Η ψυχροπολεμική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) ξυπνά τον φόβο για έναν πυρηνικό όλεθρο που κάποτε αποφεύχθηκε χάρη στις συμφωνίες του Ρέιγκαν (αριστερά) με τον Γκορμπατσόφ | Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ο «καουμπόης Τραμπ» και ο νέος Πόλεμος των Αστρων

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το ψυχροπολεμικής λογικής νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και θύμισε το αντίστοιχο του Ρόναλντ Ρέιγκαν των αρχών της δεκαετίας του ‘80. Ομως είναι το ίδιο ο Τραμπ και ο Ρέιγκαν;
Protagon Team

«Ο στόχος μας είναι απλός: να είμαστε πάντα σε θέση να παρακολουθούμε και να καταστρέφουμε οποιονδήποτε πύραυλο απειλεί τις ΗΠΑ» – σε αυτή τη φράση του αμερικανού προέδρου από την ομιλία του στο Πεντάγωνο συνοψίζεται το «δόγμα αντιπυραυλικής άμυνας» της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκτίμηση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο… «καουμπόης Ντόναλντ» (βλέπε εδώ και εδώ) μάς πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης και του «μπλοκ των δορυφόρων της». Οι Ιταλοί επισημαίνουν επίσης ότι η συγκεκριμένη πολιτική Τραμπ βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής Ομπάμα.

«Εμείς είμαστε οι καλοί, και πρέπει να είμαστε οι πιο ισχυροί» είπε ο πρόεδρος  Τραμπ στο Πεντάγωνο, και σαν κακούς υπονοούσε τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν (REUTERS/Kevin Lamarque)

Η ιταλική εφημερίδα παρατηρεί και τις αναλογίες, σε αυτό το θέμα, της Αμερικής του 2019 με την Αμερική του Ρόναλντ Ρέιγκαν των αρχών της δεκαετίας του ’80, όταν η αμυντική πολιτική του αειμνήστου προέδρου είχε χαρακτηριστεί «Πόλεμος των Αστρων».

Η εποχή του Ρέιγκαν

Τότε, τον Οκτώβριο του 1981 συγκεκριμένα, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει πενταετές πρόγραμμα στρατιωτικών δαπανών κόστους 1,5 τρισ. δολαρίων. Και γεγονός είναι ότι εκείνη η τρελή κούρσα των εξοπλισμών είχε καταφέρει να γονατίσει την ασθενική σοβιετική οικονομία η οποία αντιμετώπιζε μέχρι και επισιτιστικό πρόβλημα, όπως ομολόγησε και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην εισήγησή του στο 27ο συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1986 – επρόκειτο για την αρχή του τέλους της σοβιετικής εποχής.

Πάντως η προοπτική μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΕΣΣΔ είχε τρομάξει τον Ρέιγκαν ο οποίος «αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ένας αναιδής και αδαής καουμπόης, όπως τον παρουσίαζαν πολλοί στην αρχή της προεδρίας του» γράφουν οι Ιταλοί. Και μνημονεύουν μία σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν τις μετρημένες κινήσεις του Ρέιγκαν στη σκακιέρα, παρά τις αντιξοότητες.

Στέκονται ιδιαίτερα στον ψύχραιμο χειρισμό της κρίσης που προκάλεσε η κατάρριψη -με σοβιετικό πύραυλο- ενός κορεατικού επιβατικού αεροπλάνου το οποίο οι Ρώσοι εξέλαβαν για αμερικανικό κατασκοπευτικό, αλλά και στις αξιόλογες διπλωματικές ενέργειες από πλευράς ΗΠΑ.

Και θυμίζουν, επίσης, το τέλος του «Πολέμου των Αστρων» με τις συνομιλίες του Ρέικιαβικ (Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ) το 1986 και με την υπογραφή της Συνθήκης INF στην Ουάσινγκτον, το 1987 (φωτογραφία κάτω).

Η εποχή του Τραμπ

Σήμερα, γράφουν οι Ιταλοί, η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ αμφισβητείται από την Κίνα, από τη Ρωσία και από την απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα. Και για αυτόν τον λόγο ο Τραμπ ξεκίνησε τον δικό του Ψυχρό Πόλεμο, με τη δική του εκδοχή του «Πολέμου των Αστρων».

Το πλαίσιο στον παρόντα χρόνο είναι σκληρό: ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία, ο Πούτιν επαίρεται για την επιτυχία των νέων πυραύλων του, οι Κινέζοι αναπτύσσουν τους δικούς τους, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μετέωρη, και ουδείς  γνωρίζει τι σκέφτεται ο Κιμ.

Ωστόσο πρόεδρος τον ΗΠΑ σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι ο Τραμπ.

Σε αντίθεση με τον συνετό Ρέιγκαν, γράφει η La Repubblica, ο Τραμπ δείχνει να παριστάνει τον «καουμπόη που είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί για την ασφάλεια της Αμερικής».

Το θέμα είναι να αποφύγουμε τον όλεθρο, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάθε σώφρων.

Η αντίδραση των Ρώσων

Με τις επισημάνσεις της La Repubblica συμφωνεί κατά κάποιον τρόπο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι το «αμυντικό δόγμα Τραμπ» αναβιώνει τον ιστορικό, ψυχροπολεμικό  «Πόλεμο των Αστρων»: «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι θέσεις που αφορούν τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας στο Διάστημα, αφού δίνεται το πράσινο φως να εγκατασταθούν μελλοντικά στο Διάστημα οπλικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν διάφορα είδη πυραύλων στο αρχικό στάδιο της εκτόξευσης».

Το ρωσικό υπουργείο δεν παραλείπει να καλέσει τον Λευκό Οίκο «να λογικευθεί και να εγκαταλείψει τις ανεύθυνες προσπάθειες να ενεργοποιήσει, σε υψηλότερο τεχνολογικά επίπεδο, το αλήστου μνήμης πρόγραμμα του ‘Πολέμου των Αστρων’ του Ρέιγκαν».