Protagon A περίοδος

Οι άυπνοι και οι πιστοί…

Στη Φινλανδία, στη χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, οι νέοι χάνουν τον ύπνο τους. Και στην Τουρκία στρέφονται στη θρησκεία...

Χριστίνα Πουλίδου

(Δύο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προβλήματα της νεολαίας. Το ένα έχει να κάνει με τους εφήβους της Φινλανδίας, το άλλο με τους εφήβους της Τουρκίας. Σχόλια δεν χρειάζονται, είναι τόσο αυτόφωτα και τα δύο.)

Στη Φινλανδία λοιπόν (που συνήθως ψηφίζεται ως η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο), μια έρευνα απέδειξε ότι τα προβλήματα διαταραχής του ύπνου στους μαθητές και τις μαθήτριες έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στην εφηβική ηλικία κάπου το 10% των αγοριών και το 20% των κοριτσιών υποφέρουν από χρόνια κόπωση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Guardian» που παραπέμπει σε σχετική έρευνα σε ένα δείγμα 1 εκ. εφήβων, ηλικίας 13-17 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν «έκπληκτοι» από τα υψηλά ποσοστά αϋπνίας που ταλαιπωρούν τους νέους και τα αποδίδουν κυρίως στα ποτά που δίνουν «ενέργεια», στις επιπτώσεις της οθόνης, για τα κορίτσια δε και στις ορμονικές διαταραχές. «Η φωτεινότητα της οθόνης» εξηγούν, «μπορεί να παρεμποδίσει την έκκριση της μελατονίνης και να αναστείλει τη διαδικασία του ύπνου. Κι επειδή, κάθε παιδί σ΄αυτή τη χώρα έχει στις μέρες μας ένα smartphone, οι διαταραχές του ύπνου αποδεδειγμένα οφείλονται και σ' αυτό».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε επίσης, πως υπάρχει μεγάλη και διευρυνόμενη διαφορά στις επιδόσεις των μαθητών που κοιμούνται καλά και αυτών που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες. Η παρατεταμένη εξάλλου διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Για τον λόγο αυτό, καλούνται οι γονείς να εκπαιδευτούν στην «υγιεινή του ύπνου» ώστε να καθοδηγήσουν με τη σειρά τους τα παιδιά τους, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τα μαθήματα να ξεκινούν το πρωί λίγο πιο αργά.

Αυτά στη Φινλανδία. Στην Τουρκία πάλι διαπιστώθηκε, ότι πρέπει οι νέοι να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία και για τον λόγο αυτό κατασκευάζουν 80 τζαμιά μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, με στόχο στο μέλλον κάθε Πανεπιστήμιο να έχει κι ένα τζαμί!

Οι ιμάμηδες (αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Xουριέτ») «θα βοηθούν τους φοιτητές στις σπουδές τους», ενώ στόχος του ΓΓ Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι «οι ώρες λειτουργίας των τζαμιών να μην περιορίζονται στις ώρες των προσευχών». Τα 20 εκ. νέων ανθρώπων (σε σύνολο 76 εκ.), κατά την κυβέρνηση «πρέπει να προσεγγιστούν, πρέπει να αγγίξουμε τον καθένα τους ξεχωριστά και το τζαμί είναι ένας χώρος, όπου οι νέοι θα αισθανθούν στην καρδιά τους την αγάπη του θεού. Ναοί και Πανεπιστήμια δεν θα 'ναι πια αποκομμένα».

Έτσι, μετά από την απαγόρευση του αλκοόλ και του καπνού, την άδεια κυκλοφορίας της μαντίλας (στο δημόσιο, στα πανεπιστήμια και πρόσφατα στα λύκεια), τα τζαμιά εντός του χώρου που στα καθημάς λέγεται «πανεπιστημιακό άσυλο» είναι μια ιδέα «για να επανέλθει η έννοια του τζαμιού στη ζωή μας, στις πόλεις, στις καρδιές του λαού μας» είπε ο αρμόδιος αξιωματούχος.

(Ακριβώς αυτό που έλειπε από τη νεολαία).