οποίους οι βρετανικές επιχειρήσεις βρίσκουν βολικό πεδίο δράσης.
Για να καταλήξει: «Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που δεν θα σέρνει τα πόδια της στο θέμα της φοροδιαφυγής, αλλά θα είναι πρωτοπόρα σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους».