Ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία πριν τη διεξαγωγή εκλογών | Twitter
Επικαιρότητα

Λιβύη: Επίθεση με ρουκέτες στην κατοικία του πρωθυπουργού

Οι ρουκέτες εναντίον του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη, φέρεται να εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές
Protagon Team

Η κατοικία του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, στην Τρίπολη, έγινε στόχος επίθεσης με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες (RPGs) την Κυριακή, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα, δήλωσε ένας υπουργός, που πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιοι εκτόξευσαν τις ρουκέτες εναντίον του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Δυο κάτοικοι της Τρίπολης επιβεβαίωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις σε παραθαλάσσια συνοικία όπου βρίσκονται πολυτελές ξενοδοχείο και η κατοικία του πρωθυπουργού. Ο ένας συμπλήρωσε πως κατόπιν αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.

Στη Λιβύη, η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ακόμη ζητούμενα μετά την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η χώρα παραμένει διχασμένη, με δυο κυβερνήσεις,  στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και μια μυριάδα ένοπλες ομάδες να διεκδικούν εξουσία κι επιρροή.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχηματίστηκε κατόπιν διαδικασίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ το 2021, όμως το Κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπαψε να την αναγνωρίζει στα τέλη της ίδιας χρονιάς, έπειτα από την αποτυχία της προσπάθειας να διεξαχθούν εκλογές, κάτι που βάθυνε ακόμη περισσότερο το πολιτικό αδιέξοδο.

Στις αρχές Μαρτίου, τρεις σημαίνοντες πολιτικοί συμφώνησαν πως είναι «ανάγκη» να σχηματιστεί νέα, ενιαία κυβέρνηση, που θα επιβλέψει την πολυαναμενόμενη διεξαγωγή εκλογών. Όμως ο  Ντμπάιμπα διαμηνύει πως δεν θα παραδώσει την εξουσία προτού διεξαχθούν εκλογές.