Οι γονείς των παιδιών που μήνυσαν την πατρίδα τους πανηγυρίζουν έξω από το δικαστήριο. Το σύνθημά τους: «Η κλιματική αδράνεια είναι αντισυνταγματική» | REUTERS/Kim Hong-Ji
Επικαιρότητα

Νότια Κορέα: Θεσμική νίκη για μικρές «κλιματικές» ακτιβίστριες

Παιδάκια της οργάνωσης «Youth 4 Climate Action» προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και κέρδισαν απόφαση περί αναγκαστικών νομοθετικών αλλαγών
Protagon Team

Νεαρές «κλιματίστριες» από τη Νότια Κορέα μήνυσαν την πατρίδα τους για «τη ρύπανση που τους κλέβει το μέλλον» και για «τους τυφώνες που τις εμποδίζουν να πάνε στο σχολείο» και κέρδισαν τη δίκη! Στην ομάδα των παιδιών που δικαιώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σεούλ, το μικρότερο, ένα κοριτσάκι, δεν έχει σβήσει ακόμη τέσσερα κεράκια γενεθλίων, έγραψε η Corriere della Sera.

Οι γονείς της, συνέχισε το ιταλικό μέσο, την έγραψαν στην ομάδα Youth 4 Climate Action προτού καν γεννηθεί η ίδια, το 2020, όταν βρισκόταν στην κοιλιά της μάνας της! Η συγκεκριμένη ομάδα τυγχάνει «η κορεατική πτέρυγα του παγκόσμιου κινήματος σχολικής απεργίας για το κλίμα» και είχε υποβάλει συνολικά τέσσερις μηνύσεις.

Αν και στη δίκη τα 225 παιδάκια εκπροσωπήθηκαν από τους γονείς τους, οι δικαστές τα δικαίωσαν, καθώς απεφάνθησαν ότι μέρος της κορεατικής νομοθεσίας αδιαφορεί για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των μελλουσών γενεών. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν «δεσμευτικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών την περίοδο 2031-2049».

Η Corriere παρατήρησε ότι αυτή η απόφαση θέσπισε νομολογία. «Το δικαστήριο έδωσε στον νομοθέτη [στη Βουλή] και στην κυβέρνηση λιγότερο από δύο χρόνια για να αλλάξουν τους νόμους και να συμπεριλάβουν και αυτούς τους στόχους. Εξάλλου υπάρχει προηγούμενο, αφού παρόμοια απόφαση έλαβε το 2021 το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, διαπιστώνοντας  ότι ο κλιματικός νόμος για το κλίμα δεν καλύπτει την εποχή μετά το 2030».