Η ανακοίνωση των υποψηφίων της «La République en Marche!» έγινε δια στόματος Ρισάρ Φεράντ | REUTERS/Charles Platiau

Το κόμμα του Μακρόν ανακοίνωσε τους (428) υποψήφιους βουλευτές του

«Η Δημοκρατία Εμπρός» έδωσε τη λίστα των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Το 52% προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, ενώ οι μισές είναι γυναίκες. Πώς αποτυπώνεται δημοσκοπικά η πορεία αυτού του κόμματος, αλλά και των υπολοίπων
Protagon Team

Τα ονόματα των 428 υποψηφίων του κόμματος «Η Δημοκρατία Εμπρός» (La République en Marche) ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Το 52% των υποψήφιων βουλευτών είναι νέοι στην πολιτική, χωρίς προηγούμενη κοινοβουλευτική εμπειρία, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Το 50% των υποψηφίων είναι γυναίκες, ενώ το κόμμα δήλωσε ότι ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δεν θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια, αλλά αφού θα κατέλθει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, «Η Δημοκρατία Εμπρός» δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στην εκλογική του περιφέρεια. Ο κ. Βαλς χαιρέτισε την απόφαση του «La République en marche!» και δήλωσε ότι θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές ως «ελεύθερος άνθρωπος». «Πληροφορήθηκα την επιλογή του En Marche! για την πρώτη εκλογική περιφέρεια της Εσόν. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση. Επομένως, ενεργώ ως ελεύθερος άνθρωπος (με) μια ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα (…) δημοκρατική, προοδευτική, της αριστεράς» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος το οποίο ίδρυσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρισάρ Φεράντ, ανακοίνωσε τα ονόματα συνολικά 428 υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Εκ των 428 προσώπων που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι από συνολικά «19.000 φακέλους» που υποβλήθηκαν, το «52% των γυναικών υποψηφίων και των ανδρών υποψηφίων προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και δεν άσκησε ποτέ κάποιο αιρετό αξίωμα», εξήγησε ο  Φεράντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πραγματική ισοτιμία» με 214 γυναίκες υποψήφιες και 214 άνδρες υποψήφιους.

Σύμφωνα με τον Φεράντ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τους υποψηφίους που απομένουν για να συμπληρωθούν οι υποψηφιότητες στις υπόλοιπες από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι το κόμμα είναι αποφασισμένο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια πλειοψηφία με στόχο την αλλαγή και επομένως να συγκεντρώσουμε την απόλυτη πλειοψηφία για τη «Δημοκρατία Εμπρός» στην Εθνοσυνέλευση», τόνισε ο ίδιος.

Φαβορί και στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του Μακρόν

Το κόμμα République En Marche του Εμανουέλ Μακρόν και το MoDem επικρατούν έναντι των αντιπάλων τους στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και προηγούνται της συμμαχίας Les Républicains/UDI και του Εθνικού Μετώπου.

Αυτό καταδεικνύει δημοσκόπηση του Harris Interactive η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Συγκεντρώνοντας 29% στην πρόθεση ψήφου, το δίδυμο République En Marche/MoDem καταγράφει άνοδο 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση που διεξήχθη τη νύχτα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοί τους, η «Ενωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων» που εξασφαλίζουν ποσοστό 20% και το Εθνικό Μέτωπο, με επίσης 20% των ψήφων. Και οι δύο βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 2%, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα για λογαριασμό του LCP.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν συγκεντρώνει ποσοστό 14% στην πρόθεση ψήφου (+1%), μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το σύμμαχό του PRG (7%, -1%).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι (Europe Ecologie Les Verts) εξασφαλίζουν ποσοστό 3%, το κόμμα Debout la France 3% και το Κομμουνιστικό Κόμμα 2%, με τα ποσοστά τους να παραμένουν αμετάβλητα.

Η άκρα αριστερά (Lutte ouvrière ή NPA) ενισχύεται κατά 1%, στο 2% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 9ης Μαΐου-11ης Μαΐου σε δείγμα 941 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται από 1,4 έως 3,1%.