Τα hyperlinks έχει προσφυώς λεχθεί πως αποτελούν το νευρικό σύστημα του διαδικτύου, αφού χάρις σε αυτά διευκολύνεται η πρόσβαση στην πληροφορία και γίνεται δυνατή η διαβίβασή της. Κατά πολλούς εξομοιώνονται με τις βιβλιογραφικές παραπομπές που απαντώνται συνήθως σε επιστημονικά βιβλία και μελέτες κι είναι το πλήθος τους πολλές φορές που κρίνει (όπως είχε παραδεχθεί ο Κων. Τσάτσος) κατά πόσο θα εγκριθούν διδακτορικές διατριβές και θα τύχουν αναγνώρισης έρευνες και μελέτες.
Οι υπερσύνδεσμοι (ελληνιστί) έχει θεωρηθεί πως μπορεί να παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία, να αποτελούν απαγορευμένη αναπαραγωγή έργων που προστατεύονται κι η χρήση τους να συνιστά -υπό προϋποθέσεις- εξύβριση και δυσφήμηση, απλή ή συκοφαντική. Επανειλημμένα έχει κριθεί σε Ευρώπη κι Αμερική, ότι δεν προσβάλλουν τα δικαιώματα των δημιουργών.
Μόλις πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά με μια εξαιρετικά αναλυτική επιχερηματολογία κατέληξε, ότι τα links δεν μπορεί βάσιμα να θεωρηθεί πως συνιστούν από μόνα τους διάδοση προσβλητικού περιεχομένου. Ετσι η παράθεση ενός συνδέσμου, που οδηγεί ακόμη και σε προσβλητικό για κάποιον περιεχόμενο, δεν καθιστά χωρίς άλλο -κατά το καναδικό δικαστήριο- αυτόν που έθεσε τον σύνδεσμο υπεύθυνο εξύβρισης ή δυσφήμησης.
Η απόφαση αποτελεί (κι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως) ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της απαλλαγής των links κι από την ευθύνη προσβολής έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι η ζωή συνεχίζεται.