Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αρκετός κόσμος έχει πρόβλημα με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δεν είναι μόνο ο ρατσισμός ορισμένων, δεν είναι μόνο ο φόβος για το ξένο, για το διαφορετικό, δεν είναι μόνο η μισαλλοδοξία. Είναι και οικονομικό το ζήτημα.
Πολλοί προβάλλουν το επιχείρημα πως το κράτος τους (εν προκειμένω η Ελλάδα) ξοδεύει πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό της για το Προσφυγικό. Χρήματα που δεν περισσεύουν, χρήματα που θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην ελληνική αγορά για να τονωθεί η οικονομία και η ζήτηση.
Μόνο που όσοι ισχυρίζονται όλα τα παραπάνω κάνουν λάθος.
Για την ακρίβεια δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία.
Με βάση τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει, τα οφέλη –όχι και τόσο μακροπρόθεσμα- θα είναι σημαντικά περισσότερα από τις ζημίες, στον οικονομικό τομέα.
Οι προσφυγικές ροές δημιουργούν δουλειές, αυξάνουν τη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα και καλύπτουν κενά που είχαν παρουσιαστεί στην ευρωπαϊκή αγορά ανθρωπίνου δυναμικού
Ο Φίλιπ Λεγκρέιν είναι πρώην οικονομικός σύμβουλος της Κομισιόν και έχει εργαστεί στο γραφείο του προέδρου. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που εμπιστευόταν πιστά ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το 2011 μέχρι και το 2014. Ο Λεγκρέιν, λοιπόν, έκανε την πρώτη τόσο λεπτομερή έρευνα για τις συνέπειες του Προσφυγικού στην οικονομία. Και αυτά που βρήκε… χαλούν τη σούπα σε όσους υποστηρίζουν πως η Ευρώπη χάνει χρήματα εξαιτίας της βοήθειας που προσφέρει.
Κι αυτό γιατί ενώ αυτό συμβαίνει βραχυπρόθεσμα, σε πέντε χρόνια από σήμερα όλα τα χρήματα θα έχουν επιστρέψει πίσω σε ευρωπαϊκές τσέπες. Και με το παραπάνω, μάλιστα.
Οι προσφυγικές ροές δημιουργούν δουλειές, αυξάνουν τη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα και καλύπτουν κενά που είχαν παρουσιαστεί στην ευρωπαϊκή αγορά ανθρωπίνου δυναμικού, αναφέρει ο Πάτρικ Κίνγκσλεϊ στην Guardian. Μάλιστα, ο βρετανός οικονομολόγος τονίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο να σημειωθεί μείωση μισθών ή αύξηση της ανεργίας, εξαιτίας της διαφοράς στο είδος των εργασιών που ανατίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Με όλα αυτά, ο Λεγκρέιν θέλει να δείξει πως ο μύθος περί οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από το Προσφυγικό γκρεμίζεται
Συγκεκριμένα, οι υπολογισμοί δείχνουν πως η απορρόφηση τόσων χιλιάδων μεταναστών αυξάνει το δημόσιο χρέος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 69 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αφορά την περίοδο μεταξύ του 2015 και του 2020, ενώ την ίδια περίοδο φαίνεται πως το ΑΕΠ των χωρών αυτών θα αυξηθεί κατά 129 δισ. εξαιτίας της προσφυγικής ροής. Οπως καταλαβαίνετε, ο λόγος είναι σχεδόν 2 προς 1.
Και ο ίδιος ο βρετανός οικονομολόγος αντιλαμβάνεται το όλο ζήτημα ως επένδυση. Αυτή είναι η δουλειά του, άλλωστε. «Το να επενδύεις ένα ευρώ στο να υποδέχεσαι πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να σου αποφέρει δύο ευρώ στο μέλλον, μέσα σε πέντε χρόνια θα έχεις διπλάσια οικονομικά οφέλη», αναφέρεται στην έκθεση του Λεγκρέιν με τίτλο «Refugees Work: A Humanitarian Investment That Yields Economic Dividends». Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου και χρηματοδοτείται από το The Ten Foundation, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με το Προσφυγικό ζήτημα.
Με όλα τα παραπάνω, ο Λεγκρέιν θέλει να δείξει πως ο μύθος περί οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται από το Προσφυγικό γκρεμίζεται.
Τα ποσοστά επί του ΑΕΠ κάθε χώρας που εκτιμά το ΔΝΤ πως θα κοστίσουν οι προσφυγικές ροές
Ωστόσο, για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται να αλλάξουν πολλά. Κυρίως η αντίληψη και η νοοτροπία των πολιτικών, επισημαίνεται στη μελέτη, αλλά και ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων, κάτι που εάν δεν αλλάξει δεν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εξεύρεσης εργασίας από πρόσφυγες και μετανάστες.