Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει ολόκληρη την περιουσία του στο ίδρυμα του | Alexandra Beier/Getty Images
Επικαιρότητα

O Μπιλ Γκέιτς δεσμεύτηκε (ξανά) ότι θα δωρίσει την περιουσία του

Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα δώσει όλη του την περιουσία στο φιλανθρωπικό του Ίδρυμα ξεκινώντας με άμεση δωρεά ύψους 20 δισ. δολαρίων
Protagon Team

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια δωρεά 20 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος Ιουλίου στο ίδρυμα του και ότι θα δωρίσει το σύνολο της περιουσίας του σε αυτό. Χαριτολογώντας μάλιστα ανέφερε ότι από εδώ και πέρα δεν θα ξαναδούμε το όνομα του στην λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Τα τελευταία 30 χρόνια, αυτό συνέβαινε ανελλιπώς….

Οταν το 2000 ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωνε τη δημιουργία του ιδρύματος που φέρει το όνομα του και αυτό της συζύγου του Μελίντα (με την οποία χώρισε το 2021) ο συνιδρυτής της Microsoft και πλουσιότερος τότε άνθρωπος στον κόσμο είχε δηλώσει ότι θα προσφέρει τεράστια κεφάλαια από την προσωπική του περιουσία σε αυτό και ότι επιθυμία του είναι να δωρίσει την περιουσία του σταδιακά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πράγματι ο Γκέιτς σε αυτές τις δύο δεκαετίες χρηματοδοτεί με πολύ μεγάλα ποσά από την προσωπική του περιουσία το ίδρυμα του αλλά οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες ξαναγεμίζουν τους λογαριασμούς του. Φρόντισε επίσης εκτός από τον ίδιο στο ίδρυμα να προσφέρουν κεφάλαια και άλλοι μεγιστάνες προεξέχοντος του γκουρού της Γουόλ Στριτ Γουόρεν Μπάφετ.

Η ανάρτηση του Μπιλ Γκέιτς στο Twitter, με την οποία ανακοινώνει ότι θα δώσει όλη την περιουσία του στο ίδρυμά του και θα βγει από τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Το Bill & Melinda Gates Foundation είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο με περιουσία που αυτή την στιγμή αγγίζει τα 50 δισ. δολάρια. Το ίδρυμα χρηματοδοτεί διαφόρων ειδών φιλανθρωπικές δράσεις αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην έρευνα για ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που πλήττουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και σε προγράμματα επιμόρφωσης των πληθυσμών αυτών των χωρών σε θέματα υγείας. Οργανώνει και χρηματοδοτεί επίσης μαζικά προγράμματα εμβολιασμών σε αυτές τις περιοχές. Το Ιδρυμα Γκέιτς έχει ανακοινώσει επίσης τη χρηματοδότηση ερευνών για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού αλλά και την κατασκευή εργοστασίων που θα τα παράγουν.

Ο Γκέιτς ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση του ποσού που ξοδεύει κάθε χρόνο σε φιλανθρωπικές δράσεις το ίδρυμα και από τα 6 δισ. δολάρια που είναι σήμερα θα πάει στα 9 δισ. δολάρια μέχρι το 2026. Αποκάλυψε επίσης ότι το 50% των δωρεών του ιδρύματος προέρχονται από τον Γουόρεν Μπάφετ τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια για την γενναιοδωρία του. Κάλεσε επίσης και άλλους ανθρώπους με τη δική του οικονομική επιφάνεια και κοινωνική θέση να πράξουν το ίδιο με αυτόν.