Είναι από τους λίγους ανθρώπους που ξέρουν τόσο καλά τον Λευκό Οίκο. Εξάλλου, έμεινε εκεί από το 1993 μέχρι και το 2001. Και τώρα ετοιμάζεται να μπει ξανά στο οβάλ γραφείο, αφού η σύζυγός του έχει το πάνω χέρι στο να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μπιλ Κλίντον, όμως, δεν θα έχει μόνο… διακοσμητικό ρόλο, όπως συνηθίζονται να έχουν οι σύζυγοι των προέδρων. Θα έχει ουσιαστικό ρόλο και το ποιος περίπου θα είναι αυτός, το αποκάλυψε η ίδια η Χίλαρι Κλίντον.
Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών εξέφρασε μέρος από τα πλάνα της για τον τρόπο που σχεδιάζει να ηγηθεί εάν και εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Και μέσα στα σχέδιά της είναι σαφώς και ο άντρας της. Ο Μπιλ Κλίντον προβλέπεται να έχει ενεργό ρόλο στην οικονομία της χώρας, με αρμοδιότητες που θα αφορούν τους τρόπους με τους οποίους αυτή θα πάρει μπροστά.
Ωστόσο, μην περιμένετε να τον δείτε σε υπουργική θέση.
Η Χίλαρι βρέθηκε πρόσφατα στα βόρεια του Κεντάκι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αποκάλυψε πως ο σύζυγός της θα είναι αρμόδιος «για την αναζωογόνηση της οικονομίας, αφού ξέρει πώς μπορεί να το πετύχει αυτό».
Με βάση τα όσα τόνισε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο σύζυγός της αναμένεται να ασχοληθεί με τον τομέα της ενέργειας και τον τρόπο που αυτή μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη πνοή στην έτσι κι αλλιώς ακμάζουσα ξανά οικονομία της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολείται εδώ και χρόνια με το ζήτημα και μέσα από το Clinton Global Initiative έχει αναλάβει δράσεις σε Αφρική και Ασία για τη δημιουργία ενός δικτύου που μπορεί να αποφέρει πρόσβαση στις αμερικανικές εταιρείες σε αυτές τις περιοχές.
Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Χίλαρι Κλίντον κάνει αναφορά στον σύζυγό της και στον τρόπο που αυτός μπορεί να βοηθήσει τη χώρα από τον επόμενο χρόνο. Πάλι στο Κεντάκι, πάλι μέσα στον Μάιο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προτρέψει τον άντρα της να… βγει από τη σύνταξη και να επαναδραστηριοποιηθεί ξανά, ώστε να συνδράμει στο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους αμερικανούς πολίτες.
Πώς θα γίνει αυτό
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τόσο η Χίλαρι, όσο και ο Μπιλ Κλίντον έχουν τονίσει επανειλημμένως τη δέσμευσή τους σε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον στροφή της αμερικανικής πολιτικής και οικονομίας. Και οι δύο θέλουν να δουν τις ΗΠΑ να αποδεσμεύονται σταδιακά από την τόσο έντονη εξάρτησή τους από τις αγορές άνθρακα και να στρέφονται στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Μάλιστα, τον Μάρτιο, η Χίλαρι είχε δεχθεί έντονη κριτική μετά την πρόταση που έκανε για σταδιακή απόσυρση των ανθρακωρύχων από τις δουλειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Χίλαρι έχασε τις προκριματικές εκλογές στη Δυτική Βιρτζίνια από τον Μπέρνι Σάντερς. Η Δυτική Βιρτζίνια είναι γεμάτη ανθρακωρυχεία.
Πλέον, έχει αλλάξει τη ρητορική της και τονίζει πως πρωταρχικός της στόχος «είναι η βοήθεια προς τους εργάτες».